Εκδήλωση τιμής και μνήμης στους 62 Μάρτυρες που εκτελέστηκαν την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής πραγματοποιήθηκε στο εκκλησάκι των Αγίων Πάντων, στο Γάζι.

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στους 62 Μάρτυρες που εκτελέστηκαν την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 13 Ιουνίου, στο εκκλησάκι των Αγίων Πάντων, στο Γάζι.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε αρχιερατικό μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των 62 Μαρτύρων που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές στις 3 και τις 14 Ιουνίου του 1942. Την τελετή διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Μαλεβιζίου και ο Δήμος Ηρακλείου.

Με δηλώσεις του ο δήμαρχος Β.Λαμπρινός τόνισε μεταξύ άλλων ότι «συμπληρώνονται εβδομήντα οκτώ χρόνια από τον Ιούνιο του 1942. Στις 3 και 14 εκείνου του μηνός, οι Γερμανοί κατακτητές, εκτέλεσαν 62 συμπατριώτες μας στην περιοχή Ξηροποτάμου του Γαζίου, συνεχίζοντας τις θηριωδίες που διέπρατταν καθ’ όλη την διάρκεια της Κατοχής.

Οι 62 Εθνομάρτυρες –ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Μηνάς Γεωργιάδης, Δήμαρχος Ηρακλείου από το 1934 έως το 1940– αντιμετώπισαν το ναζιστικό εκτελεστικό απόσπασμα με υπερηφάνεια, έχοντας επίγνωση ότι επιτέλεσαν το ύψιστο Χρέος προς την πατρίδα και προς το ιδανικό της Ελευθερίας, με τίμημα την ίδια την ζωή τους.

Ο αγώνας για την απελευθέρωση του τόπου μας, είχε ακόμη δυσβάστακτα χρόνια, αναρίθμητες απώλειες και αμέτρητες πράξεις ηρωισμού. Εντούτοις,  η θυσία  των 62 εκτελεσθέντων συμπατριωτών μας, δεν λησμονήθηκε ποτέ. Είναι πάντα παρόντες στην συλλογική μας μνήμη, σύμβολα θάρρους, πατριωτισμού και αυταπάρνησης, για τις σημερινές και τις επερχόμενες γενεές».

Αντίστοιχα ο βουλευτής κ.Σωκράτης Βαρδάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι  «Απλοί συμπολίτες μας, σφράγισαν ανεξίτηλα με τη θυσία τους το δίκαιο αγώνα της πατρίδας μας για την ελευθερία. Τιμούμε τους 62 συνανθρώπους μας, που θυσιάστηκαν στο όνομα της ελευθερίας κατά τα χρόνια της ναζιστικής κατοχής. Καθήκον όλων μας είναι να θυμόμαστε και να τιμούμε την ιστορία μας. Να τιμούμε τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για να πατούμε ελεύθερη πατρίδα. Αιωνία η μνήμη τους.»

Στη διάρκεια της τελετής πραγματοποιήθηκε και κατάθεση στεφάνων, ενώ παράλληλα αναγνώστηκε το προσκλητήριο των νεκρών. Το Μνημόσυνο τέλεσε ο  Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης.

Το παρών έδωσαν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης  Αυγενάκης ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, οι βουλευτές Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, Χάρης Μαμουλάκης, Σωκράτης Βαρδάκης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Μανώλης Συντιχάκης, Γιώργος Λογιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Βαμβακάς, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ηρακλείου Γρηγόρης Πασπάτης, οι αντιδήμαρχοι Μαλεβιζίου Γιώργος Πετούσης και Χαράλαμπος Κουτσογιάννης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Γαζίου Βαγγέλης Παρασύρης και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Άσπρης, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας κ.ά.