Κινηματογραφή: Ο ληστής στη στέγη

132

ΚινηματογραφήΌχι ο καλύτερος Χίτσκοκ, αλλά σίγουρα ο πιο κομψός.

ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ  ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ

TO CATCH A THIEF

Σκην.: Άλφρεντ Χίτσκοκ

Πρωτ.: Κάρι Γκραντ, Γκρέις Κέλι, Μπριζίτ Ομπέρ, Τζέσι Ρόις Λάντις

ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ  ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ TO CATCH A THIEFΟ Τζον Ρόμπι είναι ένας διαβόητος κλέφτης κοσμημάτων, που όμως έχει αποσυρθεί εδώ και χρόνια, απολαμβάνοντας μια ήσυχη ζωή στη Γαλλική Ριβιέρα.

Όταν οι κλοπές ξαναρχίζουν όλοι υποψιάζονται αυτόν, κι έτσι ξεκινάει ν’ ανακαλύψει τον πραγματικό κλέφτη για να καθαρίσει τ’ όνομά του, με μια όμορφη αμερικανίδα κληρονόμο στο πλευρό του.

Αισθηματική κομεντί εγκλήματος του 1955 βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του αμερικανού Ντέιβιντ Ντοτζ, που εκδόθηκε το 1952. Το φιλμ συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό του φεστιβάλ Βενετίας, ενώ ο Ρόμπερτ Μπερκς τιμήθηκε με Όσκαρ έγχρωμης φωτογραφίας.

Μία από τις λιγότερο ενδιαφέρουσες δημιουργίες του Χίτσκοκ, αλλά σίγουρα μία από τις πιο κομψές στην ιστορία του κινηματογράφου, αναπληρώνει την έλλειψη αγωνίας με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και τους εμβληματικούς πρωταγωνιστές της.

Η παραδοσιακή γοητεία του κεντρικού ζευγαριού συνδυασμένη με την αβίαστη, αιθέρια κομψότητά του (η Κέλι ντυμένη από την Ίντιθ Χεντ, ο Γκραντ με ρούχα επιλεγμένα από τον ίδιο), συμπληρώνουν ιδανικά τον τρυφηλό εξωτισμό των Καννών και του Μονακό, συνθέτοντας τουλάχιστον μια ανέμελη και σαγηνευτική αισθηματική φαντασίωση.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει