Έβγαλαν ΦΕΚ για “λουκέτο” σε λαϊκή αγορά του Ηρακλείου. Επίφοβες κι άλλες με τη χαλάρωση των μέτρων

1,130

«Καμπάνα» για τη λαϊκή αγορά που πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη στην οδό Χριστομιχάλη Ξυλούρη, (περιοχή παλιά ΚΑΤΕ)  που κατεβάζει ρολά προσωρινά, καθώς μετά από αλλεπάλληλους ελέγχους που έγιναν διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνταν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κοροναϊό.

Η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε ήδη στο ΦΕΚ στις 9 του μήνα, με απόφαση την οποία συνυπογράφουν πέντε υπουργοί και συγκεκριμένα Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης, Υγείας Β.Κικίλιας, Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχοϊδης, Εργασίας κ. Βούτσης, Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρακόπουλος.

Όπως προκύπτει, μετά από σειρά ελέγχων που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε τήρηση των μέτρων ασφαλείας κατά της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, οι έλεγχοι που έγιναν έδειξαν ότι υπήρχε πρόβλημα τόσο με τις μάσκες αλλά κυρίως με τις αποστάσεις που δεν τηρούνται με αποτέλεσμα να «καίγονται» επί της ουσίας τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι έλεγχοι έγιναν τόσο από κλιμάκια της δημοτικής αστυνομίας, όσο και από το υγειονομικό, που διαπίστωσαν ότι οι παρατηρήσεις που γινόταν δεν λαμβάνονταν υπόψη με αποτέλεσμα να επικρατεί μια κατάσταση ανεξέλεγκτη που εγείρει μεγάλα ζητήματα για τη δημόσια υγεία. Ακολούθησαν εκθέσεις, οι οποίες στάλθηκαν αρμοδίως στην Πολιτική Προστασία από όπου και κινήθηκε η σχετική διαδικασία για το προσωρινό κλείσιμο της λαϊκής αγοράς στη Χρυστομιχάλη Ξυλούρη με συνοπτικές διαδικασίες.

Στη σχετική απόφαση που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ τονίζεται χαρακτηριστικά ότι «αποφασίζεται η προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς για λόγους δημόσιας υγείας και προστασίας έναντι του κοροναϊού, Covid – 19 λαμβανομένης υπόψη και της διαπιστωμένης μη τήρησης των τεθεντών όρων από τις κοινές υπουργικές αποφάσεις».

Έβγαλαν ΦΕΚ για “λουκέτο” σε λαϊκή αγορά του Ηρακλείου

Στο μεταξύ, όπως όλα δείχνουν η περίπτωση της λαϊκής αγοράς της Χρυστομιχάλη Ξυλούρη μπορεί να μην είναι η μοναδική, καθώς αφού έχει διαπιστωθεί μια γενικότερη χαλάρωση της τήρησης των μέτρων ασφαλείας που έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στη Λότζια.

Στη βάση αυτή ο σχεδιασμός που υπάρχει είναι να συνεχιστούν οι έλεγχοι και μάλιστα εντατικά και εφόσον διαπιστωθούν αντίστοιχες παρεκτροπές σε ό,τι αφορά στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας, να ακολουθηθεί η ίδια τακτική και σε άλλες περιπτώσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπαίνουν σε καθεστώς αυστηρότερης επιτήρησης οι λαϊκές αγορές, καθώς ήδη έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις μη τήρησης των μέτρων ασφαλείας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» αποτελεί η λαϊκή αγορά που γίνεται κάθε Πέμπτη στις Πατέλλες, όπου έχουν  καταγραφεί σοβαρά προβλήματα σε σχέση με την τήρηση των μέτρων προστασίας. «Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο» όπως τονίζουν στελέχη της Λότζια, που επισημαίνουν με νόημα ότι «δυστυχώς τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό, διότι μπορεί να βρεθούμε από τη μια στιγμή στην άλλη σε μια δύσκολη κατάσταση όπως αυτή που προηγήθηκε με την επιβολή της καραντίνας».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει