Γ. Τσίπρας: “Έρχεται δύσκολο φθινόπωρο”

195

Ένα φθινόπωρο χειρότερο από αυτό των μνημονιακών ετών εκτίμησε από το Ηράκλειο πως έρχετα

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «το χτύπημα είναι μεγάλο στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης» επισημαίνοντας πως «η ύφεση θα είναι πολύ μεγάλη».

«Ζήτημα θα είναι εάν θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος τα επόμενα δύο χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει:

«Δεν υπήρξε εμπροσθοβαρής ενίσχυση για να στηριχθεί η απασχόληση και αυτό θα το πληρώσουμε. Δεν υπήρξε πρόγραμμα αναβολών πληρωμών. Στη Γαλλία υπήρξε πάγωμα των πλειστηριασμών, κάτι τέτοιο δεν έγινε εδώ.Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση για προστασία της πρώτης κατοικίας, διορθώνοντας την τροπολογία Φλαμπουραρη.

Υπάρχει χρόνος να στηριχθεί αποφασιστικά η οικονομία. Όσο περισσότερο στηριχθεί η οικονομία, τόσο μικρότερο κενό θα υπάρχει μόλις περάσει η μπόρα της πανδημίας. Η πλειοψηφία  των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση στη ρευστότητα. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί πάνω από 30 δις με αρνητικά επιτόκια».

Αναφερόμενος στην πανδημία ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η «πανδημία έβγαλε στην επιφάνεια όλες τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας» επισημαίνοντας πως είναι αναγκαίο να υπάρξει μια παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, να δοθεί μεγάλο βάρος στον αγροδιατροφικο τομέα και την μεταποίηση. Τα νούμερα που ακούγονται για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Η πτώση στα έσοδα θα είναι δραματική. Κι αυτό θα το βρούμε μπροστά μας».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, τόνισε: «Υπάρχει διάθεση να υπάρξει ενιαία εθνική συνεννόηση. Αλλά θα πρέπει να υπάρχει και ο κατάλληλος σχεδιασμός.  Η κυβέρνηση έπλεε σε πελάγη αυταπατών πριν το τουρκολιβυκο σύμφωνο.  Υπάρχει μεγάλο ερώτημα τι έχει συμφωνηθεί μεταξύ Γερμανίας, Ελλάδας και Τουρκίας.

Προκαλείται ανησυχία. Είμαστε παρόντες για συνεννόηση με την κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά. Έχει αργήσει να γίνει συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών και η σύγκληση ΚΥΣΕΑ. Δεν γίνεται να μαθαίνουμε από την Τουρκία για τις συναντήσεις με την Ελλάδα».

Σε σχέση με τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «δεν πιστεύω ότι θα πάει σε εκλογές η κυβέρνηση, γιατί είναι εξαιρετικά στρυμωγμένη. Είναι εγκληματικό να γίνουν εκλογές εν μέσω δεύτερου κύματος της πανδημίας».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει