ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ: Λήγει η περίοδος χάριτος για τα καταστήματα

332

Τέλος ανοχής στα «παρατράγουδα» στους κοινόχρηστους χώρους που καταλαμβάνουν τα καταστήματα εστίασης, καθώς η Λότζια αρχίζει από σήμερα ελέγχους με σκοπό να επιβάλει πρόστιμα.

Από τη μια τα φαινόμενα υπερκάλυψης των κοινόχρηστων χώρων και από την άλλη η μαζική συγκέντρωση κόσμου χωρίς την τήρηση των μέτρων προστασίας που ο νόμος ορίζει, οδηγούν τη δημοτική Αρχή στην απόφαση αφενός να εντατικοποιήσει τους ελέγχους και αφετέρου να προχωρήσει στις χρεώσεις των αυστηρών προστίμων που ο νόμος προβλέπει.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι εντοπιστούν να μην τηρούν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας με βάση τα προβλεπόμενα στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη χρέωση προστίμων ύψους 2.000 ευρώ και 15 μέρες λουκέτο στα καταστήματά τους.

Ο πολιτικός πρϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας, Μαρίνος Παττακός
Ο πολιτικός πρϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας, Μαρίνος Παττακός

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Μαρίνος Παττακός, μπαίνει τέλος στη διαχειριστική χαλαρότητα στους ελέγχους των καταστημάτων εστίασης, οι ιδιοκτήτες των οποίων όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί.

Από σήμερα θα ξεκινήσουν εντατικοποιημένοι έλεγχοι τόσο της Δημοτικής Αστυνομίας όσο και μικτών κλιμακίων στα οποία θα συμμετέχει η Ελληνική Αστυνομία.

Ο ίδιος σημειώνει ότι στο πλαίσιο των ελέγχων που εντατικοποιούνται θα πρέπει όλοι οι καταστηματάρχες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν κοινόχρηστο χώρο της πόλης, πριν κάνουν χρήση να υποβάλουν στο Δήμο Ηρακλείου αίτηση έως την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020 προκειμένου να χορηγηθεί άδεια χρήσης.

Η αίτηση υποβάλλεται με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά  στο Τμήμα Ελέγχου Προσόδων της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου (Λότζια – Γραφείο 8) από τις 09:00 ως τις 14:00.

(Για κάθε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο αρμόδιο γραφείο  Νο 8 του Δήμου, και  στα τηλέφωνα: 2813-409138, 2813-409434). Ωστόσο μέσα από τους ελέγχους που έγιναν διαπιστώθηκαν και παραβιάσεις σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας αλλά και την κάλυψη των κοινόχρηστων χώρων.

Οι καταστηματάρχες θα πρέπει άμεσα να καταθέσουν τις ηλεκτρονικές αιτήσεις τους για να διασφαλίσουν τον επιπλέον κοινόχρηστο χώρο που διεκδικούν καθώς από την ερχόμενη Δευτέρα θα ελέγχονται και μάλιστα με αυστηρότητα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα της κάλυψης επιπλέον κοινόχρηστου χώρου, φαίνεται ότι διεγείρει και τα αντανακλαστικά των ίδιων των ανθρώπων του κλάδου της εστίασης, που δεν κρύβουν τη σφοδρή ενόχλησή τους όταν διαπιστώνουν ότι απλώνονται υπέρμετρα συνάδελφοι τους – χωρίς τη νόμιμη αδειοδότηση-  τονίζοντας ότι η τακτική αυτή δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού…

Από την πλευρά του πάντως ο κ. Παττακός τονίζει ότι η Δημοτική Αστυνομία απευθύνει κάλεσμα στους καταστηματάρχες να τηρούν το γράμμα του νόμου και σε σχέση με τα μέτρα ασφαλείας και σε σχέση με τους χώρους που καταλαμβάνουν.

Ενδεικτικά όπως τονίζει,  η μη τήρηση της αναλογίας της διάταξης των τραπεζοκαθισμάτων για επιχειρήσεις μέχρι 20τμ. το διοικητικό πρόστιμο ξεκινά από 2.000 ευρώ και προβλέπεται αναστολή της λειτουργίας για 15 εργάσιμες μέρες.

Σε περίπτωση που η ίδια επιχείρηση εντοπιστεί να κάνει για δεύτερη φορά την ίδια παράβαση το πρόστιμο φτανει τα 4.000 ευρώ και η αναστολή λειτουργίας θα ισχύει για 30 εργάσιμες μέρες.

Βαρύτατα είναι τα πρόστιμα και για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις άνω των 20τμ. όπου ξεκινούν από 3.000 ευρώ στην πρώτη παράβαση, και προοπτικά μπορεί να φτάσουν τις 30.000 ευρώ. Αντίστοιχα στις επιχειρήσεις άνω των 100τμ. το πρόστιμο στην πρώτη παράβαση ξεκινά από 10.000 ευρώ και εάν επαναληφθεί μπορεί να απογειωθεί στις 50.000 ευρώ…

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει