“ΔΕΝ ΕΣΠΑΣΕ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ”: Αγωνία για την ιχνηλάτηση των επαφών του 21χρονου Σουηδού

370

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ιχνηλάτισης των επαφών του 21χρονου Σουηδού που νοσηλεύεται στην κλινική Covid-19 του νοσοκομείου Χανίων καθώς βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό, ενώ ο ίδιος είχε νοσηλευθεί λίγες ημέρες νωρίτερα σε νοσοκομείο της Αθήνας με Covid-19 και είχε πάρει εξιτήριο, αφού το τελευταίο τεστ έδειξε αρνητικό.

Δεν “έσπασε” καμία καραντίνα

Η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη είπε χθες στην “Π” ότι είχε επικοινωνία τόσο με τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ όσο και με τον διοικητή του νοσοκομείου Νίμιτς στην Αθήνα και είναι σαφές ότι ο ασθενής δεν “έσπασε” καμία καραντίνα όπως ακούστηκε και όλο το προβλεπόμενα πρωτόκολλα τηρήθηκαν κανονικά.

Τα πρωτόκολλα τηρήθηκαν επ’ ακριβώς στο νοσοκομείο Χανίων όπου εισήχθη ως ύποπτο αρχικά κρούσμα και παραμένει ως επιβεβαιωμένο πλέον περιστατικό.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διοικητή του νοσοκομείου Χανίων Γιώργου Μπέα, έχει πολύ καλή οξυγόνωση και είναι απύρετος.

Όπως έγραψε χθες η “Π”, ο 21χρονος εργάζεται σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών και έχει έρθει σε επαφή με πολύ κόσμο ο οποίος ιχνηλατείται.

Ανησυχία

Ο 21χρονος σύμφωνα με το ιστορικό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ήρθε στη χώρα αεροπορικώς στις 5 Μαΐου 2020, ημέρα Τρίτη και απευθείας του έγινε το τεστ, όπως ίσχυε τότε σε όλες τις περιπτώσεις έλευσης από το εξωτερικό. Αμέσως, δε ο νεαρός μπήκε σε καραντίνα 14 ημερών σε ξενοδοχείο της Αθήνας.

Την επόμενη μέρα, Τετάρτη 6 Μαΐου τα αποτελέσματα του τεστ έδειξαν ότι ο 21χρονος Σουηδός ήταν θετικός στον κοροναϊό και παρέμεινε σε καραντίνα, ενώ τη μεθεπομένη, Πέμπτη 7 Μαΐου, η κατάστασή του έχρηζε νοσηλείας και έκανε εισαγωγή στο Νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ, στο κέντρο της Αθήνας.

Αφού νοσηλεύτηκε για μία εβδομάδα στο νοσοκομείο, ο 21χρονος πήρε εξιτήριο στις 19 Μαΐου, ενώ και το τεστ που του έγινε τότε ήταν αρνητικό και άμεσα μπήκε για εκ νέου 14ήμερη καραντίνα σε ξενοδοχείο της Γλυφάδας.

Η καραντίνα έληξε τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, οπότε και ο 21χρονος Σουηδός υποβλήθηκε σε νέο τεστ που ήταν, ομοίως με τα τελευταία, αρνητικό.

Την Τετάρτη 16 Ιουνίου εισήχθη εκ νέου αυτή τη φορά στο νοσοκομείο Χανίων με ύποπτα συμπτώματα και επιβεβαιώθηκε ο κοροναϊός.

Μια εξήγηση γιατί νόσησε ξανά

Απαντήσεις για το πώς συνεχίζει να βρίσκεται θετικός σε τεστ στον κοροναϊό ο νεαρός από τη Σουηδία που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Χανίων, έδωσε χθες το μεσημέρι μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Γιώργος Σουρβίνος Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος Δ.Σ. στον ΕΟΔΥ.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, ο 20χρονος νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Νίμιτς στην Αθήνα με κοροναϊό και στη συνέχεια έμεινες 14 ημέρες σε ξενοδοχείο της Πολιτικής Προστασίας, δεν “έσπασε” δηλαδή την καραντίνα και τηρήθηκε το πρωτόκολο.

Το τεστ της Τετάρτης ήταν θετικό μετά από 40 μέρες, καθώς προσήλθε ο νεαρός με ήπια συμπτώματα στο νοσοκομείο Χανίων. Σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο «το πιο πιθανό είναι ότι πρόκειται για μια περίπτωση με παρατεταμένη ανίχνευση γενετικού υλικού του ιού. Είναι μια κατάσταση που περιγράφεται συχνά, ενώ μελέτες δείχνουν θετικό μοριακό τεστ για 53 ή ακόμα και 80 μέρες.

Ο Καθηγητής εξήγησε πως «οι ασυμπτωματικοί ακόμα και με θετικό PCR δεν είναι μεταδοτικοί στην κοινότητα».

Ο ίδιος ανέφερε πως συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών του νεαρού τόσο στον χώρο εργασίας του όσο και στην κοινωνική του ζωή. Έχουν ταυτοποιηθεί άτομα και θα γίνουν εργαστηριακά τεστ.

Το αισιόδοξο πάντως σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο είναι πως το άτομο αυτό βρίσκεται εδώ και τρεις εβδομάδες σε εργασιακό κύκλο άνω των 100 ατόμων, χωρίς κανείς τους να έχει αναφέρει κάποιο σύμπτωμα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει