Χέρι-χέρι Λότζια και ΟΛΗ: Μαζί στον Σταϊκούρα για τη χερσαία ζώνη

279

Το μεγάλο κεφάλαιο της χερσαίας ζώνης ανοίγει η Λότζια σε συνεργασία με τον ΟΛΗ που έχουν προγραμματίσει για το σκοπό αυτό, κοινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ.Χρήστο Σταϊκούρα την ερχόμενη Τρίτη 16 του μήνα.

Όπως προκύπτει οι δύο φορείς έχουν ταυτόσημη θέση για την πολύκροτη υπόθεση της χερσαίας ζώνης και συμφωνούν ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της παραχώρησης η οποία βρίσκεται στον αέρα εδώ και μεγάλο διάστημα καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες στις υπογραφές που πρέπει να εξασφαλιστούν για να κλείσει και τυπικά το όλο θέμα

Αυτό είναι το αίτημα που θα θέσουν στον υπουργό ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός και ο διευθύνων σύμβουλος Μηνάς Παπαδάκης προκειμένου να κλείσει και τυπικά μια ιστορική συμφωνία με την οποία σφραγίζεται οριστικά η προαιώνια αντιπαράθεση των δύο πλευρών, που κατάφεραν να προσεγγίσουν την κρίσιμη υπόθεση από την ίδια οπτική γωνία.

Όπως είναι γνωστό, η θέση της Λότζια είναι ότι θα πρέπει να παραχωρηθεί στο Δήμο Ηρακλείου όλο το τμήμα της χερσαίας ζώνης που αναπτύσσεται έξω από τα κάγκελα του λιμανιού (το οποίο  δεν συνδέεται με τη λιμενική δραστηριότητα) και νοτίως με εξαίρεση κάποια συγκεκριμένα σημεία τα οποία συνδέονται άρρηκτα με την ιστορία του Λιμανιού.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποια συγκεκριμένα σημεία που βρίσκονται νοτίων των κάγκελων του λιμανιού δηλαδή επί της χερσαίας ζώνης  όπως για παράδειγμα οι εγκαταστάσεις του Θεατρικού Σταθμού, του ΚΤΕΛ, και  του Λιμενικού Περίπτερου παραμένουν στην ιδιοκτησία του Οργανισμού Λιμένος.  Ειδικότερα σε ότι αφορά στο Θεατρικό Σταθμό παραμένει στην ιδιοκτησία του ΟΛΗ αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά την παραχώρηση του για 40 χρόνια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πλευρά του ΟΛΗ έχει ξεκαθαρίσει ότι το αίτημα του Δήμου Ηρακλείου δεν μπορεί να πάρει μια τέτοια απόφαση διότι αφορά σε εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι ο ΟΛΗ μπορεί να εγκρίνει την παραχώρηση του χώρου αυστηρά ανά τριετία.

Με βάση τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο ΟΛΗ διατηρεί κάποιες νησίδες επί της χερσαίας ζώνης όπως για παράδειγμα τις δεξαμενές στη Τρυπητή, όπως επίσης και το λιμενικό περίπτερο για το οποίο ο ΟΛΗ έχει προχωρήσει τη διαδικασία ανάδειξης και αξιοποίησης του μέσα από διαγωνισμό.  Αντίστοιχα ο ΟΛΗ κρατά και το κτήριο του ΚΤΕΛ. Έτσι με βάση τη συγκεκριμένη συμφωνία την οποία έχει υιοθετήσει χθες το Δημοτικό Συμβούλιο μετατοπίζεται η οριογραμμή της χερσαίας ζώνης βορειότερα από τη Ν.Αλικαρνασσό έως και την πλατεία 18 Άγγλων που περνά στη δικαιοδοσία της Λότζια.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει