Αγνοείται εδώ και δύο χρόνια η τύχη δύο γλυπτών στο Βενεράτο

ΕΙΧΑΝ ΦΙΛΟΤΕΧΝΗΘΕΙ ΣΕ ΔΥΟ ΙΣΑΡΙΘΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ

949

Αγνοείται εδώ και δύο χρόνια η τύχη δύο γλυπτών που είχαν φιλοτεχνηθεί  στο πλάισιο δύο ισάριθμων Διεθνών Συμποσίων  Γλυπτικής στο Βενεράτο,  όπως καταγγέλει ο γλύπτης και “ψυχή’ της πρωτοβουλίας για την διοργάνωση τους Μανόλης Χαρκούτσης.

Τα γλυπτά που χάθηκαν προήλθαν από το 5ο Διεθνές Συμπόσιο του τότε δήμου Παλιανής  και από το 7ο Διεθνές Συμπόσιο του δήμου Ηρακλείου το 2014 .

Πρόκειται για δύο έργα περίπου δύο μέτρων το καθένα  που είχαν δημιουργήσει οι καλλιτέχνες Gabriel Grama και  Pablo Costilludo G. Huertos.

Αγνοείται εδώ και δύο χρόνια  η τύχη του γλυπτού του Gabriel Grama στο Βενεράτο
Η ανάρτηση του γλύπτη Gabriel Grama

Μάλιστα ο Gabriel Grama ο οποίος ζεί στην Αθήνα σε ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει χαρακτηριστικά ‘’ Εξαφανίστηκε

Το γλυπτό που φιλοτέχνησα το 2010 εξαφανίστηκε. Πλάκα μου κάνουν!

2 μέτρα άγαλμα να εξαφανίζεται έτσι απλά; στη Κρήτη;

Επίσης και το γλυπτό του συναδέλφου Pablo Costiludo G  Pablo Costilludo G. Huertos από την Ισπανία!!’’

Όπως τονίζει ο κ. Χαρκούτσης  τα έργα  που αποτελούν περιουσία του δήμου Ηρακλείου χάθηκαν από τον χώρο του συμποσίου στο Βενεράτο ενώ “έχουν ενημερωθεί γραπτώς όλοι οι αρμόδιοι εδώ και δύο χρόνια για την απώλεια  τους.

Ειδικότερα όπως υπογραμμίζεται είχε σταλεί ένα μειλ στο Γραφείο Δημάρχου και παραπάνω από ένα μέιλ στην ΔΗΚΕΗ, τον Αυγουστο του 2018.

Τα δύο γλυπτά υπήρχαν στον πρόχειρα περιφραγμένο χώρο του συμποσίου μέχρι και τουλάχιστον τον Μάιο του ίδιου έτους,όπως μαρτυρά και σχετικό βίντεο που υπάρχει.

Παρά το αρχικό ενδιαφέρον που υπήρξε, για να διαπιστωθεί όπως ειπώθηκε στον κ.Χαρκούτση αν κάποια υπηρεσία του Δήμου πήρε τα γλυπτά χωρίς να ενημερώσει προκειμένου να τα τοποθετήσει σε κάποια άλλη περιοχή, τίποτα δεν έγινε έκτοτε.

Ο ίδιος αναφέρει ότι η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάζει τον θεσμό αυτό με ιδιαίτερη ζέση γι αυτό τα έργα θα πρέπει να στηθούν στον δημόσιο χώρο των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Παληανής και της πόλης του Ηρακλείου, καθώς επίσης να διαμορφωθεί σωστα ο χωρος του συμποσίου όπου θα βρίσκονται έργα και να γίνει επισκέψιμος

‘’Το ζήτημα είναι -αναφέρει σε ανάρτησή  του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Χαρκούτσης  – σε ποια υπηρεσία του Δήμου ανήκουν και ποια τα διαχειρίζεται. Ξέρει κανείς; Από την προηγούμενη διοργάνωση, δυο χρόνια τώρα, έχουν χαθεί δύο γλυπτά και ακόμα δεν έχει δηλωθεί η απώλεια από κάποια αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, στην Αστυνομία.

Τελικά ποια είναι η αρμόδια υπηρεσία που διαχειρίζεται αυτή την δημοτική περιουσία; Και πότε επιτέλους θα γίνει η δήλωση της απώλειας στην Αστυνομία ; Είναι οι τοπικές κοινότητες του πρώην δήμου Παλιανής;

Είναι η ΔΗΚΕΗ που μέσα από αυτή την υπηρεσία διοργανώνεται το συμπόσιο τα τελευταία χρόνια ; Είναι η υπηρεσία Πολιτισμού; Είναι η υπηρεσία διαχείρισης δημοτικής περιουσίας; Καλό είναι, έστω και αργά να δούμε τι συμβαίνει κι αν αυτά τα δύο γλυπτά βρεθούν ή αν θα …βάλουμε λιβάνι…’’

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει