Επιτέλους, ο Έλληνας τουρίστας στον τόπο του!

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

371

Μια ατμομηχανή που προσπαθεί  για την επανεκκίνηση, αλλά  μπουκώνει και αγκομαχεί

Σούρουπο Σαββάτου σε παραλιακό μίνι μάρκετ της νότιας Κρήτης. «Αντισηπτικά έχετε;» ρωτάω τον μεσήλικα υπάλληλο, ενδεχομένως και ιδιοκτήτη. Μέσα από την κακοφορεμένη μάσκα του και μπερδεμένη μεταξύ μυωπικών γυαλιών και ατημέλητου μύστακος μού αποκρίνεται: «Κουμπάρε, και με μια ψεκαστήρα στην πλάτη να κυκλοφορείς, σαν άλλος απολυμαντής, δεν τη γλιτώνεις με τίποτα!».

Μόλις είχε εξυπηρετήσει ένα ζευγάρι αλλοδαπών τουριστών, από τους πρώτους φαντάζομαι που έσκασαν μύτη στην περιοχή. Τι και αν μπαίνοντας πασαλείφτηκαν με αντισηπτικό και φεύγοντας απολυμάνθηκαν με τα υγρομάντηλά τους; «Θωρείς τους; Αυτοί θα φέρουν τον τέλος μας» μου λέει συνωμοτικά.

Έφτυσα τον κόρφο μου και βγήκα στο δρόμο καρφί για το ΑΤΜ να κάνω ανάληψη. Το ζευγάρι των τουριστών, ωστόσο, έπαιζε ήδη με τα πλήκτρα. “Ρε λες να… “έπιασα τον εαυτό μου να αναρωτιέται και πριν καλά καλά το καταλάβω έφυγα για το αυτοκίνητό μου χωρίς ρευστό, γεγονός που μου δημιούργησε πολλά προβλήματα στη συνέχεια.

Δεν ξέρω αν είχε νικήσει ο φόβος ή η λογική, αλλά σε κάθε περίπτωση αισθάνθηκα άσχημα και αμήχανα. Ακόμα και αν μετά από λίγες ώρες  διάβαζα στο διαδίκτυο ότι 239 επιστήμονες με επιστολή τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι ο κοροναϊός μεταδίδεται και με τον αέρα!

Τέτοια βεβαιότητα ούτε οι 29 κατασκευαστές πλυντηρίων που συνιστούν το γνωστό απορρυπαντικό! Και ούτε φυσικά ανακουφίστηκα με την άλλη είδηση για την επιστράτευση της τεχνητής νοημοσύνης στην αντιμετώπιση της Covid 19- πατέντα Ελλήνων επιστημόνων που δημιούργησαν την εφαρμογή με το barcode για κάθε τουρίστα που μπαίνει στηνχώρα, ώστε να υποβάλλεται σε τεστ αν προέρχεται από κράτος με μεγάλα ιικά φορτία.

Τι κρίμα όμως, που καμιά τεχνητή νοημοσύνη δεν σου λέει αν ο επισκέπτης που θα βρεθεί θετικός είπε και την αλήθεια για το ξενοδοχείο που θα μείνει. Το έργο το είδαμε το απόγευμα του Σαββάτου, όταν η μισή ΕΛ.ΑΣ. κινητοποιήθηκε για να ψάξει μια θετική Ρουμάνα σε ξενοδοχείο των Γουβών (που ήταν κλειστό!) και να την εντοπίσει ώρες αργότερα τυχαία στον Ανισσαρά!

Πλέον τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι «εισαγόμενα», αλλά αυτό το περιμέναμε. Στην πράξη όμως είναι διαφορετικά και ίσως η κατάσταση χρήζει επανεξέτασης σχετικά με τη λειτουργία της εγχώριας βιομηχανίας, αποκαλούμενης και ατμομηχανής της οικονομίας. Μιας ατμομηχανής που προσπαθεί για την επανεκκίνηση αλλά μπουκώνει και αγκομαχεί.

Το ισοζύγιο προφανώς και θα είναι αρνητικό όσο και αν ο εσωτερικός τουρισμός είναι αυτός που θα τραβήξει το κουπί. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήταν ενδεικτικό. Έλληνες παντού, σε παραλίες, εστιατόρια, καφέ και ενοικιαζόμενα δωμάτια, που, σημειωτέον, κάποια ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, που μέχρι πέρυσι ούτε καν θα σκέφτονταν.

Κάποια συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων γέμισαν το Σαββατοκύριακο, αποκλειστικά με Έλληνες! Ο Έλληνας παίρνει την εκδίκησή του και πλέον αισθάνεται τουρίστας στον τόπο του, αν θέλουμε να χαριτολογήσουμε!

Φαντάζομαι αν συνεχίσει έτσι, θα του κάνουν και τεμενάδες σε λίγο καιρό. Και γιατί να μην του κάνουν; Ακόμα και πολυτελείς βίλες γεμίζει συν γυναιξί και τέκνοις που πλατσουρίζουν στις πισίνες- έστω και με πιο συμφέρουσες τιμές από τις περυσινές. Εξάλλου, τι να την κάνεις τη βίλλα τη χλιδάτη κλειστή και έρημη;

Υ/Γ: Συγνώμη που δεν ασχολήθηκα με το θέμα των ημερών, το παρακράτος, για το οποίο διαγκωνίζονται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. (πρώην ΠΑΣΟΚ) για το ποιος είχε το καλύτερο και το μεγαλύτερο… Χαλάστηκα πολύ όταν είδα σε άλλη εφημερίδα τον τίτλο που είχα σκεφτεί.

Μου έκλεψαν το «είσαι σκέτο παρακράτος». Είτε αυτοί ταυτίζονται μαζί μου είτε εγώ με αυτούς, κάτι δεν πάει καλά. Γι’ αυτό είπα ν’ αφήσω τις παιδικές ασθένειες και τους ελεεινούς και τρισάθλιους φορείς τους και ν’ ασχοληθώ με την πανδημία.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει