ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ: Προκαλούν οι Τούρκοι με τη «γαλάζια πατρίδα»

231

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο προχωρούν οι αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας.

Την σκυτάλη των προκλήσεων έπιασε χθες ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Φατιχ Ντονμέζ, ο οποίος επιστράτευσε μια σειρά από έωλα επιχειρήματα και το αφήγημα της «γαλάζιας πατρίδας» για να δικαιολογήσει – νομικά και πολιτικά – τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και την ανατολική Μεσόγειο.

«Εμείς κάνουμε γεωτρήσεις στα όρια της Οικονομικής Ζώνης της Γαλάζιας Πατρίδας (!) και σε τεμάχια που μας έχει παραχωρήσει η ΤΔΒΚ» είπε ο Ντονμέζ αναφερόμενος στο ψευδοκράτος. Ο αρμόδιος για την ενέργεια υπουργός σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία έχει κάνει μέχρι τώρα 6 γεωτρήσεις μεγάλου βάθους, μια ακόμη είναι σε εξέλιξη και το επόμενο διάστημα σχεδιάζουν να τις επαναλάβουν!

Από τους προκλητικούς ισχυρισμούς Ντονμέζ – που εμφανίστηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Κανάλ 7» κρατώντας χάρτες στα χέρια του – ξεχώρισαν και οι διαβεβαιώσεις του ότι η Τουρκία δεν βλέπει ως προτεκτοράτο τη Λιβύη, ότι δεν θέλει να της υφαρπάξει τα πετρέλαια και όσα επεσήμανε για τον ΟΗΕ και το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα

«Η διαδικασία στα εθνικά κοινοβούλια ολοκληρώθηκε, εγκρίθηκε (η συμφωνία). Ωστόσο, επί του παρόντος, η διαδικασία σχετικά με την καταχώριση της συμφωνίας στα Ηνωμένα Έθνη βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», διευκρίνισε, ο Ντονμέζ σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ενημερωτικός ιστότοπος της Κύπρου sigmalive.com.

«Αυτό που κοιτάζουμε τώρα στη Λιβύη είναι πώς μπορούμε να προχωρήσουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας. Αλλά το κατεξοχήν ζήτημα και στόχος τώρα στη Λιβύη είναι –αναμφίβολα- να εγκαθιδρυθεί μια μόνιμη ειρήνη και να επέλθει ηρεμία», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, ενώ όσον αφορά τη συνεργασία Άγκυρας-Τρίπολης για την ανασύσταση του κράτους της Λιβύης, ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρθηκε στη σχεδιαζόμενη συμβολή των τουρκικών εταιρειών στην εξόρυξη των πετρελαίων της χώρας, προκειμένου να τα καρπωθεί ο λαός της κι όχι η Τουρκία, όπως τόνισε.

Οι 6 +1 γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της “γαλάζιας πατρίδας”!

Ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο με τα πλωτά γεωτρύπανα και τα ερευνητικά σκάφη, υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια πραγματοποιήθηκαν 6 μεγάλου βάθους γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και η έβδομη με το Γιαβούζ είναι σε εξέλιξη στα δυτικά της Κύπρου.

«Χρησιμοποιούμε συχνά αυτό το χάρτη, γιατί η περιοχή στην οποία αναφερόμαστε είναι μια πολύ ευρεία περιοχή, αν κοιτάξετε. Όπως είναι ο νέος όρος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτά είναι τα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας μας.

Αυτός είναι ο χάρτης των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, της οικονομικής μας ζώνης. Η περιοχή με κόκκινο είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκικής Δημοκρατίας με βάση την υφαλοκρηπίδα της. Η περιοχή με πράσινο είναι η περιοχή, για την οποία η ΤΔΒΚ έχει παράσχει άδεια στην ΤΡΑΟ (Τουρκική Εταιρία Πετρελαίων) για έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει