ΑΙΓΙΑΛΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑ: Μετά την ένσταση στον ανάδοχο ξεκινά η εφαρμογή των πρωτοκόλλων κατεδάφισης

368

Ένα βήμα πριν από τη συμβασιοποίηση, βρίσκεται η μεγάλη επιχείρηση κατεδαφίσεων αυθαίρετων κτισμάτων που απλώνονται προκλητικά καταλαμβάνοντας αιγιαλούς και παραλίες της Κρήτης, εάν ξεπεραστεί η εμπλοκή της διοικητικής προσφυγής που θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών.

Εφόσον η ένσταση δεν αλλάξει τη σειρά του προσωρινού αναδόχου, το έργο πρόκειται να πάρει τον δρόμο της έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να προχωρήσει η συμβασιοποίηση της εκτέλεσης της μεγάλης επιχείρησης κατεδαφίσεων αυθαίρετων κτισμάτων.

Όπως είναι γνωστό, προσωρινός ανάδοχος έχει αναδειχτεί η ERGO Καλουδάκης με έκπτωση 20%. Τα δικαιολογητικά συμμετοχής της εταιρείας στον διαγωνισμό μαζί με το σχέδιο της σύμβασης πρόκειται να ελεγχθούν από το αρμόδιο όργανο, που θα κληθεί να δώσει το «πράσινο φως», ώστε να ξεκινήσει η εκτέλεσης δεκάδων πρωτόκολλων κατεδάφισης  σε ολόκληρο το νησί. Όπως είναι γνωστό, το ύψος της εργολαβίας φτάνει στο 1εκ 150 χιλ ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αυθαίρετες αυτές κατασκευές, δεν αφορούν σε κτίσματα που απλώς βρίσκονται έξω από το σχέδιο πόλης, ή εμφανίζουν μια παρέκκλιση σε σχέση με την οικοδομική τους άδεια. Αφορούν σε κτίσματα, τα οποία προκαλούν ευθέως το κοινό αίσθημα καθώς καταπατούν παράνομα και προκλητικά  δημόσια έκταση σε αιγιαλό και παραλία και σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις.

Η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης εξηγεί ότι με την εργολαβία θα εκτελεστούν οι πρώτες 100- 120 περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί και για τις οποίες έχει εκδοθεί σχετικό πρωτόκολλο κατεδάφισης. Σύμφωνα με την ίδια, η μεγάλη επιχείρηση κατεδαφίσεων θα ξεκινήσει από τον νομό Λασιθίου, όπου αθροιστικά έχουν καταγραφεί και οι περισσότερες παράνομες και πιο προκλητικές κατασκευές επάνω στον αιγιαλό και τις παραλίες.

Συγκεκριμένα όπως εξηγεί θα γίνουν κατεδαφίσεις στα βόρεια του νομού Λασιθίου σε κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί με ευθύνη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται  με τον τουρισμό και αφορούν σε ξενοδοχεία καταστήματα εστίασης και γενικότερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ενώ υπάρχουν και κάποιες εντοπισμένες περιπτώσεις κατοικιών που έχουν επεκτείνει πέργκολες και αυλές επάνω στο κύμα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει, για κάθε κτίσμα που θα κατεδαφίζεται, θα προκύπτει ένα ποσό που αντιστοιχεί στο κόστος της  χρέωσης της καθαίρεσης η οποία θα  χρεώνεται σε αυτόν που κατασκεύασε το αυθαίρετο. Το ποσό αυτό θα βεβαιώνεται στην Εφορία, και ο αυθαιρετούχους θα είναι υποχρεωμένος να το εξοφλήσει. Αυτό θα συμβεί με το σύνολο των κτισμάτων που πρόκειται να κατεδαφιστούν καθώς έχουν εκδοθεί τα σχετικά πρωτόκολλα που ανοίγουν τον δρόμο για να μπουν οι μπουλντόζες.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει