ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΚΡΗΤΗΣ: Περιμένουν τα μπλοκάκια για να κόβουν πρόστιμα

240

Τα μπλοκάκια περιμένουν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Κρήτης για να ξεκινήσουν τα πρόστιμα σε παραβάτες που δεν συμμορφώνονται και ανάβουν φωτιές εν μέσω αντιπυρικής περιόδου.

Πρόκειται για ένα μέτρο που είχε εφαρμοστεί πέρυσι, είχε αποτελέσματα καθώς ο κόσμος ενημερώθηκε για τις υποχρεώσεις του και τα “τσουχτερά” πρόστιμα, όμως το μέτρο αυτό ατόνησε και πλέον τίθεται και πάλι σε εφαρμογη.

Στελέχη της Πυροσβεστικής από το Ηράκλειο λένε ότι ακόμα στο νησί καμία υπηρεσία δεν τα έχει λάβει, κάτι που έχει γίνει , σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το συγκεκριμένο μέτρο που θυμίζει τους τροχονόμους που κόβουν κλήσεις στους παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είχε εφαρμοστεί παλαιότερα  κυρίως στο Ρέθυμνο, σε κάποιες περιπτώσεις στα Χανιά. Στον νομό Ηρακλείου πέρυσι υπήρξαν και αντιδράσεις από πυροσβέστες που έβλεπαν τη συγκεκριμένη διαδικασία ως πάρεργο.

Φυσικά πριν τη βεβαίωση παραβάσεων, θα έχει προηγηθεί η ενημέρωση του κόσμου για το τι δεν πρέπει να κάνουν στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.  Οι παραβάτες θα οδηγούνται στο δημόσιο κατήγορο και με τη διαδικασία της τακτικής δικασίμου θα επιβάλλονται τα πρόστιμα, τα οποία ξεκινούν από 250 ευρώ και φθάνουν μέχρι και τις 2500 ευρώ.

Στο θέμα αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου, στην οποία τονίζεται ότι οι πυροσβέστες θα μπορούν πλέον να επιβάλλουν διοικητικά πρόστιμα (ανάλογα με αυτά της Αστυνομίας ή της Τροχαίας) όταν εντοπίζουν ανάλογα περιστατικά.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση υπογραμμίζονται τα εξής:   «Ήδη διανύουμε τη φετινή αντιπυρική περίοδο, η οποία τελειώνει την 31-10-2020.

Εάν εξετάσει κανείς τα στατιστικά στοιχεία των προκληθέντων πυρκαγιών στη χώρα θα διαπιστώσει ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια.

Για τον παραπάνω λόγο μέσα στο καλοκαίρι και καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου  ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ, ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ, ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ.

Δεν εκτελούμε εργασίες σε χωράφια με μηχανήματα και τρόπους που μπορεί να προκαλέσουν σπινθήρες και ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Δεν καίμε υπολείμματα καλλιεργειών.

Λαμβάνουμε μέτρα στις υπαίθριες ψησταριές.

Συντηρούμε και καθαρίζουμε οικόπεδαή χωράφια.

Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε τη φωτιά πλησίον δάσους και στην ύπαιθρο.

Δεν καίμε ποτέ σκουπίδια.

Δεν καίμε ποτέ βοσκοτόπια. Συντηρούμε δίκτυα ρεύματος. Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα πυροπροστασίας που προβλέπονται στις ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις.

Καλούμε χωρίς χρέωση το 199 ή το 112 μόλις αντιληφθούμε πυρκαγιά και δίνουμε όσο το δυνατόν λεπτομερείς-ακριβείς πληρο- φορίες στα παραπάνω τηλεφωνικά κέντρα».

Σε μια προσπάθεια να συνετίσουν τους ασυνείδητους και παραβατικούς πολίτες οι Πυροσβέστες θα μπορούν πλέον να επιβάλλουν διοικητικά πρόστιμα (ανάλογα με αυτά της Αστυνομίας ή της Τροχαίας) όταν εντοπίζουν ανάλογα περιστατικά.

Παρακαλούμε όπως οι κάτοικοι, οι φορείς, οι επιχειρηματίες και επισκέπτες του Ρεθύμνου ενημερωθούν αναλυτικότερα μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα Fireservice.gr για την 19/2020 Πυρ. Διάταξηκαι τα πρόστιμα, ανά περίπτωση παραπτώματος, που προβλέπονται.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει