Η ΕΚΑΤΟΜΒΗ ΤΗΣ ΒΗΡΥΤΟΥ: Ανθρώπινες τραγωδίες και αναπάντητα ερωτηματικά

152

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών στην… ισοπεδωμένη Βηρυτό ενώ συγκλονίζουν τα βίντεο και οι μαρτυρίες ανθρώπων που ήρθαν τετ-α-τετ με το θάνατο και την καταστροφή. Η Άννα Αρμάου έχασε το μάτι της ενώ βρισκόταν στο διαμέρισμα της, στον 4ο όροφο πολυκατοικίας. Λουσμένη στο αίμα απευθύνθηκε σε τρία νοσοκομεία όμως δεν υπήρχε χώρος να τη νοσηλεύσουν, όπως περιγράφει.

Το γύρο του κόσμου κάνει και το βίντεο που τράβηξε νεαρός Λιβανέζος μέσα σε μαιευτήριο. Η ετοιμόγεννη σύζυγος του  οδηγείται στην αίθουσα τοκετού του νοσοκομείου Σεντ Τζορτζ. Εκείνος, αντί να απαθανατίζει τη γέννηση του παιδιού τους, καταγράφει με την κάμερα σκηνές καταστροφής.

Όλα κατέρρεαν τριγύρω, γυαλιά, μηχανήματα, τα πάντα. Τίποτε δεν έμεινε όρθιο.

Μιάμιση ώρα μετά την τραγωδία, το ζευγάρι των Λιβανέζων κρατούσε στην αγκαλιά του το αγοράκι τους.  Τον ονόμασαν Τζορτζ, τιμής ένεκεν του νοσοκομείου, που λόγω των καταστροφών που υπέστη δεν λειτουργεί πια.

Πού να φανταζόταν η 29χρονη Ίσρα Σελμπάνι ότι η ημέρα του γάμου της θα ήταν συνδεδεμένη με αυτή την πρωτοφανή εθνική τραγωδία. Το ξενοδοχείο που θα φιλοξενούσε τη γαμήλια δεξίωση έχει καταστραφεί παντελώς. Η ψιλόλιγνη κοπέλα με τα τεράστια εκφραστικά μάτια φωτογραφίζεται με χάρη φορώντας το ολόλευκο δαντελένιο νυφικό της. Και ξαφνικά το χάος και ο όλεθρος. «Ήμουν σε σοκ, δεν ήξερα αν πεθάνω ή πώς θα πεθάνω» αφηγείται.

Ο ηγέτης των Δρούζων, της κύριας ομάδας των Χριστιανών του Λιβάνου, ζήτησε την διενέργεια διεθνούς έρευνας για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Τέσσερις ημέρες προθεσμία έδωσαν οι λιβανικές αρχές σε «επιτροπή έρευνας» για να καταλογιστούν ευθύνες για τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό, σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών της χώρας.

Και μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος να άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επίθεσης, ωστόσο ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας φέρεται να συγκλίνει περισσότερο προς την εκδοχή του δυστυχήματος. «Οι  ΗΠΑ εξακολουθούν να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβη» προσθέτοντας ωστόσο ότι «οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ήταν δυστύχημα, όπως αναφέρθηκε». Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται και οι έρευνες γύρω από τον ιδιοκτήτη του πλοίου Rhosus, το οποίο θεωρείται ότι μετέφερε το νιτρικό αμμώνιο που προκάλεσε την φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού. Ο Ρώσος ιδιοκτήτης είχε εγκαταλείψει πλοίο και πλήρωμα ενώ από το 2014 φέρεται να ανήκει σε Βουλγαρική εταιρεία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει