Απλός οδηγός για να γίνεις υπουργός

447
Της Εύας Ομηρόλη

Το πρόβλημα με την εξουσία και το χρήμα είναι ότι δεν αρκεί να τ’ αποκτήσεις, πρέπει και να τα διατηρήσεις.  Πρόβλημα το οποίο έλυσε η βασιλεία και η παπαρία, γι’ αυτό είχαν και τέτοιο σουξέ.

Διότι, ακόμα και δικτάτορας να είσαι, αν δεν είσαι απεσταλμένος κάποιου Αποπάνω, μπορείς εύκολα να ανατραπείς. Ενώ, αν είσαι ένας ταπεινός κομματάρχης, φίδι που σ’ έφαγε. Πρέπει να βρίσκεις διαρκώς κάτι για να αναζωπυρώνεις τη μάζα, όπως ρίχνει κανείς συνεχώς νερό στα κάρβουνα της σάουνας.

Χρειάζεται, ωστόσο, προσοχή, διότι, ως ανίκανος, θα την πατήσεις, αν κάνεις το λάθος να μιλήσεις για εφικτά, που θα πρέπει μετά να υλοποιήσεις.

Πέρδεσαι, λοιπόν, ένα ”Πάλι με χρόνια με καιρούς…” και καθάρισες.

Ενώ, το  ανιστόρητο, αγεωγράφητο, παράλογο κι εξευτελιστικό ”Η Μακεδονία είναι ελληνική”, πρέπει να υπουργοποίησε τουλάχιστον πέντε-έξι.

Η Μακεδονία είναι στη σύγχρονη εποχή μια γεωγραφική περιοχή, την οποία μοιράζονται η Ελλάδα, τα Σκόπια, η Βουλγαρία, η Σερβία και το Κόσοβο.

Βέβαια, το δίτομο Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό του Ελευθερουδάκη της δεκαετίας του ’70 την αναφέρει ως ανεξάρτητη, συγκεκριμένη χώρα αλλά, αν δεν το ανοίξεις, είναι σαν να μην υπάρχει.

Οι υπόλοιποι γείτονες δεν αντιδρούν γιατί έχουν σοβαρότερα πράγματα να κάνουν, αυτά που τους αφορούν, αυτά που προσφέρουν ευημερία.

Οι δικοί μας ”γρασωμένοι” που, από αιώνες, το μόνο που προσπαθούν με κάθε τρόπο είναι να κρατηθούν στην καρέκλα τους, θα ήταν ποτέ δυνατόν να μην αρπάξουν την ευκαιρία;

Διότι ελληνική είναι μόνο η εδώ άθλια πραγματικότητα, αυτό που υποφέρουμε εμείς κάθε μέρα εδώ και 190 χρόνια και που δε θα αλλάξει, αν είναι η Μακεδονία ελληνική ή αν δεν είναι.

Εάν υπάρχουν εκεί κάποιοι ”διαταραγμένοι” που, φτιάχνουν χάρτες με τη Μακεδονία να φτάνει ως την Κηφισιά, είναι ”γραφικοί” και αβλαβείς.

Εδώ υπάρχουν πολλοί περισσότεροι και πολύ πιο επιβλαβείς που, ισχυρίζονται ότι τους ανήκει και η Ισταμπούλ και τα βάθη της Ανατολής ενώ, ταυτόχρονα, αδιαφορούν για την κατάληψη μιας, επίσημα ελληνικής, ολόκληρης χερσονήσου-ίσως, της ομορφότερης χερσονήσου της ηπείρου Ευρώπης- από Ρουμάνους.

Το σύνθημα ”Η Μακεδονία είναι ελληνική” έχει μόνο υποχθόνιο σκοπό: να κοιτάξεις πάλι κάπου αλλού κι όχι εδώ.  Να σκεφτείς πάλι αυτά που δε σε αφορούν, για να μην προβληματιστείς ποτέ γι’ αυτά που σου στερούν και γι’ αυτά που σου κλέβουν.

Και, πάνω απ’ όλα, να θεωρήσεις  κι αυτούς τους γείτονες εχθρούς, για να μη δεις ότι οι άνθρωποι αυτοί αποφάσισαν ποιοι θέλουν να είναι, επέλεξαν την ταυτότητα τους και ”χτίζουν” πάνω σ’ αυτή.   Αυτοί είναι Μακεδόνες κι εμείς είμαστε ”ελληνορθόδοξοι”.

Η καμπάνια της Μακεδονίας στο CNN δεν έχει ούτε ένα τουριστικό τοπίο αλλά υπερσύγχρονες βιομηχανικές μονάδες ενώ, μιλούν για τη χώρα οι CEOs των εταιρειών που έχουν ήδη επενδύσει εκεί και αναλύουν τους λόγους που τους έπεισαν να επενδύσουν.

Η τελευταία καμπάνια της Ελλάδας, τότε που ακόμα υπήρχαν κονδύλια, είχε σκόρπιους αρχαιολογικούς χώρους κι αγάλματα ενώ, η πρωταγωνίστρια του σποτ είχε δυο. κουλούρες(;) στο κεφάλι που, ούτε υπάρχουν ούτε υπήρξαν ποτέ ως κόμμωση.

”Εκεί που όλα μπαίνουν στη θέση τους”, είναι το μήνυμα της Μακεδονίας,

”Διαλεγμένη απ’ τους θεούς”, εξευτελιστήκαμε πάλι εμείς-ο παπάς δεν το λογόκρινε γιατί δε μιλάει Αγγλικά.

Ακόμα μόνο απ’ τον τουρισμό περιμένουμε, απ’ τον ήλιο και τη θάλασσα που είναι ίδια κι απαράλλαχτα και στην Τουρκία και στην Αλβανία.

Τέλος πάντων, το ”Η Μακεδονία είναι ελληνική”, μόνο ”πατριωτικό” δεν είναι, γι’ αυτό μειδιά με συγκατάβαση η πολιτισμένη κοινότητα. Η σύνδεση της Μακεδονίας με την Ελλάδα, τιμάει τη Μακεδονία και όχι το αντίστροφο.

Ο βασιλιάς Αλέξανδρος είχε πασχίσει με κάθε τρόπο να συνδέσει τον εαυτό του με τον Έλληνα κι ο καθηκοκαταληψίας χαρίζει σήμερα σε μια στιγμή την ελληνική ταυτότητα στον Σκοπιανό που, μόνο χαίρεται για το ανέλπιστο δώρο.

Και ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος ήταν μονάρχες. Ο Φίλιππος κατέλυσε τη Δημοκρατία της Αθήνας αφού, κατέκτησε πρώτα τη Σπάρτη.

Δεν επιχείρησαν να εξοντώσουν τον πολιτισμό αλλά και δε γέννησαν πολιτισμό. Το να καπηλευτούν τα επιτεύγματα και να υιοθετήσουν μια πιο … φιλελεύθερη μοναρχία, ήταν αρκετό για να φτάσουν στα πέρατα του κόσμου οι Μακεδόνες βασιλείς, όχι η Δημοκρατία της Αθήνας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει