ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ: Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι άνθρωποι της τέχνης

177

Συνάντηση με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κ. Αριστέα Πλεύρη, θα έχει σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου η Πρωτοβουλία Εργαζομένων στις Τέχνες Ηρακλείου.

Η Πρωτοβουλία δημιουργήθηκε στις αρχές Μάίου ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών αναγγελιών για τα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας από τον COVID-19. Τα μέτρα αυτά, κρίθηκαν ανεπαρκή από μεγάλο μέρος των επαγγελματιών του κλάδου, γεγονός που καταδεικνύεται από τη μεγάλη συμμετοχή πολιτών σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες που αναδύθηκαν την ίδια περίοδο σε όλη τη χώρα.

Βασικός στόχος της Πρωτοβουλίας είναι η εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων στους εργαζόμενους στις τέχνες στο Ηράκλειο Κρήτης. Παράλληλα, η ενδυνάμωση της συνεργασίας αφενός ανάμεσα στα μέλη της και αφετέρου με τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης Α και Β’ βαθμού με σκοπό την συνδιαμόρφωση ενός δυναμικού και σύγχρονου πολιτιστικού τοπίου στην πόλη μας.

Η Πρωτοβουλία συμμετέχει στους έως τώρα πανελλαδικούς συντονισμούς των αντίστοιχων πρωτοβουλιών, στηρίζει τις δράσεις και τα αιτήματα των κλαδικών σωματείων που θεσμικά εκπροσωπούν τα μέλη της και απευθύνεται σε οποιονδήποτε ασχολείται επαγγελματικά με την τέχνη.

Τα μέλη της προχωρούν στη σύσταση επιτροπής επαγγελματιών καλλιτεχνών από όλους τους κλάδους, η οποία θα παρίσταται ή/και θα συμβουλεύει σχετικά με τις διαδικασίες και τις δημόσιες δαπάνες για τον πολιτισμό σε Δήμο και Περιφέρεια εγγυώμενη την τήρηση των θεσμοθετημένων διαδικασιών και της διαφάνειας αυτών.

Ζητούν δωρεάν παραχώρηση δημοσίων χώρων πολιτιστικής δραστηριότητας (δημοτικών χώρων καθώς και αυτών που εποπτεύονται από τα ΝΠΙΔ των ΟΤΑ), χρηματοδότηση ιδιωτικών (θέατρα, σινεμά, συναυλιακοί χώροι κτλ) με σκοπό την δωρεάν παραχώρησή τους σε τοπικές ομάδες καλλιτεχνών και άμεση εξόφληση όλων των οφειλών δεδουλευμένων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, φυσικών προσώπων και εταιρειών.

Οραματίζονται ένα πραγματικά Περιφερειακό ΔΗΠΕΘΕ με επέκταση των δραστηριοτήτων του πέραν της έδρας του και παραγωγή αυτών και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ζητούν τη δημιουργία δια-καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης, σύμφωνα με το μοντέλο του Εικαστικού Επιμελητηρίου.

Ακόμα, θέλουν να γίνει ένα καλοκαιρινό δια-καλλιτεχνικό φεστιβάλ – «Σύγχρονοι Καλλιτεχνικοί Διάλογοι» με στόχο την άμεση οικονομική στήριξη των εργαζομένων, την καλλιτεχνική διεύθυνση του οποίου θα αναλάβει η Πρωτοβουλία.

«Η Πρωτοβουλία παραμένει ανοιχτή προς οποιονδήποτε συνάδελφο θέλει να συμμετάσχει, να ενημερωθεί ή να δράσει μαζί μας. Οι ανακοινώσεις της και τα δελτία τύπου δημοσιεύονται τόσο στα ΜΜΕ, όσο και στο Facebook  group “Support Art Workers Heraklion“. Επίσης, για οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί ο καθένας να απευθυνθεί στο [email protected]

Τώρα περισσότερο από ποτέ καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν ενεργά υπερασπιζόμενοι τον κλάδο τους και το κοινό της πόλης να στηρίξει τα δίκαια αιτήματά μας και τις δράσεις μας. Με σεβασμό κι ευγένεια προς την τέχνη, την κοινωνία, το περιβάλλον αλλά και ο ένας προς τον άλλο, συνεχίζουμε δυναμικά κι ακάθεκτα μαζί!», τονίζουν.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει