ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ: Μπλόκαρε η “Εστία” στην Κρήτη

2,375

Στον δρόμο οδηγούνται έγκυες γυναίκες στους αρχικούς  μήνες κύησης, άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις, πολύτεκνες οικογένειες, που φιλοξενήθηκαν στην Κρήτη μέσα από το πρόγραμμα προσφύγων «Εστία» το οποίο λήγει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παραταθεί η φιλοξενία τους.

Πρόκειται για ανθρώπους που αιτήθηκαν άσυλο, αλλά δεν χαρακτηρίστηκαν πρόσφυγες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ήλιος» που λειτουργεί ως διάδοχη κατάσταση υποδοχής για την κοινωνική τους ένταξη.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι ένας αριθμός ανθρώπων να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, αφού δεν υπάρχει υπόβαθρο διαχείρισης, για όσους δεν κατάφεραν να πάρουν άσυλο ως πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να βρίσκονται χωρίς υπερβολή οι ζωές τους στον αέρα.

Πρόκειται για ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με σοβαρότατες και πολυεπίπεδες προεκτάσεις, που σε πανελλαδικό επίπεδο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς οι αρνητικές αποφάσεις επιστροφής όσων λαμβάνουν απορριπτικές αποφάσεις ασύλου, το τελευταίο δίμηνο φτάνουν τις 11.000.

Η μαζική απόρριψη αιτήσεων ασύλου δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά, και ανοίγει ακόμα μεγαλύτερα θέματα για την επόμενη μέρα, εκατοντάδων ανθρώπων που οδηγούνται στις πλατείες και τους δρόμους.

Σε ό,τι αφορά στην Κρήτη, μέσα από το πρόγραμμα «Εστία» συνολικά φιλοξενήθηκαν 2.000 άτομα, εκ των οποίων 1100 άτομα έχουν φύγει. Αναλογικά το 60 % έφυγε ένα 20% έμεινε εδώ και έχει τοποθετηθεί σε κατοικίες που ενοικιάζει έχει ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία και έχει βρει δουλειά και ένα 20% έχει μετακινηθεί στην Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα σε αυτό το μήνα επειδή κλείνει το πρόγραμμα φιλοξενίας «ΕΣΤΙΑ» φεύγουν 105  άτομα κάποια από τα οποία αναγνωρίστηκαν πρόσφυγες, ενώ άλλα έλαβαν απορριπτική αίτηση ασύλου. Σε όσους εγκρίθηκε η αίτηση έχουν τη δυνατότητα μετάβασης στο πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» που υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Όσοι όμως έχουν στα χέρια τους απορριπτική απόφαση από την υπηρεσία ασύλου δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή και από τη μια στιγμή στην άλλη βρίσκονται στο δρόμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται ευάλωτες κοινωνικές ομάδες άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις πολύτεκνοι, και γυναίκες στους αρχικούς μήνες κύησης.

Η «Π» επικοινώνησε με το διευθυντή της Αναπτυξιακής Κρήτης κ. Γιώργο Μαυρογιάννη,ο οποίος μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «η  Αναπτυξιακή προσπαθεί να ανταποκριθεί, και με κάθε τρόπο να διευκολύνει τις διαδικασίες για τη μετάβαση των προσφύγων στο πρόγραμμα «ΉΛΙΟΣ» σε συνεργασία με την «Πλοηγό».

Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη μια συγκροτημένη προσπάθεια για την τοποθέτηση των προσφύγων σε κατοικίες και για τη στήριξη τους στη διαδικασία εύρεσης εργασίας. Ωστόσο υπάρχει ένα ζήτημα, διότι δεν μπορεί να παρέμβει στις περιπτώσεις των ατόμων που έχουν αιτηθεί άσυλο αλλά έχουν λάβει αρνητική απάντηση.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει η πολιτεία να ασχοληθεί σοβαρά με το όλο θέμα, να δείξει κατανόηση και να δώσει λύσεις, καθώς δημιουργούνται έντονα κοινωνικά προβλήματα με τους ανθρώπους που δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» και είναι πολύτεκνοι, έγκυες, άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις…

Είναι σημαντικό για όλες αυτές τις κατηγορίες των ανθρώπων να υπάρξει ένα υπόβαθρο, για την ομαλή ένταξη τους στην κοινωνία, που δεν μπορεί να επιτευχθεί με την μαζική και γρήγορη έξοδο τους από το πρόγραμμα. Απαιτείται να υπάρχει μια ευελιξία  με την αποχώρηση τους από το πρόγραμμα και εναλλακτικές λύσεις ώστε να μην οδηγούνται οι άνθρωποι αυτοί στους δρόμους και τις πλατείες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι κατάφεραν να χαρακτηριστούν πρόσφυγες, μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «HELIOS».

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον Διεθνή́ Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ),όπου τοπικός εταίρος είναι η Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή Πλοηγός και χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Το πρόγραμμα  παρέχει στους ωφελούμενους μαθήματα ένταξης σε Εκπαιδευτικά Κέντρα Ένταξης. Κάθε κύκλος μαθημάτων θα έχει διάρκεια 6 μηνών και θα περιλαμβάνει ενότητες σχετικές με την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, τον πολιτιστικό προσανατολισμό, το βαθμό ετοιμότητας για εργασία κι άλλες δεξιότητες.

Παρέχει επίσης στήριξη στέγασης των επωφελούμενων για ανεξάρτητη στέγαση σε διαμερίσματα με ενοικίαση στ’ όνομά τους, παρέχοντάς τους εισφορές για τις δαπάνες ενοικίασης και μετακόμισης και δικτύωση με ιδιοκτήτες διαμερισμάτων.

Ακόμα παρέχει στήριξη της απασχόλησης και πρόβλεψη για ευκαιρίες ατομικής απασχόλησης και ενίσχυση της εργασιακής ετοιμότητας, μέσω της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, της πρόσβασης σε πιστοποιήσεις σχετικές με την εργασία και της δικτύωσης με πιθανούς εργοδότες.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει