Ο Ακάρ περιμένει τους… Έλληνες στην Άγκυρα!

363

Ένα παράθυρο αισιοδοξίας διαφαίνεται σε σχέση με τη διαμάχη Ελλάδας και Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, μετά την πρόσφατη οπισθοχώρηση της τουρκικής πλευράς.

Οι Τούρκοι βέβαια, από τη μία πλευρά δείχνουν ότι επιδιώκουν τον διάλογο κι από την άλλη πραγματοποιούν σεισμικές έρευνες σε χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακυρώνοντας ουσιαστικά το θετικό προφίλ του.

Η ελληνική πλευρά έχει τονίσει πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία όσο συνεχίζει τους κύκλους των προκλήσεων, πόσο μάλλον όταν φαίνεται πως ανοικτά μέτωπα δεν υπάρχουν μόνο στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το Καστελλόριζο, αλλά και στον Έβρο.

Παρ’ όλα αυτά, οι Τούρκοι εξακολουθούν να θεωρούν τους εαυτούς ειρηνοποιούς και να υποστηρίζουν ότι μέσα από καλή θέληση και διάθεση μπορεί να γίνει μια καλή συμφωνία για το «μοίρασμα» της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μάλιστα Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο όπου βρέθηκε για επιθεώρηση στρατευμάτων τόνισε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην Άγκυρα με Έλληνες αξιωματούχους.

«Περιμένουμε να έχουμε μια συνάντηση με τους Έλληνες γείτονες στην Άγκυρα τις επόμενες ημέρες» ανέφερε μιλώντας στη Χουριέτ και πρόσθεσε:

«Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας μ’ αυτές και άλλες παρεμφερείς συναντήσεις. Η δουλειά μας συνεχίζεται σ’ αυτή την κατεύθυνση». Ο Τούρκος υπουργός είχε αναφέρει ωστόσο νωρίτερα, πως η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έχει αδειοδοτήσει τις έρευνες που πραγματοποιούνται στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακυρώνοντας ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο κάθε θέληση για εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, ο ρόλος της Γερμανίας θεωρείται κομβικός στην ευρύτερη περιοχή υπό την έννοια ότι οι Τούρκοι φαίνεται να ακούν για τους δικούς τους λόγους μόνο την Μέρκελ. Η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι εκείνη που θα πρέπει να βρει τη χρυσή τομή, με τους Τούρκους να δηλώνουν πως προσέρχονται σε ένα διάλογο άνευ όρων και τους Έλληνες να τονίζουν πως δεν συζητούν κανένα άλλο θέμα εκτός από αυτό της υφαλοκριπήδας, αφού στη Μεσόγειο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, ούτε τίθεται κάποιο άλλο θέμα.

Δεδομένου του μεγάλου ανταγωνισμού μεταξύ των δύο πλευρών, οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μεταξύ τους θα απαιτήσει διαμεσολάβηση, αν και όπως εξελίσσονται οι καταστάσεις, καμία δέσμευση του Ερντογάν ή οποιουδήποτε άλλου Τούρκου δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει