ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ: Σπεύδουν για τα αδήλωτα τετραγωνικά οι ιδιοκτήτες

1,035

Μέχρι το τέλος του μήνα η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων

Πυρετός επικρατεί στον Δήμο με τις αιτήσεις που αφορούν στα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών. Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, ξεπερνούν τις 8.000 οι αιτήσεις των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων στη Λότζια, με τις οποίες οι ιδιοκτήτες τους σπεύδουν να αποκαταστήσουν και να διορθώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν πρόστιμα.

Οι δηλώσεις θα κατατίθενται στην πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, χωρίς να επιβάλλονται αναδρομικές χρεώσεις μέχρι το τέλος του μήνα που λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί για να αποκατασταθούν οι όποιες διαφοροποιήσεις υπάρχουν σε σχέση με το Ε9.

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαρία Καναβάκη
Η αντιδήμαρχος Οικονομικών κα Μαρία Καναβάκη

Σύμφωνα με στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου και συγκεκριμένα της αντιδημάρχου κ. Μαρίας Καναβάκη, από την αρχή του 2020 στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ έχουν κατατεθεί  4.027 αιτήσεις, ενώ στο δήμο Ηρακλείου μέσω πρωτοκόλλου  έχουν υποβληθεί 4.014 αιτήσεις που οι περισσότερες αφορούν στην ένταξη στο νέο νόμο.

Όπως η ίδια εξηγεί, «από την ηλεκτρονική πλατφόρμα μπορούν να δηλωθούν τα τετραγωνικά των ακινήτων που τακτοποιήθηκαν με το ν. 4495/2017 ή τα ενδεχομένως αδήλωτα ακίνητα.

Η αντίστοιχη διαδικασία μπορεί να γίνει και με αίτηση στο Δήμο. Η διαφορά είναι ότι η πλατφόρμα δεν παράγει έγγραφα.

Αν ο δημότης χρειάζεται νέα ηλεκτροδότηση, διαχωρισμό παροχής ή βεβαίωση μη οφειλής πρέπει να ακολουθήσει την γνωστή διαδικασία της αίτησης στην πολεοδομία. Επίσης σε εφαρμογή της νέας νομοθεσίας ο Δήμος Ηρακλείου θα προχωρήσει σε διαγραφή των σχετικών βεβαιωμένων οφειλών παρελθόντων ετών. Στο νέο νόμο δεν εντάσσονται όλα τα ακίνητα. Τα ακίνητα που έχουν ήδη δηλωθεί και απλά δεν πληρώνουν τα τέλη που τους αναλογούν ή που η υπηρεσία διαπιστώνει παράνομες παρεμβάσεις εξακολουθούν να έχουν τις ίδιες χρεώσεις».

Όπως εξηγεί η αντιδήμαρχος «έχουν κάνει αίτηση στην πλατφόρμα και δεν την έχουμε επεξεργαστεί η απάντηση είναι ότι μέχρι τέλος του 2020 η χρέωση δεν αλλάζει οπότε δεν υπάρχει λόγος να βιάζεται.

Η προθεσμία δήλωσης , είναι 30/6/2020 πιθανότητα θα πάρει παράταση και όσοι έχουν κάνει αιτήσεις στην πλατφόρμα ή στο Δήμο έχουν κατοχυρώσει την ένταξη τους (με τις παραπάνω προϋποθέσεις) ανεξάρτητα από το πότε θα διεκπεραιωθεί η υπόθεση τους. Να σημειωθεί ότι στο άρθρο 51 του ν.4647 δεν εντάσσονται όλα τα ακίνητα. Για να μην μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, η κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά και καλό θα είναι οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με το Δήμο».

Όπως είναι γνωστό, σήμερα υπάρχουν επτά μόνιμοι υπάλληλοι του τμήματος ΤΑΠ  οι οποίοι ασχολούνται με την επεξεργασία τους. Η κ.Καναβάκη σημειώνει ότι «ο συγκεκριμένος νόμος δίνει τη δυνατότητα να τακτοποιήσουμε τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα και τις αδήλωτες επιφάνειες απαλλασσόμενοι από πρόστιμα.

Οι ενδιαφερόμενοι καλό είναι και πρέπει να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία. Στο δήμο Ηρακλείου παρατηρούμε έναν μεγάλο αριθμό αιτήσεων , ο οποίος αναμένεται να συνεχιστεί ίσως πιο εντατικά όσο πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας αν και ο υπουργός εσωτερικών πρόσφατα με δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας παράτασης . Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες επαναλαμβάνω πρέπει να κάνουν χρήση της εν λόγω ευνοϊκής ρύθμισης και οι αρμόδιες υπηρεσίες μας είναι στη διάθεση τους για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει