Αρχίζει το ξήλωμα στη Χρυσή: Μία νέα εποχή υπόσχεται ο Κ. Χατζηδάκης

465

Πολιτική δέσμευση για την άμεση υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης μέσα από την οποία θα ενεργοποιηθεί ως θεσμικό εργαλείο το 3ετές Σχέδιο Διαχείρισης για τη Νήσο Χρυσή, έδωσε χθες ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Η σύσκεψη ουσιαστικά σηματοδότησε την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης του Διαχειριστικού Σχεδίου, που σύμφωνα με τον υπουργό, «δεν είναι άσκηση δημοσίων σχέσεων, αλλά το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για τη Χρυσή».

Ο ίδιος τόνισε ότι πρόκειται να αναπτυχθούν συγκεκριμένες δράσεις άμεσης και μεσοπρόθεσμης προστασίας, αφού όπως είπε «ήρθε η ώρα να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη».

Όπως είναι γνωστό, το φυσικό οικοσύστημα της περιοχής δοκιμάζεται σκληρά, τόσο από το σοβαρό πρόβλημα των σκουπιδιών, όσο και από τα διάσπαρτα παραπήγματα τα οποία συνδυαστικά με τις καιρικές συνθήκες, προκαλούν ξηράνσεις και νεκρώσεις της βλάστησης που έχει αποδειχτεί ότι δε συνδέονται με παθολογικά αίτια.

Το διαχειριστικό σχέδιο δίνει συγκεκριμένες λύσεις σε σχέση με το πρόβλημα των σκουπιδιών, ενώ όπως ξεκαθαρίστηκε από τη Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης κ. Μ.Κοζυράκη μόλις ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος της μεγάλης εργολαβίας για τις κατεδαφίσεις αυθαίρετων,  θα υπάρξει ειδική μέριμνα προκειμένου να καθαιρεθούν παραπήγματα και κατασκευές που έχουν τοποθετηθεί.

Στη διάρκεια της σύσκεψης ένα κρίσιμο ζήτημα που συζητήθηκε και επιβάλλει περεταίρω νομική διερεύνηση είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής καθώς υπάρχουν φερόμενοι ιδιοκτήτες οι οποίοι διεκδικούν εκτάσεις επί σειρά ετών και έχουν στραφεί κατά του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά έχουν και μεταξύ τους αστικές διαφορές.

Στο πλαίσιο αυτό τονίσθηκε στη σύσκεψη ότι θα πρέπει να γίνουν με προσοχή οι όποιες χωροθετήσεις ώστε να μην υπάρξουν εμπλοκές.  Επίσης θα γίνουν νέες χαράξεις στα περιπατητικά μονοπάτια, ενώ θα εξεταστούν οι δυνατότητες φύλαξης, μέσα από την πρόσληψη εποχιακού προσωπικού.

Σε δηλώσεις του, μετά την σύσκεψη ο κ. Χατζηδάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «συμφωνήσαμε στη σύσκεψη για τη Χρυσή το διαχειριστικό σχέδιο να πάρει τις αμέσως επόμενες ημέρες μορφή επίσημης υπουργικής απόφασης.

Άλλοι διαμαρτύρονται, όπως έχουν δικαίωμα, εμείς όπως έχουμε υποχρέωση, κάνουμε έργο. Για το περιβάλλον θέλουμε να μιλάμε με έργο, ακόμη περισσότερο για τις περιοχές Natura και αυτό που κάνουμε στη Χρυσή θέλουμε να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Προστασία του περιβάλλοντος εμπράκτως».

Από την πλευρά της, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, σημείωσε ότι αυτός ο σχεδιασμός εκτείνεται σε ορίζοντα τριετίας και περιλαμβάνει δράσεις που σχετίζονται με τη φύλαξη του χώρου αλλά και δράσεις που θα περιορίσουν την αυθαιρεσία, προστατεύοντας το οικοσύστημα του νησιού.

«Ο σχεδιασμός αναδεικνύει κάποιες δράσεις και ενέργειες ή και μέτρα που πρέπει να γίνουν την επόμενη τριετία, προκειμένου να αρθούν τα φοβερά προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια η Χρυσή. Πλέον, το οικοσύστημα εκεί χάνεται, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος καταστροφής την επόμενη πενταετία.

Εξειδικεύουμε σε ένα τριετές σχέδιο με δράσεις που θα αναπτυχθούν ανά έτος, με δράσεις που φτάνουν από την απομάκρυνση των σκουπιδιών έως και τη λιμενική μελέτη για να αναδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο θα επέμβουμε στον χώρο εκεί», επισήμανε η κ. Κοζυράκη.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσιος Καλαντζάκης σχολίασε ότι “συζητάμε για το διαχειριστικό σχέδιο. Τίποτα συγκεκριμένο δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Το θετικό είναι ότι ήρθε ο Υπουργός και είδε τα προβλήματα. Το βασικό είναι ότι υπάρχει μία σύμπνοια όλων των υπηρεσιών, για να λυθεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Δεν υπάρχουν διαφωνίες.

Αντίθετα, προσθέτουμε επάνω στο διαχειριστικό σχέδιο κάποια πράγματα που έχουμε επισημάνει. Προσωπικά, έχω επισημάνει πάρα πολλές φορές ότι θα πρέπει να υπάρχει φύλαξη. Επιπλέον, να υπάρχουν κατασκευές που θα εξυπηρετούν τους επισκέπτες και τις Υπηρεσίες, και να δούμε το θέμα της προβλήτας, γιατί θα πρέπει να έχουμε μία ασφαλή προβλήτα, για να δένουν τα σκάφη».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει