Χάνει τις εκλογές, πρότεινε αναβολή τους!

155

Σάλο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής προκάλεσε ένα tweet στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το οποίο τίθεται ζήτημα αναβολής των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Στο tweet του, ο Aμερικανός πρόεδρος επαναλαμβάνει τις ενστάσεις του για την ψήφο δια αλληλογραφίας.

«Με την ψήφο διά αλληλογραφίας (…) οι εκλογές του 2020 θα είναι οι πιο ανακριβείς και οι πιο νόθες στην ιστορία», έγραψε στο Twitter ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος για να προσθέσει ότι «Θα ήταν πραγματική ντροπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες» και να διερωτηθεί εφόσον θα ήταν φρόνιμο να προχωρήσει σε «αναβολή των εκλογών μέχρι ο κόσμος να μπορεί να ψηφίσει κανονικά και με ασφάλεια;».

Ο Ντόναλντ Τραμπ βέβαια εκφράζει αμφιβολίες για τη νομιμότητα των ψηφοφοριών δια αλληλογραφίας, αν και η συγκεκριμένη πρακτική είχε χρησιμοποιηθεί σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό σε προκριματικές εκλογές εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού.

Αυτή ωστόσο δεν είναι η μοναδική φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος θέτει το συγκεκριμένο ζήτημα, αφού τα τραγικά για εκείνον αποτελέσματα που προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις, τον έχουν οδηγήσει στο να εκφράσει επιφυλάξεις για τον σοβαρό κίνδυνο νοθείας, αλλά και να αρνηθεί να δηλώσει πως θα αποδεχόταν τα επίσημα αποτελέσματα εάν έχανε.

Η συγκεκριμένη δήλωση πάντως μέσω της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, με το μέλος της βουλής των Αντιπροσώπων Ράτζα Κρινσαμούρτι να δηλώνει πως ο Τραμπ δεν θα έχει καμία εξουσία να αποφασίσει αναβολή των εκλογών, αλλά και να προσθέσει ότι η εκλογική αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί τον Νοέμβριο.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τραμπ παράλληλα έσπευσαν να διατρανώσουν σε όλους τους τόνους πως μόνο το Κονγρέσο μπορεί να επιλέξει αλλαγή στην ημερομηνία των εκλογών, ενώ στον ίδιο ρυθμό κινήθηκαν και οι Αμερικανοί συνταγματολόγοι που τόνισαν ότι αυτό που προτείνει ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει καμία απολύτως νομική βάση.

Η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ περί αναβολής των εκλογών δεν άφησε αλώβητο ούτε το αμερικανικό χρηματιστήριο, με το βιομηχανικό δείκτη του Dow Jones να υποχωρεί κατά 1,82% και τον Nasdag να έχει απώλειες 1,15%.

Είναι ενδεικτικό μάλιστα, ότι ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, στενός συνεργάτης του Τραμπ, αποδοκίμασε την πρότασή του. «Δε νομίζω ότι αυτό είναι μια ιδιαίτερα καλή ιδέα» αρκέστηκε να δηλώσει.

«Ένας εν ενεργεία πρόεδρος διαδίδει ψέματα και προτείνει την καθυστέρηση των εκλογών για να κρατηθεί ο ίδιος στην εξουσία», ήταν η πρώτη αντίδραση του δημοκρατικού βουλευτή Νταν Κίλντι, επίσης στο Twitter. «Μην το αφήσετε να συμβεί. Όλοι οι Αμερικανοί –Ρεπουμπλικάνοι, Ανεξάρτητοι και Δημοκρατικοί– θα πρέπει να καταδικάσουν την παρανομία του προέδρου και την πλήρη περιφρόνησή του στο Σύνταγμα», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, μόνο το Κογκρέσο έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίζει για την αναβολή προεδρικών εκλογών.

Η τεράστια κατακραυγή που προκάλεσε η δήλωση Τραμπ ανάγκασε τον εκπρόσωπο της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ Χόγκαν Γκίντλεϊ, να προχωρήσει σε διευκρινιστική ανακοίνωση.

«Ο πρόεδρος έθεσε απλώς ένα ερώτημα για το χάος που έχουν προκαλέσει οι Δημοκρατικοί με την επιμονή τους στην επιστολική ψήφο» δήλωσε ο Χόγκαν Γκίντλει, απάντηση που δημοσιεύθηκε άμεσα από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει