Η επόμενη μέρα “κλέβει” το παρόν της Λότζια

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

2,317

Ασφαλώς λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο όσοι θεωρούν ότι η διαδοχολογία στη Λότζια εξαντλείται σε όσους σήμερα κάθονται στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου

Εξομολογητικά καταθέτω, ότι εξακολουθώ να εντυπωσιάζομαι από τον σχεδόν ηδονικό τρόπο που αντιλαμβάνονται ένθεν και ένθεν την πολιτική τους αυταξία όσοι καταστρώνουν σχέδια για την «επόμενη μέρα» της Λότζια.

Διότι μπορεί θεωρητικά να βρισκόμαστε τρία χρόνια απόσταση από την «επόμενη μέρα» την οποία σηματοδοτεί η λήξη της δημοτικής περιόδου, αλλά κάποιοι δεν κρύβουν ότι ακονίζουν τις φιλοδοξίες τους, στήνουν στρατούς και συμμαχίες  για να διαμορφώσουν το νέο πολιτικό περιβάλλον στο Δήμο Ηρακλείου.

Είναι πια φανερό ότι η επόμενη τριετία έτσι θα κυλήσει… αφού αλληλεπιδρούν μια σειρά λόγων που συντελούν στην ανατροφοδότηση των σεναρίων για τη διάδοχη κατάσταση στα δημοτικά πράγματα.

Πολιτική ευθύνη σε αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται έχει και ο ίδιος ο δήμαρχος, όχι επειδή δεν έχει εξαρτημένη σχέση από την εξουσία, και δεν αφήνει ούτε καν να αιωρείται η πιθανότητα μιας νέας εκλογικής καθόδου, αλλά γιατί δε δείχνει να ενοχλείται όταν συνειδητοποιεί ότι η πρόωρη διαδοχολογία μετατρέπεται σε κυρίαρχο ζητούμενο που φτάνει να παρακάμπτει ακόμα και την παραγωγή δημοτικού έργου.

Ο ίδιος δείχνει να βυθίζεται στη διεκπεραίωση της διαχείρισης της αφόρητης γραφειοκρατίας -που αποδεικνύεται βολική λύση εσωστρέφειας- με αποτέλεσμα να μην καθορίζει την ατζέντα της εξωστρέφειας του δήμου προς την κοινωνία και της διεκδίκησης λύσεων των πραγματικών αναγκών της. Την ίδια στιγμή, μόνο απαρατήρητο δεν περνά το φυτώριο των φιλοδοξιών που τρέφει στο εσωτερικό της η δημοτική Αρχή.

Και θα ήταν πραγματικά διασκεδαστική η ειδωλολατρική σχέση που έχουν κάποιοι με την εικόνα τους, που αντανακλά τις υπερμεγέθεις φιλοδοξίες τους, αν δεν γινόταν αντιπαραβολή με τα πραγματικά προβλήματα της πόλης που περιμένουν στη γωνία. Όμως και η πλευρά της αντιπολίτευσης μόνο αμέτοχη δεν είναι σε επίπεδο διεργασιών, αφού κατάφερε να ενώσει τις δυνάμεις της και να συμπράξει σε συμμαχίες, δείχνοντας τις προθέσεις της για την επόμενη μέρα.

Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει αυτή η τριπλέτα όμως είναι ενδεικτικό ότι  άφησε με ευκολία στο πολύ μακρινό πια παρελθόν τις όποιες αντιπαραθέσεις πυροδότησαν την προηγούμενη δημοτική περίοδο «θεματάκια» όπως αυτό της διαχείρισης των μονάδων απορριμμάτων σε θυελλώδεις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου για να μην περιγράψω και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με κεράκια στην πλατεία των Λιονταριών…

Ασφαλώς λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο όσοι θεωρούν ότι η διαδοχολογία στη Λότζια εξαντλείται σε όσους σήμερα κάθονται στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου, αφού είναι και εκτός δήμου, αυτοί που προπονούνται νοερά στην έξαψη της εγκατάστασής τους στην καρέκλα του δημάρχου.

Κυρίως όμως προετοιμάζονται συστήματα εξουσίας που επιζητούν να έχουν τον έλεγχο για να προλάβουν δυσάρεστες εκπλήξεις σε σχέση με τα συμφέροντά τους που κάθε φορά ξεπερνούν τον εαυτό τους όταν πρέπει να δείξουν πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν για να τα διασφαλίσουν…

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει