Δήθεν μάζευαν παλιοσίδερα και εντόπιζαν τους στόχους 

1,868

  Είχε «στενάξει»  η ενδοχώρα από τη δράση τους   

Με πρόσχημα την περισυλλογή παλαιών αντικειμένων (παλιοσίδερα) περιφέρονταν από χωριό σε χωριό, δικαιολογούσαν την παρουσία τους και εντόπιζαν τους στόχους τους: σπίτια από τα οποία απουσίαζαν οι ιδιοκτήτες ή σπίτια με ηλικιωμένους ένοικους άρα και πιο ευάλωτους.

Έτσι δρούσαν, σύμφωνα με την Αστυνομία, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που από τον Δεκέμβριο του 2019 φέρονται να είχαν διαπράξει αναρίθμητες διαρρήξεις σε σπίτια της ενδοχώρας του Ηρακλείου, με το ύψος των κλοπιμαίων να υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.

Χθες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Ηρακλείου δύο άτομα, ηλικίας 38 και 41 ετών, ενώ εντάλματα αναμένεται να εκδοθούν για δύο ακόμα ταυτοποιημένα πρόσωπα, ηλικίας 35 ετών αμφότεροι. Υπάρχει και άλλος εμπλεκόμενος, όμως δεν υπάρχουν στοιχεία που να προσδιορίζουν την ταυτότητα του.

Οι διώξεις που ασκήθηκαν αφορούν στην κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και στη διακεκριμένη περίπτωση κλοπής από δυο ή  περισσότερα άτομα που είχαν ενωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών,  τετελεσμένη, σε απόπειρα και  κατ’ εξακολούθηση. Πήραν προθεσμία να απολογηθούν το πρωί της Παρασκευής.

Οι… ευτραφείς και οι ευκίνητοι

Σύμφωνα με πληροφορίες,  στη δικογραφία, που σχημάτισε το ΑΤ Μινώα Πεδιάδα,  αναφέρεται ότι δύο εκ των κατηγορουμένων ως πιο ευτραφείς και δυσκίνητοι ενεργούσαν κατά περίπτωση είτε ως οδηγοί του οχήματος μετάβασης και διαφυγής από τα σημεία κλοπής είτε ως τσιλιαδόροι.

Οι άλλοι δύο ως αδύνατοι και ευκίνητοι ήταν εκείνοι που μπούκαραν στις οικίες.

Κλοπές είχαν διαπραχθεί στις Μελέσες, στους Κουνάβους, στο Αρχοντικό, στην Καλλονή, στη Βόνη,  στο Ζαρό, στη Γέργερη, στα Πεζά, στις Αγίες Παρασκιές, στους Φιλίππους, στον Γαλατά, με τους δράστες να εστιάζουν κυρίως στην κλοπή χρυσαφικών αλλά και μετρητών.

Πολλοί από τους παθόντες φέρονται να έχουν αναγνωρίσει στα πρόσωπα των κατηγορουμένων τα άτομα που είδαν να περιτριγυρίζουν στα σπίτια τους, να χτυπάνε τις πόρτες για να δουν αν κάποιος είναι μέσα ή να οδηγούν το γνωστό λευκό βαν που περιγράφεται.

Με βάση τα όσα αναφέρονται, σε ορισμένες περιπτώσεις οι δράστες έμπαιναν στα σπίτια με «τσαμπουκά», χωρίς τη θέληση των ιδιοκτητών.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει