Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟΥΣ 5 ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Πρόστιμα-”φωτιά” για όσους δεν πρόλαβουν την κτηματογράφηση

1,661
Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Έρχονται πρόστιμα-«φωτιά» για όσους δεν δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους μέχρι το τέλος Αυγούστου στα Γραφεία Κτηματογράφησης στους πέντε νότιους δήμους του νομού Ηρακλείου και συγκεκριμένα Αρχανών-Αστερουσίων, Γόρτυνας, Φαιστού, Μινώα, Βιάννου, όπου κατά μέσο όρο το ποσοστό συμμετοχής φτάνει το 75%. Μεγάλοι απόντες από τη διαδικασία κτηματογράφησης οι τέσσερις από τους πέντε δήμους, που δεν έχουν ακόμα καταθέσει τα ιδιοκτησιακά τους στοιχεία τα οποία συνθέτουν τη δημοτική περιουσία του κάθε ΟΤΑ. Πιο συγκεκριμένα, εγείρονται μείζονα ζητήματα για τους Δήμους Φαιστού, Γόρτυνας, Μινώα και Βιάννου, που ακόμα δεν έχουν καταθέσει στα Γραφεία Κτηματογράφησης τα εμπράγματα δικαιώματά τους, ενώ ο μόνος επιμελής δήμος αποδείχτηκε ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων που έχει τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές του.

Εκπρόσωποι της εταιρείας που έχουν αναλάβει τη διαδικασία κτηματογράφησης βρέθηκαν στο Ηράκλειο και πραγματοποίησαν αλλεπέλληλες συναντήσεις τόσο με τους δημάρχους όσο και με τους προέδρους των δημοτικών ενοτήτων για να τους επιστήσουν την προσοχή ώστε να τρέξουν τάχιστα την όλη διαδικασία της υποβολής των δηλώσεων ιδιοκτησίας, για να μη βρεθούν εκ των υστέρων να πληρώνουν πρόστιμα…

Μόνο ο Δήμος Αρχανών
Μόνο ο Δήμος Αρχανών συνεπής στις υποχρεώσεις του

Μέχρι τις 31 Αυγούστου δηλώσεις χωρίς πρόστιμα

Παρά το γεγονός ότι έχει λήξει και τυπικά η προθεσμία για την εμπρόθεσμη κατάθεση των δηλώσεων ιδιοκτησίας (πράγμα το οποίο σημαίνει ότι όλοι οι φάκελοι που κατατίθενται πλέον είναι εκπρόθεσμοι), δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο για όσους καταθέσουν τις δηλώσεις τους μέχρι τις 31 Αυγούστου. Αυτό τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο εκπρόσωπος της εταιρείας ΤΟΜΗ κ. Χρήστος Ντάλας, ο οποίος απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να μη χάσουν την ευκαιρία που τους δίδεται. Όπως προκύπτει, μετά τον Αύγουστο υπάρχει σχεδιασμός να θεσμοθετηθεί η επιβολή προστίμου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα είναι μόνο σε συνάρτηση με τον αριθμό των εμπράγματων δικαιωμάτων που θα δηλωθούν αλλά και τη χρονοκαθυστέρηση που θα καταγραφεί στην υποβολή της δήλωσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 200-300 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσουν τα 2.000 ανάλογα με την περίπτωση.

Τον Σεπτέμβρη η πρώτη προανάρτηση

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να γίνει η πρώτη προανάρτηση της κτηματογράφησης που εξελίσσεται στους πέντε δήμους του νομού Ηρακλείου και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να σπεύσουν όλοι οι πολίτες να καταθέσουν εγκαίρως τα εμπράγματα δικαιώματά τους. Η πρώτη αυτή προανάρτηση ουσιαστικά θα δώσει τα πρώτα στοιχεία της εικόνας που διαμορφώνεται στη διαδικασία κτηματογράφησης και θα φέρει στο φως τα όποια λάθη ή παραλείψεις έχουν σημειωθεί. Η επίσημη πρώτη ανάρτηση εκτιμάται ότι θα γίνει στις αρχές της επόμενης χρονιάς εάν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.

Τα ποσοστά συμμετοχής στην κτηματογράφηση

Με βάση τα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν, σήμερα το ποσοστό συμμετοχής στο Δήμο  Αρχανών-Αστερουσίων φτάνει το 66%, ενώ αντίστοιχα στο Δήμο Γόρτυνας 63-65%. Επίσης στο δήμο Φαιστού η συμμετοχή ανέρχεται στο 60%. Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα στο Δήμο Μινώα όπου η συμμετοχή φτάνει στο 85%. Επίσης και στο Δήμο Βιάννου η συμμετοχή αγγίζει το  85%. Ωστόσο μείζον θέμα υπάρχει για τους Δήμους Γόρτυνας, Φαιστού, Μινώα, Βιάννου, που ακόμα δεν έχουν καταφέρει να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, παρά τις επανειλημμένες έγγραφες ειδοποιήσεις που έχουν γίνει. Οι επίσημες εξηγήσεις που δόθηκαν από τις δημοτικές υπηρεσίες είναι ότι λόγω της πανδημίας και της καραντίνας δεν πρόλαβαν να καταθέσουν εγκαίρως τα σχετικά στοιχεία… Σε κάθε περίπτωση πλέον ο χρόνος μετρά  αντίστροφα για όλους και όσοι καταφέρουν να δηλώσουν μέχρι το τέλος του μήνα τις ιδιοκτησίες τους θα γλιτώσουν τα πρόστιμα που έρχονται και θα είναι τσουχτερά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει