ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ: Πιο κοντά στον ενιαίο φορέα για το λάδι

626

Ένα τεράστιο βήμα για την ενδυνάμωση του κρητικού ελαιολάδου πραγματοποιήθηκε χθες, μετά την απόφαση για τη δημιουργία για πρώτη φορά ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης ολόκληρης της Κρήτης.

Οι βάσεις για την ενδυνάμωση του ποιοτικού κρητικού ελαιολάδου μπήκαν χθες στο Κολυμπάρι στα Χανιά, όπου αποφασίστηκε η ίδρυση του πρώτου παγκρήτιου συνεταιριστικού φορέα.

Η προσπάθεια που ξεκίνησε από την Ένωση Ηρακλείου με σκοπό να συνδέσει και να συνενώσει ολόκληρη την Κρήτη, από χθες πήρε σάρκα και οστά, με τη συγκρότηση μιας οκταμελούς επιτροπής, που αποτελείται από δύο προέδρους κάθε Περιφερειακής Ενότητας, οι οποίοι και θα επωμιστούν το βάρος δημιουργίας του νέου συνεταιριστικού φορέα.

Στόχος όλων των συμμετεχόντων είναι από τη φετινή κιόλας χρονιά, ο φορέας να βγει στις αγορές με τυποποιημένο και ποιοτικό ελαιόλαδο, το οποίο θα φέρει την υπογραφή «Κρήτη».

Βέβαια είναι γνωστό σε όλους τους συμμετέχοντες, ότι η ανάκτηση της αξιοπιστίας του συνεταιριστικού κινήματος αποτελεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα κι ένα ακόμα δυσκολότερο εγχείρημα αποτελεί η πλήρης επανακατάκτηση των διεθνών αγορών. Παρ’ όλα αυτά, όλοι όσοι συμμετέχουν στην προσπάθεια, δηλώνουν αποφασισμένοι να εργαστούν όσο το δυνατόν περισσότερο για να πετύχουν όλους τους στόχους.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς
Ο Σταύρος Γαβαλάς

«Από τη Δευτέρα ξεκινά ένας Γολγοθάς, προκειμένου να καταφέρουμε να βγούμε στις αγορές δυναμικά από αυτή κιόλας την ελαιοκομική περίοδο» αναφέρει μιλώντας στην «Π» ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς για να προσθέσει:

«Για πρώτη φορά στα χρονικά φαίνεται πως υπάρχει μια συνεννόηση και όρεξη για συνεργασία σε κάθε άκρη της Κρήτης. Στόχος είναι να μπορέσουμε να μπούμε δυναμικά και να προλάβουμε.

Βέβαια δεν περιμένουμε να αλλάξουν από τη μία ημέρα στην άλλη όλα τα κακώς κείμενα, αλλά θα παλέψουμε και θα προσπαθήσουμε γι’ αυτό με σκοπό να πείσουμε όλο τον κόσμο και να αποδείξουμε τη δυναμική που μπορεί να έχει το αγροτικό κίνημα».

Όπως ανέφερε παράλληλα ο Σταύρος Γαβαλάς, ο φορέας  σκοπεύει να βρίσκεται σε πλήρη δυναμική μέσα στα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια, ωστόσο για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει μια αρχή, η οποία θεωρείται πως έγινε με την ίδρυση του φορέα.

Σημειώνεται ότι η παρουσίαση των δύο προτάσεων σε σχέση με τη νομική μορφή και υπόσταση του φορέα πραγματοποιήθηκε από την κ. Μητροπούλου, η οποία και θεωρείται μία από τις ικανότερες νομικούς πανελλαδικά στον συγκεκριμένο τομέα.

Στο σύνολο τους οι παραβρισκόμενοι συμφώνησαν στις προτάσεις που κατατέθηκαν, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα ληφθούν οι αποφάσεις για την τελική μορφή του φορέα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο φορέας θα έχει ένα καθαρά συνεταιριστικό σχήμα με συμμετέχοντες από κάθε άκρη της Κρήτης.

«Πάμε να κανουμε ένα τεράστιο βήμα για το κρητικό ελαιόλαδο» τονίζει ο κ. Γαβαλάς που εκφράζει τη μεγάλη αισιοδοξία του για την έκβαση της προσπάθειας.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει