Συνεργασία Περιφέρειας – ΙΤΕ για πρόγραμμα

169

Ένα καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα που θα υλοποιήσει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στηρίζει η Περιφέρεια Κρήτης.

Το πρόγραμμα αναμένεται να αποτυπώσει τις περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, όπως οι πυρκαγιές σε δασικά και αγροτικά οικοσυστήματα, αλλά και τις πλημμύρες σε αγροτικές και περιαστικές περιοχές, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες.

Το έργο θα υλοποιήσει το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ και η σχετική συμφωνία-σύμβαση υπογράφηκε χθες από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον πρόεδρο του ΙΤΕ Νεκτάριο Ταβερναράκη, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή, του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου Ζαχαρία Δοξαστάκη, του Δρ. Νεκτάριου Χρυσουλάκη, διευθυντή Ερευνών, επικεφαλής του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης και Εφαρμογών σε Αστικό και Φυσικό Περιβάλλον του ΙΤΕ και του Δημήτρη Πουρσανίδη, ερευνητή στο Εργαστήριο Τηλεσκόπησης στο ΙΤΕ.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ευχαριστώντας τον πρόεδρο του ΙΤΕ για την πολυετή παραγωγική συνεργασία,  επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει να «επενδύει» σε καινοτόμες δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση ποιότητας ζωής των πολιτών.

Η δορυφορική τηλεπισκόπηση αποτελεί κύριο μέσο αποτύπωσης των πληγεισών από φωτιές περιοχών, καθώς έχει τη δυνατότητα να παρέχει σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, αξιόπιστη πληροφορία για την έκταση και ένταση της καταστροφής.

Η πληροφορία αυτή σε συνδυασμό με συμπληρωματικά δεδομένα, όπως τα όρια των καλλιεργησίμων εκτάσεων, ο τύπος βλάστησης κ.ά., είναι πολύτιμη για την εκτίμηση των επιπτώσεων, αλλά και την στοχευμένη αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών.

Το έργο αποτελεί πιλοτική εφαρμογή και αναμένεται να αναδείξει το δυναμικό της μεθοδολογικής προσέγγισης που θα χρησιμοποιηθεί στην αξιοποίηση δορυφορικών καταγραφών σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης, θέτοντας τις βάσεις για μελλοντική επιχειρησιακή εφαρμογή της στα πεδία της πολιτικής προστασίας και της διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει