ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ: Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανάδειξη και προστασία της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας

162

Η προστασία και ανάδειξη της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων στο Ακρωτήρι Χανίων αποτελεί το περιεχόμενο προγραμματικής σύμβασης   για την εκπόνηση σχετικής μελέτης, που υπέγραψαν χθες η υπουργός Λίνα Μενδώνη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο ηγούμενος της Μονής Δαμασκηνός Λιονάκης και ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος.

Όπως ανέφερε κατά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης η υπουργός Πολιτισμού, «η μελέτη δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση του έργου. Σε συνδυασμό με την αποκατάσταση του ηγουμενείου που είναι σε εξέλιξη θα αποκαταστήσει την εικόνα της ιστορικής μονής».

Η κ. Μενδώνη χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και των υπηρεσιών τους με την Περιφέρεια και το Πολυτεχνείο Κρήτης με στόχο, όπως είπε, την ανάδειξη των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων του τόπου. Όπως ανέφερε, «η Μονή των Τζαγκαρόλων διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά και μπορεί να αποτελέσει, πέρα από τον πολιτιστικό και θρησκευτικό πόλο, ένα μεγάλο αναπτυξιακό πόλο για την περιφερειακή ενότητα Χανίων».

Όπως ακόμα τόνισε, «η Μονή του Αρκαδίου στο Ρέθυμνο, η Αγία Αικατερίνη στο Ηράκλειο, η Μονή Γωνιάς και η Μονή Τζαφκαρόλων μπορούν να αποτελέσουν τέσσερα μνημεία που θα αξιοποιήσουν και θα αναδείξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια πολιτιστική διαδρομή».

Από την πλευρά του, ο Στ. Αρναουτάκης χαρακτήρισε σημαντική την προγραμματική σύμβαση τονίζοντας ότι «είναι υποχρέωση της Περιφέρειας Κρήτης να αναδεικνύει την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού».

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι η Περιφέρεια, μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού, θα αναλάβει την ολοκλήρωση μελετών που αφορούν την ανάδειξη και αξιοποίηση των ιερών μονών του νησιού.

Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου τόνισε ότι το Πολυτεχνείο μέσα από την επιστημονική ομάδα που αναλαμβάνει τη σύνταξη της μελέτης θα κάνει το καλύτερο δυνατόν για την ανάδειξη της Μονής, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι το Ίδρυμα στέκει πάντα όπου του ζητηθεί, στην προσπάθεια για φροντίδα ιστορικών κτηρίων.

Στο ιστορικό της Μονής και στις προσπάθειες για την προστασία και ανάδειξη των χώρων της αναφέρθηκε ο ηγούμενος της Αγίας Τριάδας Δαμασκηνός Λιονάκης.

Αντικείμενο της σύμβασης που   υπογράφηκε με προϋπολογισμό 242.000 ευρώ και διάρκεια υλοποίησης 26 μηνών, είναι η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος υπό τον τίτλο:«Διερεύνηση δυνατοτήτων προστασίας, ανάδειξης, αποκατάστασης και επανάχρησης κτηρίου της πρώην Ιερατικής Σχολής καθώς και των παρακείμενων ερειπωμένων κτισμάτων κατοικιών στην Ιερά Μονή μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο τους».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει