O ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Λευτέρης Οικονόμου
Ο κ. Λευτέρης Οικονόμου

Τον  ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Λευτέρη Οικονόμου, θα τιμήσει ο δήμος Ηρακλείου με το βραβείο  Ηθικής Τάξεως,μετά από εισήγηση του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού προς την αρμόδια Επιτροπή,η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή ,κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Ιουλίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στη Λότζια.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θεωρεί τον κ. Οικονόμου ιδανική επιλογή για το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως».

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Για το εφετινό «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου, προτείνω τον κ. Λευτέρη Οικονόμου. Μια μορφή σπάνιας ακτινοβολίας, καταξιωμένη εδώ και δεκαετίες στην κοινωνία μας.

Ο κ. Οικονόμου είναι μια προσωπικότητα που συνέβαλε στην ουσιαστική πρόοδο του τόπου μας. Τιμά το Ηράκλειο, την Κρήτη, την Ελλάδα. Το οφειλόμενο από την πόλη μας Βραβείο, αποτελεί ένα ελάχιστο “Ευχαριστώ” όλων μας στην ανεκτίμητη προσφορά του στην κοινωνία μας».

Η πρόταση του δημάρχου έγινε ομοφώνως δεκτή από  τα μέλη της Επιτροπής και θα εισαχθεί προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι παριστάμενοι εξήραν την προσωπικότητα, το επιστημονικό κύρος, το ακαδημαϊκό ήθος, τη διεθνή απήχηση του έργου του κ. Οικονόμου, και τη μεγάλη και διαρκή  προσφορά του στην κοινωνία του Ηρακλείου.

Ως σήμερα έχουν βραβευθεί ο Στυλιανός Αλεξίου και ο Φώτης Καφάτος (το 2003), τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού (το 2006), και προσφάτως, κατά τη δική μας θητεία, ο κ. Θεοχάρης Δετοράκης (Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης), το 2016,  ο κ. Γρηγόρης Σηφάκης (Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης), το 2017, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το 2018, και το 2019: ο Ζαχαρίας Πορταλάκης (συλλέκτης έργων Τέχνης, δωρητής της σπουδαίας συλλογής εξήντα πέντε χριστιανικών φορητών εικόνων, δημιουργημένων από τον 15ο έως και τις αρχές του 20ού αιώνα, που εκτίθενται πλέον μόνιμα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης).

Ας προστεθεί, σε αυτό το σημείο, ότι έως πέρυσι, υπήρχε ο περιορισμός της καταγωγής των προς βράβευση προσώπων από το Ηράκλειο.  Προκειμένου να μη στερηθούν από αυτή την τιμή, προσωπικότητες που έχουν προσφέρει, κατά γενική ομολογία κι επί πολλά έτη στον τόπο μας, από εφέτος, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το Βραβείο μπορεί να δοθεί και σε πρόσωπα που δεν έχουν γεννηθεί στο Ηράκλειο, αλλά το έχουν ευεργετήσει πολλαπλώς με το έργο τους.

‘’ Ο κύριος Ελευθέριος Ν. Οικονόμου, τόνισε ο δήμαρχος στην εισηγηση του-γεννήθηκε το 1940, σταδιοδρόμησε ως  θεωρητικός φυσικός και σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Διαδραμάτισε καίριο ρόλο ως επιστήμονας, εκπαιδευτικός, αλλά και ως διευθυντής σε θέσεις ευθύνης, στην εξέλιξη της θεωρητικής φυσικής στην Ελλάδα, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Όλοι γνωρίζουμε, ότι συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση των πρώτων βημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης, και ότι ηγήθηκε της προσπάθειας για τη δημιουργία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο οποίο διατέλεσε πρώτος διευθυντής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, από την ίδρυσή του, το 1983, έως και το 2004.

Ο κ. Οικονόμου ξεκίνησε τη λαμπρή πανεπιστημιακή του καριέρα ως επίκουρος καθηγητής και αργότερα καθηγητής του Τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια (από το 1970 έως το 1981). Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου (το 1994),  στο Πολυτεχνείο της Λωζάνης (το 1992), στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον (το 1978), στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα (το 1991-1992), και συνεργαζόμενο μέλος του Ames Laboratory κατά την περίοδο 1992-2015.

Διετέλεσε επίσης, επισκέπτης ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (στα έτη 1997-1998) και κατείχε την Έδρα Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (από το 1978 έως το 1981). Το 1981, από κοινού με τον καθηγητή Παναγιώτη Λαμπρόπουλο,  με  μετάκληση από τη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Κρήτης, έγιναν  οι πρώτοι καθηγητές στο νεοσύστατο Τμήμα Φυσικής του δικού μας Πανεπιστημίου.

Ως πρώτος πρόεδρος του Τμήματος, ο κ. Οικονόμου, με ακαταπόνητο ζήλο,  έθεσε τις βάσεις για να στελεχωθεί και να λειτουργήσει με απόλυτη επάρκεια το Τμήμα Φυσικής, και έπαιξε, συνάμα, καθοριστικό  ρόλο για την πρόσληψη των υψηλής ποιότητας μελών ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Γεγονός που δημιούργησε έκτοτε τις προϋποθέσεις να συνεχιστεί η υψηλού επιπέδου πορεία του Πανεπιστημίου μας ως σήμερα.

Ο κ. Οικονόμου, μαζί με τέσσερις  ακόμη επιστήμονες,  τους: Φώτη Καφάτο, Διονύσιο  Τσιχριτζή, Γρηγόρη Σηφάκη, και Παναγιώτη Λαμπρόπουλο, εμπνεύστηκαν τη δημιουργία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Υπό τη διεύθυνσή του, το ΙΤΕ μεγαλούργησε και απέκτησε παγκόσμια εμβέλεια.

Οι  πανεπιστημιακοί που συμμετέχουν στην Επιτροπή, μπορούν να προσθέσουν στοιχεία και για την ερευνητική συνεισφορά του κ. Οικονόμου, στην ελληνική και στη διεθνή Επιστήμη της Φυσικής. Κλείνοντας, πρέπει να αναφερθεί, επίσης, ότι είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων Φυσικής, στα ελληνικά και στα αγγλικά, τα οποία αποτελούν βασικά εγχειρίδια στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία της Επιστήμης αυτής.

Ο κ. Οικονόμου, είναι μια προσωπικότητα που συνέβαλε στην ουσιαστική πρόοδο του τόπου μας. Τιμά το Ηράκλειο, την Κρήτη, την Ελλάδα. Το οφειλόμενο από την πόλη μας Βραβείο, αποτελεί ένα ελάχιστο “Ευχαριστώ” όλων μας στην ανεκτίμητη προσφορά του στην κοινωνία μας».