Δεκάδες χιλιάδες τα αδήλωτα ακίνητα του Κτηματολογίου

Η προανάρτηση του Σεπτεμβρίου  θα δείξει τις διαστάσεις του προβλήματος

254

   Η προανάρτηση του Σεπτεμβρίου  θα δείξει τις διαστάσεις του προβλήματος   

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να γίνει η πρώτη προανάρτηση της κτηματογράφησης που εξελίσσεται στον νομό Ηρακλείου, που όπως όλα δείχνουν θα έχει πολλά κενά καθώς μόνο από τον δήμο Φαιστού – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών των γραφείων κτηματογράφησης-  φαίνεται ότι εκκρεμεί η δήλωση 20.000 εμπράγματων δικαιωμάτων.

Όπως είναι γνωστό, έληξε την Παρασκευή και τυπικά η διαδικασία της εμπρόθεσμης κατάθεσης δηλώσεων ιδιοκτησίας, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι όλοι οι φάκελοι που κατατίθενται πλέον είναι εκπρόθεσμοι -και τυπικά επισείουν την επιβολή προστίμου- αλλά παραλαμβάνονται κανονικά.

Η εκτίμηση που υπάρχει με βάση τη ροή της προσέλευσης του κόσμου είναι ότι η όλη διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι και το Δεκέμβριο προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν. Τα στελέχη των γραφείων κτηματογράφησης «χτυπάνε καμπανάκι» σε όλους τους ιδιοκτήτες να μη χάσουν τη δυνατότητα που έχουν να δηλώσουν τα εμπράγματα δικαιώματα τους.

Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει  κίνδυνος, να χαθούν ιδιωτικά ακίνητα εάν δεν δηλωθούν  εγκαίρως, από τους πολίτες που θα κάνουν το λάθος να γυρίσουν την πλάτη την διαδικασία της κτηματογράφησης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι δεν δηλώσουν εγκαίρως την ιδιοκτησία τους θα είναι αναγκασμένοι στην πορεία να προσφύγουν δικαστικά για να μπορέσουν να κερδίσουν την κυριότητα της περιουσίας τους, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να δαπανήσουν σημαντικά χρηματικά ποσά και φυσικά χρόνο.

Τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν εγκαίρως και δεν δηλώνονται στην κτηματογράφηση σε καμία φάση εξέλιξης της χαρακτηρίζονται ως «ορφανά» και προοπτικά καταλήγουν στα χέρια του δημοσίου, εάν στο μεταξύ δεν εμφανιστεί κάποιος «χρυσοδάκτυλος» που θα δηλώσει ως δικά του, ακίνητα άλλου ιδιοκτήτη.

Όπως έχει ήδη γράψει η «Π», όσοι επιλέξουν να αποφύγουν να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους στο κτηματολόγιο, αργά ή γρήγορα θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες περιπέτειες, καθώς ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ προοπτικά θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με το κτηματολόγιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η εξέλιξη αυτή, που θεωρείται δεδομένη  για τα στελέχη των κτηματογραφικών γραφείων, αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για όσους ασχολούνται ενεργά με την αγροτική παραγωγή, καθώς όσοι δεν κατοχυρώσουν τις ιδιοκτησίες τους, απειλούνται με την απώλεια των επιδοτήσεων

. Όπως σημειώνουν, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί χρονικά πότε θα γίνει αυτό, το βέβαιο είναι ότι θα γίνει, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι όσοι  συμπολίτες μας που εισπράττουν επιδοτήσεις, θα πρέπει για κανένα λόγο να μην αγνοήσουν να δηλώσουν τα εμπράγματα δικαιώματα τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» καταγράφονται αρκετά ζητήματα σε σχέση με τις ιδιοκτησίες που έχουν δηλωθεί ηλεκτρονικά. Εδώ φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά κενά και ελλείψεις στοιχείων, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των δηλώσεων που έχει ξεκινήσει από τα στελέχη του κτηματολογίου.

Όλη η ακτινογραφία των προβλημάτων αυτών αναμένεται να φανεί τον Σεπτέμβρη, στην πρώτη ανάρτηση, από όπου θα προκύψει πόσα εμπράγματα δικαιώματα κατοχυρώνονται και πόσα απορρίφθηκαν, επειδή υπήρχαν ελλιπή στοιχεία σε σχέση με τα δικαιολογητικά που έπρεπε να εμπεριέχει κάθε φάκελος, με τις οριοθετήσεις των ιδιοκτησιών, ή με το να υπάρχουν ζητήματα με τα συμβόλαια.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει