Η ΦΙΛΟΔΟΞΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΛΟΤΖΙΑ: Πρασινίζει το παραλιακό μέτωπο της Αλικαρνασσού

304

Αλλάζει όψη η προμετωπίδα της ανατολικής ζώνης της Ν.Αλικαρνασσού κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, μέσα από μια μεγάλη παρέμβαση ανάπλασης που δρομολογεί η Λότζια.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που ξεπερνά το 1 εκ ευρώ, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη Οικονομική Επιτροπή που εφόσον δώσει το «πράσινο φως» για την έγκριση του και ελεγχθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αναμένεται να δημοπρατηθεί τον επόμενο μήνα σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γ.Αναστασάκη.

Ο ίδιος εξηγεί ότι μεσα από τη μελέτη που σχεδιάζει να δημοπρατήσει η δημοτική Αρχή ουσιαστικά δρομολογείται μια μεγάλη παρέμβαση ανάπλασης εναρμονισμένη με την υλοποίηση του σχεδίου πόλης που αναβαθμίζει τους όρους πρόσβασης της Ν .Αλικαρνασσού στο θαλάσσιο μέτωπο μέσα από την διαμόρφωση του μεγάλου κοινόχρηστου χώρου στον οποίο προβλέπονται διαδρομές περιπάτου, ποδηλατοδρόμος, χώροι πρασίνου.

Στόχος της μελέτης είναι η αναβάθμιση του αστικού τοπίου της περιοχής δημιουργώντας ένα βιώσιμο χώρο πρασίνου που θα προσφέρει τη δυνατότητα περιπάτου, γυμναστικής και συνάθροισης κοινού. Η μελέτη θα ενισχύσει το πράσινο αναβαθμίζοντας το μικροκλίμα της περιοχής.

Η περιοχή παρέμβασης στην οποία πρόκειται να γίνει η ανάπλαση,  συνορεύει δυτικά με την χερσαία ζώνη του λιμανιού και το εμπορικό λιμάνι, και στα ανατολικά με κατοικίες της περιοχής Αλικαρνασσού.

Η μελέτη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη νέα χάραξη του παραλιακού δρόμου μέρος του οποίου διαμορφώνεται ως πεζόδρομος, τη νέα χάραξη του δρόμου που δημιουργείται από την οδό Αρτεμισίας προς την Ηροδότου η οποία σύμφωνα με την κυκλοφοριακή μελέτη γίνεται μονόδρομος πλάτους 5,50 μ. Επίσης περιλαμβάνει την νέα οριοθέτηση του Κ.Χ. 107 (ο οποίος σύμφωνα με το ΦΕΚ 336/2007 των θαλασσινών είναι ΚΧ πρασίνου) και την ανάπλαση του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα ο κοινόχρηστος χώρος της περιοχής δεν είναι διαμορφωμένος ενώ στον υφιστάμενο πεζοδρόμιο υπάρχουν μια σειρά από φοίνικες και στοιχεία αστικού εξοπλισμού όπως παγκάκια καθώς και οδοφωτισμός.

Η έκταση αυτή είναι ο μοναδικός κοινόχρηστος χώρος στης περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού σε άμεση επαφή με την θάλασσα. Η θέα στο σημείο είναι αρκετά ξεχωριστή καθώς δεν περιορίζεται από χρήσεις του εμπορικού λιμανιού. Το σημείο είναι συνδεδεμένο με τον ποδηλατόδρομο ο οποίος διανύει όλο το παραλιακό μέτωπο της πόλης του Ηρακλείου.

Στο πλαίσιο της μελέτης που θα εφαρμοστεί διαμορφώνονται θεματικοί χώροι πράσινου με βλάστηση κατάλληλη και ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες της περιοχής. Επίσης διαμορφώνονται χώροι στάσεων και περιπάτου που θα διασχίζουν όλη την περιοχή της μελέτης. Πρόκειται να δημιουργηθούν χώροι άθλησης και συνάθροισης κοινού, όπως επίσης και χώροι στάθμευσης ποδηλάτων.

Συνολικά δημιουργούνται 14 χώροι πρασίνου σε όλη την περιοχή. Εννέα από αυτούς τους χώρους είναι αποκλειστικά χώροι πρασίνου με χαμηλή και ψηλή βλάστηση και άλλοι φιλοξενούν σε τμήμα τους τον χώρο γυμναστικής, έκθεσης γλυπτών ή διαδραστικών εγκαταστάσεων. Τα παγκάκια όπως και τα υπερυψωμένα παρτέρια που οριοθετούν τους χώρους πρασίνου θα είναι κατασκευασμένα από χυτό λευκό σκυρόδεμα.

Στο βόρειο όριο του κοινόχρηστου χώρου δημιουργείται μια διαμήκη διαδρομή που οριοθετείται με τοιχίο ύψους 0,40 εκ. Στη νότια πλευρά η διαδρομή οριοθετείται από τις εξέδρες. Οι εξέδρες αυτές είναι κατασκευασμένες από εμφανές λευκό σκυρόδεμα και θα χρησιμοποιηθούν σαν χώροι στάσης και χαλάρωσης. Η κυματοειδής μορφή τους αποτελεί ένα τρόπο σύνδεσης τους με την θάλασσα και ταυτόχρονα δίνει την δυνατότητα διαφορετικών οπτικών παρατήρησης της θέας.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει