Σκληρή επίθεση του Παμούκ στον Ερντογάν

181

Σκληρή επίθεση προς τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε ο συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, αναφορικά με την απόφαση του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Ο συγγραφέας, υποστηρίζει πως το 1934 ο ιδρυτής της Τούρκικης Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ, μετέτρεψε την Αγία Σοφία από τζαμί σε μουσείο, επειδή επιθυμούσε να πει με αυτό τον τρόπο στους σύγχρονους του και ιδιαίτερα στον δυτικό κόσμο ότι αυτή αποτελούσε τον μεγαλύτερο ναό των Χριστιανών Ορθόδοξων και ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής.

Όπως υποστηρίζει ο Παμούκ, ο Ατατούρκ προχώρησε σε αυτή την πράξη προκειμένου να δείξει σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, ότι η Τουρκία και οι Τούρκοι είναι κοσμικοί και αποτελούν ένα μέρος από την ευρύτερη κουλτούρα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η αναίρεση αυτής της απόφασης δείχνει απλά στον υπόλοιπο κόσμο πως «εμείς οι Τούρκοι δε σεβόμαστε πια τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους του Κεμάλ Ατατούρκ».

«Θέλουμε να είμαστε λαϊκιστές, να παίξουμε με το λαϊκό Ισλάμ και να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι δεν είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη Δύση», είπε ο Ορχάν Παμούκ, προσθέτοντας:

«Αυτό δεν είναι ένα μήνυμα που μου αρέσει, το κριτικάρω αλλά με εκπλήσσει και ότι η αντιπολίτευση εδώ δεν αντιδρά, Γιατί λειτουργεί πιστεύοντας ότι πρόκειται για πολύ δημοφιλή απόφαση. Δυστυχώς, όντως πρόκειται για δημοφιλή απόφαση που αγκάλιασε ο τουρκικός λαός και η μοίρα της Αγίας Σοφίας θα πρέπει να κριθεί από τους Τούρκους.

Αλλά είμαι κι εγώ Τούρκος πολίτης, και τόσο εγώ όσο και εκατομμύρια άλλοι στεκόμαστε ενάντια σε αυτήν την απόφαση γιατί είμαστε υπέρ του κοσμικού κράτους. Και πάλι δυστυχώς, η φωνή μας δεν ακούγεται».

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας, ένας από τους λόγους που οι αντιπολίτευση δεν εκφράζει την άποψη της, είναι επειδή στην Τουρκία δεν υπάρχει ελευθερία λόγου και ο κόσμος φοβάται να πει ότι η απόφαση Ερντογάν κατακρημνίζει «την κοσμική κληρονομιά του Κεμάλ Ατατούρκ, η οποία μας έκανε να ξεχωρίζουμε από άλλα μουσουλμανικά έθνη, στο ότι εμείς είμαστε κοσμικοί και ο υπόλοιπος κόσμος το γνώριζε αυτό».

Ο νομπελίστας συγγραφέας τονίζει ότι «όλοι οι Τούρκοι ακόμα και οι ψηφοφόροι του AKP ήταν υπερήφανοι γι’ αυτό το γεγονός. Αυτή την υπερηφάνεια μάς αφαιρούν τώρα. Το σχέδιο δηλαδή του Κεμάλ Ατατούρκ ότι μπορεί να είσαι ταυτόχρονα και κοσμικός και μουσουλμάνος», κατέληξε ο νομπελίστας συγγραφέας.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει