ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ: Με δανεικές αίθουσες σχεδιάζει η Λότζια τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση

Από τη συνάντηση στον Δήμο Μαλεβιζίου

217

Με δανεικές αίθουσες από τον ΔΟΠΑΦΜΑΗ σχεδιάζει η Λότζια να αντιμετωπίσει το οξύτατο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη δίχρονη προσχολική αγωγή που βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, καθώς δεν έχουν βρεθεί οι χώροι που θα στεγάσουν τα περισσότερα από 550 παιδιά που πρόκειται να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα.

Το όλο θέμα συζητήθηκε το χθες πρωί, στο πλαίσιο σύσκεψης που έγινε στη Λότζια με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπό τον δήμαρχο Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινό, ο οποίος έχει εμπλακεί ενεργά στον συντονισμό της προσπάθειας  για την εξεύρεση 32 αιθουσών, που έχει κριθεί ότι απαιτούνται προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της προσχολικής αγωγής.

Να θυμίσουμε ότι, ενώ εδώ και τρία χρόνια είναι γνωστό ότι το Ηράκλειο εντάσσεται σε αυτό τον σχεδιασμό, δεν δόθηκε καμία διεξοδική λύση ούτε από το Υπουργείο Παιδείας ούτε από τη Λότζια για το οξύτατο πρόβλημα της σχολικής στέγης, με αποτέλεσμα να φτάνουμε στο “παρά πέντε” και να εξακολουθούμε να μην έχουμε λύση για το πού θα φιλοξενηθούν τα παιδιά της προσχολικής αγωγής, τα οποία βάσει του υφιστάμενου νομικού πλαισίου δεν έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στους παιδικούς σταθμούς.

Παρά το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η κατάσταση, το Υπουργείο εμμένει στη θέση του το Ηράκλειο να μην εξαιρεθεί από τη δίχρονη προσχολική αγωγή, με αποτέλεσμα τώρα να τρέχει η Λότζια με τα πόδια στην πλάτη για να δώσει διέξοδο στο κρίσιμο ζήτημα που καλείται να διαχειριστεί.

Ενδεικτική ήταν άλλωστε και η στάση της γ.γ. του Υπουργείου Παιδείας κ. Αν. Γκίκα, η οποία κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο Ηράκλειο πρότεινε εναλλακτικά να αξιοποιηθούν ως σχολικές αίθουσες οι αποθηκευτικοί χώροι των σχολείων και όταν εισέπραξε την απάντηση από την Ένωση Γονέων ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, διότι αυτό έχει ήδη συμβεί, ανταπάντησε ότι η προσέγγιση αυτή γίνεται με αρνητισμό από όσους δεν θέλουν την επιτυχία του εγχειρήματος.

Χθες το μεσημέρι στο πλαίσιο της σύσκεψης που συγκάλεσε ο δήμαρχος μαζί με τον αντιδήμαρχο Παιδείας Ν. Αγγελάκη και τον πρόεδρο του ΔΟΠΑΦΜΑΗ κ. Μ. Παττακό, διαπιστώθηκε ότι μπορούν να αξιοποιηθούν περίπου πέντε με έξι αίθουσες των δημοτικών παιδικών σταθμών, για να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες της προσχολικής αγωγής και με ένα τρόπο να αρχίσει να ξεμπλοκάρει το πρόβλημα της εύρεσης σχολικής στέγης.

Στον Δήμο Μαλεβιζίου η γ.γ. Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας

Στο Γάζι βρέθηκε χθες η γενική γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, κα. Αναστασία Γκίκα, που συμμετείχε σε ειδική σύσκεψη που συγκλήθηκε στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου.

Το “παρών” στη σύσκεψη έδωσαν ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλης Καρτσωνάκης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Χαράλαμπος Κουτσογιάννης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιώργος Πετούσης, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης Μαλεβιζίου Λίνα Επταμηνιτάκη, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Μαλεβιζίου Ανδρέας Παντερής, καθώς και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας Γαζίου Βαγγέλης Παρασύρης.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μεν. Μποκέας τόνισε μεταξύ άλλων: «Συζητήσαμε κυρίως για την προσχολική εκπαίδευση, αλλά και για τα επόμενα βήματα.  Στηρίζουμε την εκπαιδευτική κοινότητα στην πράξη. Αναβαθμίζουμε υπάρχουσες υποδομές και σχεδιάζουμε νέες. Διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις με ολοκληρωμένες προτάσεις σε ανταγωνιστικά προγράμματα. Επεκτείνουμε τη δυναμικότητα σχολείων για να εξυπηρετούν όλους τους μαθητές της περιοχής μας. Δουλεύουμε για την ίδρυση νέων δομών, όπως το ΕΠΑΛ, που καλύπτει ευρύτερες ανάγκες. Στοχεύουμε στη στήριξη της ειδικής αγωγής. Συνεχίζουμε με επιμονή και σχέδιο».

Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα ζητήματα της εκπαίδευσης στον Δήμο Μαλεβιζίου, με τη δημοτική Αρχή να αναπτύσσει το σχεδιασμό των παρεμβάσεών της, αλλά και τους στόχους για το επόμενο διάστημα. Πρωταρχικό μέλημα αποτελεί η ομαλή εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.  Παράλληλα, συζητήθηκε η πρόταση του Δήμου για την ίδρυση ΕΠΑΛ Μαλεβιζίου, αλλά και το κτηριολογικό πρόγραμμα σχολικών υποδομών που έχει καταθέσει η δημοτική Αρχή στο Υπουργείο Παιδείας. Τέλος, προτάθηκαν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση της έγκαιρης ολοκλήρωσης διαδικασιών που σχετίζονται με ευρύτερα ζητήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει