ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Καταλύτης της καπιταλιστικής κρίσης η πανδημία

193

«Η χώρα διανύει μια νέα οικονομική καπιταλιστική κρίση. Η πανδημία λειτούργησε σαν καταλύτης. Όταν η κυβέρνηση πανηγύριζε για την επιστροφή στην ανάπτυξη, το ΚΚΕ έλεγε για μια νέα ύφεση, καθώς υπήρχαν σημάδια.

Ήρθε ο κοροναϊός και «έδεσε» το πράγμα και επιτάχυνε την κρίση». Αυτό τόνισε από το Ηράκλειο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ  κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος χθες βράδυ πραγματοποίησε κεντρική πολιτική ομιλία στο κηποθέατρο Ν.Καζαντζάκη, ενώ νωρίς το μεσημέρι συμμετείχε σε σύσκεψη σωματείων εργαζομένων, συλλόγων αυτοαπασχολούμενων του τουρισμού και άλλων κλάδων, για τις επιπτώσεις της κρίσης, όπου παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος.

Ο κ. Κουτσούμπας εξήγησε ότι η Κυβέρνηση ήδη έχει ψηφίσει αντεργατικά μέτρα, δίνοντας την ευκαιρία στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να απολύσουν προσωπικό, ή να εκμεταλλευτούν ελαστικές μορφές εργασίας. Πλήττονται οι εργαζόμενοι στα εποχικά επαγγέλματα (ξενοδοχοϋπάλληλοι, επισιτιστές, εμποροϋπάλληλοι, υπάλληλοι τουριστικών γραφείων, αεροδρομίων, ξεναγοί, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, ΚΤΕΛ κ.ά.).

Επίσης πλήττονται και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροεπιχειρηματίες στον κλάδο των καταλυμάτων, της εστίασης και όλων των άλλων κλάδων που σχετίζονται με τον τουρισμό στην Κρήτη.

Από τη σύσκεψη Κουτσούμπα στην Αποκεντρωμένη  Διοίκηση
Από τη σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Όπως είπε, το ειδικό βάρος του τουρισμού στο ΑΕΠ της Κρήτης υποδηλώνει τις σημαντικές συνέπειες που θα έχει η φετινή σεζόν.

Ο τουρισμός αποτελεί το 20% στο τοπικό ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, η έμμεση συνεισφορά του (δηλαδή μαζί με άλλους κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό), με βάση διάφορα στοιχεία που δίνει η Περιφέρεια, ξεπερνά το 50%. Επίσης, στη συνολική απασχόληση στην Κρήτη οι εργαζόμενοι στον τουρισμό αποτελούν το 23% του συνολικού εργατικού δυναμικού. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ξεπερνάνε τις 40.000 σε όλο το νησί, οι μισοί εκ των οποίων εργάζονται στο νομό Ηρακλείου.

Μιλώντας για την Κρήτη τόνισε πως: “επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες του Κόμματος μας και των ίδιων των εργαζομένων για σημαντικές ελλείψεις, όπως: Σε γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό ώστε να είναι δυνατό να παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες υγείας και να διεξάγονται μαζικά τεστ στους εργαζόμενους και τους τουρίστες στην βασική πύλη εισόδου του τουρισμού στην Κρήτη.

Ο γ.γ του ΚΚΕ τόνισε ότι  «η κυβέρνηση αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη για τον κίνδυνο της υγείας και της ασφάλειας του αεροδρομίου, επιδιώκοντας με αστυνομικούς και πυροσβέστες να καλύψει τα τεράστια κενά στο υγειονομικό προσωπικό.

Όπως και τις απαράδεκτες ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και την ανυπαρξία ειδικού σχεδίου μεταφοράς των κρουσμάτων από το αεροδρόμιο με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Υπάρχουν ελλείψεις στα μέσα για τη μεταφορά ασθενών – πιθανών κρουσμάτων, την ιατρική παρακολούθηση και την περίθαλψή τους στα ξενοδοχεία Covid-19. Υπάρχουν ελλείψεις σε μέσα και μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στο αεροδρόμιο.

Η χρηματοδότηση του αεροδρομίου για τη συντήρηση και τη συνεχή απολύμανση των κλιματιστικών και των χώρων του αεροδρομίου παραμένει πολύ χαμηλή. Όπως και η εξασφάλιση χώρων με ειδικές προδιαγραφές για την διενέργεια των τεστ και συνολικά της υγειονομικής περίθαλψης πιθανών κρουσμάτων.

Ανύπαρκτα είναι και τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων, όπως η εφαρμογή πλέξιγκλας στα check – in, τα μέτρα και οι έλεγχοι για αποτροπή συνωστισμού στα λεωφορεία και τους χώρους του αεροδρομίου, η απολύμανση των αποσκευών με τις οποίες έρχονται συνεχώς σε επαφή οι εργάτες και οι χειριστές κλπ. Στα λιγοστά και ανεπαρκή μέσα ατομικής προστασίας που παρέχονται στους εργαζόμενους του αεροδρομίου, οι οποίοι μάλιστα δεν προβλέπεται να κάνουν τεστ, με κίνδυνο για την προσωπική τους υγεία όπως και των οικογενειών τους.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση βάζει σε κίνδυνο τη δημόσια Υγεία και την ίδια την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Ο κίνδυνος στα νησιά είναι υπαρκτός και μεγάλος. Τα μέσα πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης, δυστυχώς, παραμένουν από ανεπαρκή έως ανύπαρκτα».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει