ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ: Αναγκαία μια ειδική μονάδα αποτοξίνωσης

195

Η αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ειδική μονάδα αποτοξίνωσης στην Κρήτη για εξαρτημένους από οπιοειδή και αλκοόλ συζητήθηκε στο πλαίσιο της χθεσινής επίσκεψης της διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένας Μπορμπουδάκη στο ΚΕΘΕΑ Αριάδνη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την ενημερωτική ανακοίνωση του ΚΕΘΕΑ έγινε συζήτηση γύρω από προτάσεις συνεργασίας του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ με την 7η ΥΠΕ Κρήτης σε θέματα που αφορούν  επιμέρους θέματα υγείας των εξαρτημένων όπως λοιμώδη νοσήματα, οδοντιατρικά κ.α. καθώς και για τον Covid-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας γενικότερα σχετικά με τις εξαρτήσεις.

Επιπλέον, έγινε μια πρώτη ουσιαστική συζήτηση για τη σύναψη μιας προγραμματικής σύμβασης με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα που θα αφορά τόσο θέματα λειτουργικής διασύνδεσης με δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας της Κρήτης όσο και σε θέματα εκπαίδευσης στελεχών, πρόληψη των εξαρτήσεων και αγωγή της κοινότητας γενικότερα.

Ειδικότερα θέματα που θίχτηκαν, ήταν η αναγκαιότητα δημιουργίας μιας ειδικής μονάδας αποτοξίνωσης στην Κρήτη (detox) προκειμένου να καλυφθούν καθημερινά αιτήματα εξαρτημένων από οπιοειδή και αλκοόλ για την ασφαλέστερη και γρηγορότερη ένταξη σε θεραπεία.

Επισημάνθηκε και από τις δύο πλευρές η ανάγκη για διαρκή συνεργασία και ενημέρωση προκειμένου την αποτελεσματικότερη  και αποδοτικότερη φροντίδα και περίθαλψη των εξαρτημένων ατόμων και των οικογενειών τους.

Το μήνυμα

Το μήνυμα της διοικήτριας Λ. Μπορμπουδάκη είναι “Γιατί δεν ονειρευόμαστε μέσα στην εξάρτηση…. κάνουμε όνειρα “καθαροί” και ζούμε τα όνειρά μας…”.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει