Ένα πολύ περιληπτικό σημείωμα στο… Σουλτάνο Ερντογάν…

252

Από τα διάφορα Μ.Μ.Ε. πληροφορηθήκαμε την επαίσχυντη απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας, δεν γράφω της Τουρκικής Δημοκρατίας, γιατί η Δημοκρατία απαιτεί Διάλογο και όχι Διάολο !!!, να υπογράψει διάταγμα με το οποίο, η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, μετατρέπεται σε Μουσουλμανικό τζαμί.

Θεώρησα λοιπόν καλό να γράψω ένα πολύ σύντομο σημείωμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν, σχετικό με την ημερομηνία, 10η Ιουλίου 2020, που διάλεξε για την υπογραφή και τις διάφορες τυμπανοκρουσίες των οπαδών του, στην άλλοτε Βυζαντινή Πλατεία της Πόλης.

Και επειδή η ημερομηνία αυτή έχει βαθύ χριστιανικό νόημα για την Κρήτη μας, η οποία βέβαια δεν ξέχασε ποτέ όλα τα τούρκικα τερτίπια αλλά και την ημερομηνία 25ης Αυγούστου 1898, όπως δεν θα ξεχάσει και την 10η ΙΟΥΛΙΟΥ 2020, είπα λοιπόν να αραδιάσω μερικές γραμμές προς τον Ταγίπ, αφού σε ένα ΣΗΜΕΙΩΜΑ γράφεις ένα μικρό κείμενο, που πληροφορείς ή υπενθυμίζεις διάφορα γεγονότα. προς γνώση.

Κακώς «δήθεν Σουλτάνε» Ερντογάν (SULTAN ERDOĞGAN) διάλεξες την ημερομηνία 10 ΙΟΥΛΙΟΥ να υπογράψεις το Διάταγμα και να επιτρέψεις την αλλαγή της χρήσης του Ιερού Χώρου της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ, από Μουσείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, σε Μουσουλμανικό τζαμί. Müslüman Camii, bardak.

Κάποτε αυτό θα σου βγει όχι σε καλό. Και τούτο επειδή η ημερομηνία αυτή είναι παραδοσιακά σημαντική και αφιερωμένη Χριστιανικά στην ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ στη Λεβεντογέννα Κρήτη, η οποία βέβαια ποτέ δεν ξεχνά, δεν σε χωνεύει, όχι ως μουσουλμανικό εδώδιμο, αλλά ως επίβουλο της δικής της, πνευματικής και υλικής τροφής. (Βλέπε συζητήσεις Νότιο Κρητικό Πέλαγος,, Γαύδος, μικρά νησάκια γύρω μας κλπ κλπ ).

Και είναι αφιερωμένη αυτή η ημερομηνία στο Νησί μας, γιατί τιμά εκείνη την ημερομηνία δυο γνήσιους, γενναίους Κρητικούς, Πατριώτες Μεσσαρίτες ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΟΣΙΟΥΣ και πολλών θαυμάτων υπαιτίους.

Μην το ξεχνάς αυτό!

Τους ΜΟΝΑΧΟΥΣ της Ιεράς, Ιστορικής, Τουρκοφάγου Μονής Της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΟΥΔΟΥΜΑ: ΠΑΡΘΕΝΙΟΝ και ΕΥΜΕΝΙΟΝ.

Η ημερομηνία αυτή ταυτίζεται με ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΡΗΤΙΚΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ, κατά την οποία σε βάθος χρόνου, όποτε χρειαζόταν, γίνονταν και πολλά θαύματα από τους ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΟΣΙΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΡΗΤΗΣ: Να το θυμάσαι αυτό!

Ίσως λοιπόν η ημερομηνία που διάλεξες να μη σου βγει σε καλό, κάποια στιγμή της ζωής σου, κατά την οποία στιγμή, ίσως συμβεί το ποθούμενο, εκ των Χριστιανών, θαύμα. Δηλαδή η ΣΟΦΙΑ του Θεού να μεριμνήσει ώστε να μην αφήσει στον προαιώνιο χώρο λατρείας του Χριστιανισμού, να γονυπετούν, εντός αυτού, λάτρεις αλλόθρησκοι.

Και ίσως να σε οδηγήσει η χάρις της Σοφίας του Χριστού, να επισκεφτείς μονάχος, όχι ως μοναχός, τον Άγιο Τούτο Τόπο, των ΟΣΙΩΝ ΕΥΜΕΝΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΟΥΔΟΥΜΑ, ΤΟ ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΑΣΚΗΤΙΚΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΜΑΡΤΣΑΛΟΥ που περικλείεται από τα ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΑ και να ακουστεί στα αυτιά Σου, όπως και οι ΟΣΙΟΙ άκουγαν τις θαυματουργικές φωνές του ΚΥΡΙΟΥ σε αντίλαλο, η φωνή του συντοπίτη σου Τούρκου Συγγραφέα Αχμέτ Ουμίτ στου οποίου το βιβλίο: «Μνήμες της Κωνσταντινούπολης», αναγράφονται τα λόγια: «Αυτά τα μέρη Της Πόλης είναι των Ελλήνων και μια μέρα θα ’ρθουν να τα πάρουν».

Εσύ Ταγίπ διαβάζεις Ιστορία ή θέλεις να δημιουργήσεις Ιστορία;

Επίσης να σου γράψω και το απολυτίκιο των σεπτών Οσίων ΕΥΜΕΝΊΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ, όχι για να το ψάλλεις, αλλά ίσως κάποτε να το επικαλεστείς.

«Κουδουμά του σεμνείου τούς νέους κτήτορας, τούς αυταδέλφους οσίους εν τοις εσχάτοις καιροίς εγκρατείας καί ευχής βολαίς εκλάμψαντας, θείον Ευμένιον ωδαίς καί Παρθένιον σοφόν, τιμώντες αξιοχρέως υπερ υμών τας εντεύξεις προς τον Χριστόν αυτών αιτούμεθα».

Βέβαια είναι στην αρχαία ελληνική γλώσσα, αλλά δεν σου το μεταφράζω, για να το διαβάσεις όπως γράφτηκε για να γευτείς… Αν…το μεγαλείο της Ελληνικής γλώσσας…

Μονάχα θα σου εξηγήσω το ακροτελεύτιο: «τας εντεύξεις», το οποίον ταυτίζεται με την παρουσία του άδικου ανθρώπου στον Κύριο, του εξομολογείται την διαπραχθείσα αδικία και ζητά έλεος και χάρη αντί για τιμωρία.

Θέλω επίσης να σου επισημάνω ότι οι ΚΡΗΤΙΚΟΙ έχουμε και έναν μεγάλο συγγραφέα Τον Νίκο Καζαντζάκη.

Ο Νίκος Καζαντζάκης μεταξύ όλων των υπέροχων βιβλίων και αποφθεγμάτων που έχει γράψει είναι και τούτο:

«Ο άνθρωπος όταν νιώθει πόνο είναι ζωντανός….. Αλλά όταν νιώθει τον πόνο του άλλου τότε… ναι… είναι Άνθρωπος!

Απάντηση, στο πολύ περιεκτικό αυτό σημείωμά μου, δεν περιμένω. “Όμως πιστεύω στην Αγία Σοφία του Κυρίου και επικροτώ τους Αρχαίους προγόνους μας, ειδικά δε τον Ισοκράτη με τα σοφά τα λόγια του, ΟΠΩΣ:

«Φρονήσης μεν μηδέποτε επί σεαυτώ μέγα…», Ποτέ μην έχεις μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου, και το πιο σπουδαίο:

«Μηδενί συμφοράν ονειδίσης. Κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον». Μην κοροϊδέψεις καμιά συμφορά γιατί η τύχη είναι κοινή για όλους και το μέλλον άγνωστο.

Με Κρητικούς Χαιρετισμούς

Ένας Χριστιανός Δάσκαλος που διδάχθηκε και δίδαξε την ιστορία ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ, που Την Προσκύνησε επισκεπτόμενος, που υποκλίθηκε στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ που προσευχήθηκε με στραμμένο ευλαβικά το ΒΛΕΜΜΑ προς τη τελευταία δεξιά Κολόνα εντός του Ιερού Ναού, όπου υπάρχει το πάτημα του αλόγου του αυτοκράτορα και… που ευχήθηκε αυτό το οποίο ο Τούρκος συγγραφέας υπενθυμίζει πανταχόθεν:

«Αυτά τα μέρη της Πόλης είναι των Ελλήνων και μια μέρα θα ’ρθουν να τα πάρουν».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει