410 ΤΟΝΟΥΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ

Ανατριχίλα προκαλούν οι συνειρμοί με τις εικόνες Αποκάλυψης  στην Βηρυτό, στην πόλη που έχει αφανιστεί κατά το ήμισυ και μετράει δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Η φονική έκρηξη και ο όλεθρος που προκάλεσε, αφήνοντας άστεγους στο δρόμο 300.000 ανθρώπους, δικαιώνει τις άμεσες και σφοδρές αντιδράσεις τοπικών παραγόντων και λιμενικών για την άμεση απομάκρυνση από το λιμάνι του Ηρακλείου, του Andromeda, του πλοίου-βόμβα που μετέφερε 410 τόνους εκρηκτικών υλών, παρόμοιων με αυτών που πυροδοτήθηκαν στο λιμάνι της Βηρυτού.

Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό, όπως είχε γράψει η «Π», ότι το  πλοίο με το εκρηκτικό φορτίο περιφερόταν επί δύο  μήνες από αγκυροβόλιο σε αγκυροβόλιο, ενώ αίσθηση είχε προκαλέσει και η παραδοχή ότι θα ήταν το τελευταίο του ταξίδι και στη συνέχεια θα πήγαινε για διάλυση. Δηλαδή επί δύο μήνες ένα επισφαλές πλοίο πηγαινοερχόταν στην ανατολική Μεσόγειο  μεταφέροντας τόνους εκρηκτικών υλών!

Αρχικώς το πλοίο είχε δέσει στο λιμάνι της Σητείας  και στην συνέχεια οδηγήθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου με τις αρμόδιες Αρχές και το υπουργείο να …κάθονται πάνω σε μία φονική βόμβα. Το φορτίο έπρεπε να φυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού μέχρι να καθοριστεί επ’ ακριβώς  η διαδικασία ασφαλούς απομάκρυνσης του από την Κρήτη. Για το λόγο αυτό επιστρατεύτηκαν πυροτεχνουργοί του στρατού από Αθήνα και Κρήτη. Τα κοντέινερς με τα εκρηκτικά μεταφέρθηκαν στην προβλήτα 6 όπου φρουρούνταν σε 24ωρη βάση με διπλές βάρδιες από κομάντο του Λιμενικού και υπαλλήλους σεκιούριτι.

Τελικά υπό το βάρος των σφοδρών πιέσεων και αντιδράσεων τα εκρηκτικά μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο στις Σέρρες.

Το χρονικό

Κατά τις λιμενικές Αρχές, υπήρχαν στοιχεία και ενδείξεις  ότι το φορτηγό πλοίο στην πραγματικότητα είχε τελικό προορισμό την εμπόλεμη Λιβύη παρά το διεθνές εμπάργκο. Ωστόσο σχετικά πρόσφατα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά έκρινε αθώους και τους 9 εμπλεκόμενους κατηγορούμενους, πλήρωμα και διαχειριστή της εταιρείας. Να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας της έδρας είχε διαφορετική άποψη ως προς τον πλοιοκτήτη, τον πλοίαρχο και τον ύπαρχο, ζητώντας ενοχή.  Οι λιμενικοί και τελωνειακοί που είχαν κατέβει στα αμπάρια, καταμέτρησαν 29 κοντέινερ με εκρηκτικές ύλες, κυρίως Powergel, ANFO και νιτρική αμμωνία, καθώς επίσης πυροκροτητές και καλώδια. Όλα αυτά φέρεται να φορτώθηκαν στη Μερσίνα της Τουρκίας και σύμφωνα με τα συνοδευτικά έγγραφα είχαν προορισμό το Τζιμπουτί. Σύμφωνα με έρευνα του Vice στο Andromeda δεν βρέθηκε κανένας ναυτικός χάρτης για το Τζιμπουτί. Αντίθετα, υπήρχαν χειρόγραφες σημειώσεις και οδηγίες πάνω σε παλιούς χάρτες, για το λιμάνι της Μισράτα στην εμπόλεμη Λιβύη.

Τα εκρηκτικά παραμένουν σε στρατιωτική εγκατάσταση στις Σέρρες, καθώς η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί καθυστερώντας τη διαδικασία «αποδέσμευσης» του φορτίου. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η περίπτωση του φορτηγού πλοίου  «Mekong Spirit» που μετέφερε 81 κοντέινερ με εκρηκτικά. Το πλοίο είχε πρώτο προορισμό το λιμάνι του Σουδάν και έπειτα θα κατευθυνόταν στην Ινδονησία και την Αυστραλία. Δεσμεύθηκε στην Κω και ρυμουλκήθηκε στη ναυτική βάση της Σούδας για έλεγχο, ενώ τα 16 μέλη του πληρώματος συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι μετέφεραν εκρηκτικές ύλες στο Νότιο Σουδάν κατά παράβαση του εμπάργκο που είχε επιβάλει ο ΟΗΕ.

Το «Mekong Spirit» ρυμουλκήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου έγινε η εκφόρτωση των 81 κοντέινερ. Από εκεί τα εκρηκτικά μεταφέρθηκαν σε στρατιωτική εγκατάσταση στην περιοχή της Καβάλας, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, η δίκη για την υπόθεση έχει προσδιοριστεί για τον Σεπτέμβριο.