Τεστ αντισωμάτων για όλους τους εργαζόμενους στην Υγεία

195

Σε τεστ αντισωμάτων θα υποβληθούν οι επαγγελματίες Υγείας  και όλοι οι εργαζόμενοι που υπηρετούν στο ΕΣΥ και στην Κρήτη, μέσα στον Ιούνιο, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

Το τεστ αντισωμάτων αφορά, πέραν των επαγγελματιών υγείας και του μόνιμου προσωπικού των δομών, πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (αποσπασμένοι-μετακινημένοι υπάλληλοι, συμβασιούχοι, συνεργεία καθαρισμού, υπηρεσίες security, υπεργολάβοι κ.λπ.), οι οποίοι θα μπορούν να το κάνουν στον φορέα που υπηρετούν σήμερα.

Εκτός από τις δομές παροχής υπηρεσιών Υγείας, τεστ αντισωμάτων θα διεξαχθούν και σε προσωπικό δομών που υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας, όπως, για παράδειγμα, στους εργαζόμενους σε δομές του ΟΚΑΝΑ, στο προσωπικό των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, καθώς και σε εργαζόμενους σε αποκεντρωμένες δομές των ψυχιατρείων (ξενώνες, οικοτροφεία).

Η συμμετοχή στο τεστ αντισωμάτων είναι εθελοντική για όλους τους εργαζόμενους. Η αιμοληψία θα γίνεται στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, στο πλαίσιο λειτουργίας των τακτικών ιατρείων και τα δείγματα θα αποστέλλονται είτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο που υπάρχει εγκατεστημένος αναλυτής, είτε στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Η συλλογή των αποτελεσμάτων θα γίνεται με μέριμνα κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας. Τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς.

Δουλεύουν οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ

Εντωμεταξύ, συνεχίζουν τους δειγματοληπτικούς ελέγχους για την πρόληψη της Covid-19 οι πρώτες 8 Κινητές Ομάδες Υγείας πουέπιασαν πριν λίγες ημέρες δουλειά στην Κρήτη.

Ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος είπε στην “Π” ότι και χθες προχώρησαν σε τεστ σε κλειστές δομές του νησιού.

Ο προληπτικός και προσυμπτωματικός έλεγχος διενεργείται κυρίως σε ευπαθείς ομάδες, εργαζομένους και εξυπηρετούμενους κλειστών δομών καθώς και σε πιθανά κρούσματα κοροναϊού, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Επίσης σε περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας, θα πραγματοποιούνται δειγματοληψίες και στην κοινότητα.

Στόχος η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η αποφυγή διασποράς στην κοινότητα και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας στην Κρήτη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει