Με ιδιαίτερη χαρά δέχτηκα ως φιλική προσφορά ένα πρωτότυπο και καλαίσθητο έργο, έναν τόμο αυτοβιογραφίας, του φίλου και συμφοιτητή μου στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου κ. Γ. Κρασανάκη, ομότιμου καθηγητή Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτής.
Μας ζωντανεύει τις αναμνήσεις των φοιτητικών μας χρόνων τώρα και πάνω από 60 χρόνια με τους καθηγητές μας, με τους δασκάλους των προτύπων, τους συμφοιτητές μας.
Ο Γιώργος είχε ξεχωριστή θέση στην καρδιά όλων μας που ως υπότροφος και ως σημαιφόρος μάς ενέπνεε την καλοσύνη, την ηρεμία του, την ευγένειά του, τη φιλομάθειά του.
Πιστεύαμε ότι θα συνέχιζε τις σπουδές του και θα έφθανε στη φήμη των παιδαγωγών και ψυχολόγων που ήταν στην επικαιρότητα στην εποχή των φοιτητικών μας χρόνων Pestalotzi, Claparede Piaget.
Η ζωή του ήταν μια συνεχής “πάλη” με την επιστήμη. Μετεκπαίδευση στο Διδασκαλείο Δημ. Εκπαίδευσης, φοίτηση στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης ως υπότροφος του ΙΚΥ, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για ειδίκευση στην ψυχολογία και την παιδαγωγική, στο πανεπιστήμιο των Παρισίων για την διδακτορική του διατριβή.
Άρχισε το διδακτορικό του έργο σε δημοτικά σχολεία στα αγαπημένα του μικρά παιδιά των οποίων σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρει και τα ονόματά τους. Εδώ φαίνεται η βαθιά αγάπη του στο παιδί, η αγάπη που είναι πάντα διακονία στον άνθρωπο και λατρεία στον Θεό.
Διορίζεται καθηγητής στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου στην οποία πριν λίγα χρόνια ήταν φοιτητής, αργότερα διευθυντής της ίδιας σχολής, καθώς και διευθυντής του ΠΕΚ Ηρακλείου για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Πρόσφερε διδακτικό έργο στην Ανώτερη Εκκλησιαστική Σχολή Ηρακλείου και για 35 έτη στη ΓΕΧΑ Ηρακλείου.
Οι τίτλοι σπουδών με τον καιρό γίνονται δεκάδες και ακολουθεί η εκλογή του ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης όπου με εργώδης προσπάθεια τα πρώτα μέλη ΔΕΠ έστησαν τα τμήματα και με τον καιρό ανέδειξαν το πανεπιστήμιο με διεθνή αναγνώριση.
Πλούσιες οι σπουδές του κ. Κρασανάκη, πλούσιο το διδακτορικό, συγγραφικό και κοινωνικό του έργο χωρίς καμία προβολή, πάντα ταπεινός, ήρεμος, διαλεκτικός, καλόκαρδος. Η μεγαλύτερή του ευχαρίστηση ήταν πάντα η δημιουργία, ο αγώνας του για ιδέες και αξίες οι οποίες ωφελούν τους νέους και διαμορφώνουν τις κοινωνίες.
Το συγγραφικό του έργο αριθμεί σε 37 βιβλία, δεκάδες μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και αυτοτελείς εργασίες σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.
Αναφέρω από το συγγραφικό του έργο ένα άλλο πρωτότυπο έργο “Μορφές ζωής Αιωνίου” όπου φαίνεται και εδώ ο βαθύς δεσμός του με την πατρική του οικογένεια την οποία και υπηρέτησε με αφοσίωση, αλλά δεσμός και με προσωπικότητες της επιστήμης και απλούς ανθρώπους του λαού μας.
Πρόκειται για επικήδειους λόγους παρηγορητικούς στους οικείους με βαθύ θεολογικό, ψυχολογικό, κοινωνικό και φιλοσοφικό προβληματισμό.
Για το κοινωνικό του έργο ιδιαίτερη εντύπωση κάνει η αναλυτική περιγραφή της ανέγερσης του Ιερού Ναού της Αγίας Άννας στο χωριό του. Ήταν πόθος ιερός του κτήτορα που μαρτυρεί τη βαθιά, θρησκευτική του συνείδηση και την πίστη του στις παραδόσεις του λαού μας.
Για το υπόλοιπο κοινωνικό του έργο ως άνθρωπος υψηλού ήθους δεν αναφέρει τίποτα παρά μόνο ως “στοιχεία προσφορών προς τον ευλογημένο λαό του Θεού”.
Το πλούσιο έργο του κ. Κρασανάκη δεν προήρθε μόνο από τις σπουδές του και την καλλιέργειά του αλλά ξεπήδησε και μέσα από τον χαρακτήρα του. Σταθερός από τα φοιτητικά του χρόνια μέχρι σήμερα στα βιοψυχολογικά χαρακτηριστικά του μπροστά στις ποικίλες καταστάσεις της ζωής, με πλήρη αυτογνωσία με ασπίδα την πίστη στο Θεό και τις προσωπικές του δυνάμεις του νοείν, του βούλεσθαι και του πράττειν, επιτέλεσε αυτό το τιτάνιο, το θεάρεστο έργο του.
Ο τόμος της αυτοβιογραφίας, ιδιαίτερα επιμελημένος και άριστα δομημένος σε όλο το πολυσέλιδο και πλούσιο περιεχόμενό του, με τον απλό και ελκυστικό του λόγο, είναι μια αναδρομή στη ζωή του από τα παιδικά και τα νεανικά του χρόνια, με τα όνειρα, γεμάτα από επιστημονικές αναζητήσεις αλλά και συναίσθημα. Αναδρομή μέχρι σήμερα που το πολύτιμο έργο έχει πραγματωθεί και έχει αφιερωθεί στους συγγενείς και τους φίλους.
Το έργο αυτό θα είναι ο πιο ωραίος έπαινος στον άνθρωπο, ο οποίος τίμησε τις παιδαγωγικές επιστήμες και όλους τους χώρους από τους οποίους πέρασε και δίδαξε έστω και με μια ομιλία του.
Ευχόμαστε αγαπητέ μας Γιώργο να συνεχίσεις το έργο σου και μετά την αφυπηρέτησή σου, όπως πράττεις ήδη δίνοντας αμισθί μαθήματα ψυχολογίας του εφήβου στη Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ο θεός στον οποίο πιστεύεις βαθιά θα σε προστατεύει, θα συντηρεί υγιές το σώμα σου για να συνεχίσει να κατοικεί σ’ αυτό μια τόσο ευαίσθητη ψυχή με τόσες πνευματικές και άλλες ικανότητες που είναι απαραίτητες για παραδειγματισμό στη σημερινή κοινωνία μικρών και μεγάλων.
Σε συγχαίρουμε ειλικρινά για το πλούσιο και πολύμορφο έργο σου και σε ευχαριστούμε για το αψεγάδιαστο παράδειγμά σου.
*Ο Βασ. Αγιοργιωτάκης, είναι επίτιμος σχολικός σύμβουλος Π.Ε.