ΕΠΑΦΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ: Ζητείται εθνική γραμμή

124

Με διάθεση ομοψυχίας και κοινή γραμμή απέναντι στις προκλητικότητες της Τουρκίας που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μείνουν αναπάντητες, συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη χθες, πολιτικοί αρχηγοί.

Τον κύκλο των συναντήσεων άνοιξε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος και διαμήνυσε κατά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό ότι δεν υφίστανται γκρίζες ζώνες και η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη.

«Οφείλετε να αποτρέψετε το Oruc Reis» τόνισε στον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παράλληλα επισήμανε την ανάγκη μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής για να συζητηθούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εφόσον η κατάσταση οδηγηθεί σε περαιτέρω κλιμάκωση.

Ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έκανε λόγο για μια κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, υποστηρίζοντας πως όλος ο Τουρκικός στόλος βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Ρόδου και του Καστελόριζου, απειλώντας να παραβασιάσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα όπως διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας.

«Ελπίζουμε αυτές οι απειλές να μην πραγματοποιηθούν» ανέφερε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι  η χώρα πρέπει να πράξει τα δέοντα σε περίπτωση που το τουρκικό πλοίο επιχειρήσει οποιαδήποτε ενέργεια εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέστησε, όπως είπε, στον πρωθυπουργό, την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και αντίστοιχη κίνηση στα νότια και ανατολικά της Κρήτης, εάν δεν ευοδωθεί ο καθορισμός ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε επίσης ανυπόστατο και παράνομο  το τουρκολιβυκό μνημόνιο, υποστηρίζοντας πως η διαφορές με την Τουρκία εδράζονται μόνο στη βάση καθορισμού της υφαλοκρηπίδας και κατά συνέπεια της ΑΟΖ, που οφείλουν να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και όχι υπό το καθεστώς απειλών και εκβιασμών.

Μήνυμα ενότητας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις έστειλε και η Φώφη Γεννηματά μετά τη συνάντηση της με τον πρωθυπουργό.

Με τη Φώφη Γεννηματά ο πρωθυπουργός
Με τη Φώφη Γεννηματά ο πρωθυπουργός

«Κανένας εκβιασμός με πρόσχημα τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ για να προσθέσει: «Είναι κρίσιμες οι στιγμές για τον τόπο. Η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται επικίνδυνα, προκαλώντας και την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Οι Έλληνες ενωμένοι οφείλουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας με νηφαλιότητα, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Κανένας εκβιασμός με πρόσχημα τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να τον αποτρέψει».

Από το γραφείο του πρωθυπουργού θεωρούν εποικοδομητικές όλες τις χθεσινές συναντήσεις, εκτιμώντας πως πραγματοποιήθηκαν συνολικά στο πλαίσιο ενός γόνιμου διαλόγου και συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, που αποτελούν σταθερή επιδίωξη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

O πρωθυπουργός συναντήθηκε παράλληλα χθες το απόγευμα με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, ενώ σήμερα στις 9.30 συναντάται με τον γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Δημήτρη Κουτσούμπα και μία ώρα αργότερα με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ 25, Γιάνη Βαρουφάκη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει