ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΛΟΤΖΙΑ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΔΟΥΣ: Εμβληματικές αναπλάσεις με ορίζοντα 15ετίας

1,020

Και η «ταλαίπωρη» πλατεία Ελευθερίας, στο φιλόδοξο  εγχείρημα που πήρε την έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής

Σε μια στρατηγική κίνηση ανοίγει το βήμα της η Λότζια, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη 15ετία καθώς δρομολογεί την ανάθεση πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με στόχο μια διευρυμένη παρέμβαση ανάπλασης στην «καρδιά» της πόλης.

Η περιοχή ανάπλασης καλύπτει μια έκταση 53 στρεμμάτων στην οποία περιλαμβάνονται οι τρείς πιο κεντρικές πλατείες της πόλης και συγκεκριμένα η πλατεία Ελευθερίας, η πλατεία Δασκαλογιάννη και η πλατεία του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Περιλαμβάνει επίσης τους άξονες κεντρικών οδικών αρτηριών όπως της Δουκος Μποφώρ τμήμα της λεωφόρου Δημοκρατίας και της λεωφόρου Ικάρου, η οδός Ανθεμίου, και δρόμοι περιμετρικά του Αρχαιολογικού Μουσείου που οριοθετούν την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής εισόδου στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Χθες, η Οικονομική Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει η ανάθεση του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ενώ παράλληλα θα κατατεθεί σχετική πρόταση χρηματοδότησης στο Πράσινο Ταμείο όπως είχε αποκαλύψει η «Π» στις 31-1-20.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει στην «Π» ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης «είναι μια σημαντική πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής για να δούμε έναν νέο κύκλο ιδεών για την ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου, κοιτάζοντας πέρα από τα όρια της πλατείας Ελευθερίας προς την ανάληψη και το πάρκο Γεωργιάδη, την Ικάρου και την Μποφώρ.

Αισιοδοξούμε ότι ο διαγωνισμός θα μας δώσει τις μελέτες ανάπλασης της επόμενης 15ετίας για τη διασύνδεση και ανάδειξη σημαντικών περιοχών της πόλης». Ειδικότερα όπως εξηγεί, το ζητούμενο εδώ δεν είναι να επαναπαυτούμε σε ένα έργο το οποίο θα αναβαθμίσει ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης.

Το ζητούμενο είναι να απαντήσουμε και στις προκλήσεις του μέλλοντος με τρόπο συγκροτημένο, και μεθοδικό, διαμορφώνοντας αισθητικά και λειτουργικά οδούς και πλατείες που είναι σημαντικό να αποκτήσουν μια μορφή που θα απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης υπό το πρίσμα του απόλυτου σεβασμού της ιστορικότητας της και των ειδικών χαρακτηριστικών της φυσιογνωμίας της. Πρόκειται για μια εμβληματική παρέμβαση την οποία θα πρέπει από τώρα να σχεδιάσουμε πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο.

Ο αντιδήμαρχος εξηγεί ότι η σχετική πρόταση του δήμου για τη διενέργεια πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, θα κατατεθεί στο Πράσινο Ταμείο για χρηματοδότηση και παράλληλα θα τεθεί προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου το Σώμα να αποφασίσει για το σημαντικό αυτό θέμα εφόσον έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του.

Ο κ. Αναστασάκης εξηγεί  ότι όλος ο σχεδιασμός, ο οποίος γίνεται με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και  έρχεται να δώσει απάντηση σε σχέση με την αισθητική και λειτουργική διαμόρφωση δύο δρόμων- εισόδων στην πόλη, όπως είναι η Δ.Μποφώρ και η Ικάρου.

Πρόκειται για δρόμους ήπιας κυκλοφορίας που μπορούν να πλακοστρωθούν και να αποκτήσουν μια ενιαία διαμόρφωση για να οδηγούν τον επισκέπτη στο κέντρο της πόλης όπου θα φτάνει στην πλατεία του Μουσείου την πλατεία Ελευθερίας και την πλατεία Δασκαλογιάννη που θα αποκτήσουν ενιαία διαμόρφωση.

Ο κ. Αναστασάκης σημειώνει  ότι ειδικά για την πλατεία Ελευθερίας η προσέγγιση είναι να μην έχουμε εκ βάθρων αλλαγές, αλλά μια ήπια επέμβαση που θα αποκαθιστά προβλήματα που έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα με τρόπο οικονομικό και όχι πολυδάπανο.

Αυτό σημαίνει ενίσχυση του πρασίνου αντικατάσταση των φθαρμένων πλακών, αφαίρεση των μη λειτουργικών στοιχείων ενδεχομένως και κάποιων φωτιστικών στοιχείων που βρίσκονται περιμετρικά και δεν λειτουργούν κ.ά.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει