Αφορισμός της υγειονομικής ταφής και συγχωροχάρτι στην καύση

656

Το δρόμο για την καύση των απορριμμάτων με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ στην Κρήτη ανοίγει ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων που παρουσιάστηκε από το γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλη Γραφάκο, στο πλαίσιο εκδήλωσης στην οποία συμμετείχαν όλοι οι αυτοδιοικητικοί του νησιού χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο.

Όπως εξήγησε, κορυφαίος στόχος του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων είναι η μείωση της υγειονομικής ταφής στο 10%. Στο πλαίσιο αυτό έρχεται ως αντικίνητρο στην ταφή των απορριμμάτων από το 2021 η επιβολή τέλους ταφής των σκουπιδιών με 15 ευρώ ανά τόνο!

Ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων προβλέπει ότι δε θα εκδίδεται  καμία νέα οικοδομική άδεια χωρίς να έχει διασφαλιστεί η  διαχείριση των μπαζών, με βάση τα όσα προβλέπει το νέο Εθνικό  Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, που μοιραία σηματοδοτεί την αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ Κρήτης.

Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος, προσθέτοντας ακόμα ότι αποκτούν ενεργό ρόλο στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων οι Ενώσεις Ξενοδόχων οι οποίες θα πρέπει να οργανώσουν τη διαδικασία της συγκέντρωσης των οργανικών αποβλήτων σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής ευθύνης τους.

Την ίδια στιγμή το  άρθρο 86 του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, που προβλέπει τη Θαλάσσια Μεταφορά Αστικών Στερεών Αποβλήτων, φαίνεται ότι μπορεί να ανοίξει ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Κρήτη. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι ενδέχεται να ανοίξει το κεφάλαιο της μεταφοράς των απορριμμάτων από τη Σαντορίνη στην Κρήτη.

 

Διαβάστε επίσης σχετικά: 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει