Η τεχνολογία… στριμώχνει τους ζωοκλέφτες

729

    …όταν οι μάντρες έχουν κλειστό κύκλωμα ασφαλείας και τα πρόβατα GPS!

Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες αλλά και… ζωοκλέφτες! Η σύγχρονη τεχνολογία βάζει «τρικλοποδιά» και πολύ συχνά χειροπέδες σε  ζωοκλέφτες που την πατάνε από ‘κει που δεν το περιμένουν.

Όταν τοποθετούνται κάμερες ασφαλείας σε στάβλους με οικόσιτα ζώα και συστήματα εντοπισμού (GPS) σε πρόβατα, τι να κάνουν και οι «ταγμένοι» ζωοκλέφτες;

Πλέον όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες που διατηρούν ζώα, περισσότερα ή λιγότερα, αναζητούν τρόπους να θωρακίσουν την περιουσία τους με αδιάψευστα ντοκουμέντα, τα οποία αποτελούν και ισχυρές αποδείξεις ενώπιον των αρμόδιων Αρχών.

Αυτό φέρεται να συνέβη και στην περίπτωση κλοπής ζώων ιδιοκτησίας  εξηνταπεντάχρονου, ο οποίος είχε την πρόνοια να εγκαταστήσει στον στάβλο του κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

Η κάμερα είναι τοποθετημένη αρκετά ψηλά, παρεμβάλλονται τα κλαδιά δένδρου, όμως καταγράφει αρκετά καθαρά τις κινήσεις του δράστη, ο οποίος εισέρχεται στον περιφραγμένο χώρο αφού παραβιάζει το λουκέτο ασφαλείας.

Προχθές τα ξημερώματα  ο ιδιοκτήτης πήγε στον στάβλο να  ταϊσει τα ζώα του και με έκπληξη διαπίστωσε ότι είχαν σπάσει τα λουκέτα.  Δύο κατσίκες και τέσσερα πρόβατα είχαν εξαφανιστεί.

Παρά την αρχική σύγχυση, ανέτρεξε στο υλικό από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης και μετέβη στο Ηράκλειο με σκοπό να το αντιγράψει.

Και τότε ήρθε η αποκάλυψη. Σύμφωνα με τα όσα έχει καταθέσει ο παθών, αναγνώρισε με απόλυτη βεβαιότητα στο πρόσωπο του δράστη 47χρονο συγχωριανό του, με τον οποίο είχε ένα απλό «γεια».

Ο ιδιοκτήτης πήρε το υλικό από την κάμερα ασφαλείας, έβγαλε και φωτοαντίγραφα και τα παρέδωσε πακέτο στην Αστυνομία όπου έκανε και την καταγγελία. Αστυνομικοί του ΤΑΕ Ηρακλείου πήγαν στο χωριό, έκαναν έρευνα στην οικία του 47χρονου υπόπτου, όμως τα ζώα δεν βρέθηκαν.

Ο ίδιος ωστόσο, αν και αρνείται με σθένος την οποιαδήποτε συμμετοχή του στη ζωοκλοπή, συνελήφθη και χθες οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα υπηρεσίας, ο οποίος άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για ζωοκλοπή με αντικείμενο ζώα ευρισκόμενα σε ειδικό περιφραγμένο χώρο που χρησιμοποιούνται όλα για διατροφή του ιδιοκτήτη.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου και αναμένεται να εκδικαστεί τη Δευτέρα.

Μόλις πριν από λίγους μήνες, αίσθηση είχε προκαλέσει  η σοφή απόφαση νεαρού κτηνοτρόφου από τις Ασίτες να εγκαταστήσει GPS στο κουδούνι προβάτου. Σε χρόνο-ρεκόρ κατάφερε να εντοπίσει σχεδόν όλο το κλεμμένο κοπάδι του ενώ η αποτύπωση της διαδρομής που διέσχισαν οι ζωοκλέφτες, με βάση τις συντεταγμένες, την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και τη σάρωση κεραιών, οδήγησε την ΕΛΑΣ στα ίχνη των υπόπτων.

Ο ίδιος ο κτηνοτρόφος στην κατάθεσή του εξηγούσε: «Επειδή τόσο στην περιοχή μας αλλά και γενικά στην Κρήτη υπάρχει έντονο το φαινόμενο της ζωοκλοπής, αποφάσισα να τοποθετήσω ηλεκτρονική συσκευή εντοπισμού (GPS) μέσα σε κουδούνι ενός από τα ζώα μου.

Με τον τρόπο αυτό αν κάποιος επιχειρούσε να τα κλέψει, θα μπορούσα να το δω από το κινητό μου τηλέφωνο, στο οποίο ήταν συνδεδεμένη η προαναφερόμενη συσκευή. Κάθε φορά που την καλούσα, μου έστελνε μήνυμα με τις συντεταγμένες και τη γεωγραφική θέση, με μικρή απόκλιση».

Και πράγματι, ενώ βρισκόταν στο γλέντι του χωριού του, κάλεσε τη συσκευή εντοπισμού και προς μεγάλη του έκπληξη διαπίστωσε ότι τα ζώα του είχαν μετακινηθεί…

Σε κάθε περίπτωση, η ζωοκλοπή παραμένει «αγκάθι» για την Κρήτη και αιτία άλλων εκρηκτικών καταστάσεων.

Τα ονόματα εκείνων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με πολλές από τις ζωοκλοπές που διαπράττονται σε περιοχές του νομού Ηρακλείου είναι γνωστά στην τοπική ΕΛΑΣ, που δοκιμάζει όλες τις τακτικές και τις μεθόδους πρεσαρίσματος των υπόπτων: περιπολίες, μπλόκα, ασφυκτικοί έλεγχοι, έρευνες σε σπίτια, ποιμνιοστάσια, πρόστιμα για ενώτια, βαρελόσκυλα, φιμέ τζάμια κλπ.

Επιπρόσθετα-και αυτό έχει τη δική του σημασία-τελευταία καταγράφεται εμπλοκή και  του Τμήματος Οργανωμένου σε σοβαρές υποθέσεις ζωοκλοπής.

Αν και η φύση τέτοιων υποθέσεων είναι θεωρητικά «ξένη» με το καθαρόαιμο αντικείμενο της υπηρεσίας, εντούτοις κρίνεται επιβεβλημένη η συμβολή της σε μία μορφή παραβατικότητας που εξακολουθεί να στιγματίζει την Κρήτη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει