Μόνο 1 στις 10 επιχειρήσεις έκανε χρήση της αναστολής των 75 ημερών στις επιταγές

292

Απροθυμία στη χρήση του μέτρου της αναστολής προθεσμιών πληρωμής επιταγών για 75 ημέρες έδειξε η πλειονότητα των επιχειρήσεων και ειδικότερα των μικρομεσαίων το προηγούμενο διάστημα.  Μόλις το 10% του συνόλου, δηλαδή η μία στις δέκα επιχειρήσεις, εκμεταλλευτήκαν το συγκεκριμένο μέτρο που πρόσθεσε η κυβέρνηση ως όπλο στη φαρέτρα των μέτρων κατά του κοροναϊού για τις επιχειρήσεις.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις και ειδικότερα αυτές με τζίρο άνω των 300.000 ευρώ και ο κλάδος του εμπορίου ήταν εκείνες που είδαν το μέτρο αυτό ως ευκαιρία για να αντιμετωπίσουν την κρίση που δημιούργησε η πανδημία.  Το στοιχεία αυτό έδειξε και η τελευταία έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος σύμφωνα με την οποία το 88,9% των επιχειρήσεων γύρισαν την πλάτη στο μέτρο αυτό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιχειρήσεις που έκαναν μεγαλύτερη χρήση του μέτρου ήταν οι εμπορικές (17,3%), και οι μεγαλύτερες με βάση τον τζίρο (17,1% – πάνω από 300.000 ευρώ τζίρο) και τον αριθμό εργαζομένων (13,7% – πάνω από 5 εργαζομένους). Μάλιστα, βασική αίτια της μη ανταπόκρισης φαίνεται να είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν περιοριστεί σημαντικά οι συναλλαγές με επιταγές.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΙΑΣ, το 2019 κατεγράφη μόλις 3,1 δισ. ευρώ συναλλαγές με επιταγές, ποσό που αποτελεί το χαμηλότερο την τελευταία δεκαετία. Με βάση τα στοιχεία του συστήματος πληρωμών ΔΙΑΣ, ο όγκος των συναλλαγών με επιταγές έχει μειωθεί κατά 75%, από το 2010 μέχρι το 2019 από τα 12,1 δισ. ευρώ στα 3,1 δισ. ευρώ.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει