Οι παρεμβάσεις της ΠΕΔ Κρήτης την περίοδο της καραντίνας

177

Σ’ ένα μίνι απολογισμό για την περίοδο της καραντίνας προέβη η διοίκηση της ΠΕΔ Κρήτης, προκειμένου να καταδείξει τις προσπάθειές της για να γίνει ευκολότερο το έργο των ΟΤΑ του νησιού.

Η ΠΕΔ αναφερόμενη στις παρεμβάσεις επισημαίνει:

«Προς το ΥΠΕΣ και την ΚΕΔΕ όπου ζητήθηκε επανεξέταση  των όρων κατανομής των ΚΑΠ προς την ΠΕΔ Κρήτης.

Η πρόταση έγινε αποδεκτή στο από 19/05/2020 Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ όπου και αποφασίστηκε η αύξηση των ΚΑΠ για την ΠΕΔ Κρήτης από 321.732 ευρώ σε 451,730 ευρώ.

-Υποβλήθηκε ολοκληρωμένη πρόταση της ΠΕΔ Κρήτης προς το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για ορθολογική και ισόρροπη κατανομή των αιτούντων άσυλο και δικαιούχων διεθνούς προστασίας.

-Προς το Υπουργείο Παιδείας για την αναστολή λειτουργίας τμημάτων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Υποβλήθηκε πρόταση και αναλήφθηκαν ενέργειες για την επαναλειτουργία των συγκεκριμένων τμημάτων.

-Στον πρωθυπουργό κατατέθηκαν προτάσεις της ΠΕΔ για τις στρατηγικής σημασίας παρεμβάσεις σε υποδομές και έργα που πρέπει να γίνουν στην Κρήτη.

-Για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από τους ΟΤΑ προτείναμε προς τα αρμόδια Υπουργεία και την ΚΕΔΕ ολοκληρωμένες προτάσεις που αφορούσαν:

α) την άμεση αποστολή υγειονομικού υλικού προς τους Δήμους της  Κρήτης.

β) γενναία έκτακτη οικονομική στήριξη των ΟΤΑ.

γ) αποπληρωμή των ήδη εκτελεσθέντων και ολοκληρωμένων έργων από το ΠΔΕ.

δ) παράταση του προγράμματος ΑΚΣΙΑ.

ε) άμεση στήριξη των ΔΕΥΑ μέσω ένταξής τους στα μέτρα για πληττόμενες επιχειρήσεις

στ) στήριξη των εργαζομένων των ΟΤΑ.

ζ) παρεμβάσεις για επιμέρους ζητήματα των Δήμων.

-Για την τροποποίηση της προκήρυξης του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι προκειμένου να απορροφηθεί το σύνολο των ήδη εργαζομένων.

-Για το πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα προκειμένου να διασφαλιστεί η κάλυψη του συνόλου των διαθέσιμων θέσεων του προγράμματος.

-Προς το Υπουργείο Εξωτερικών για ενημέρωση και συνεργασία αναφορικά με το πρόγραμμα ‘“Ειρήνη”.

-Προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητήσαμε τη λήψη μέτρων στήριξης του πρωτογενή τομέα (παραγωγών και επιχειρήσεων).

-Η ΠΕΔ Κρήτης κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για το ζήτημα της παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας προς τους ΟΤΑ και τη ναυαγοσωστική κάλυψη των λουτρικών εγκαταστάσεων.

-Επί της εκδοθείσας ΚΥΑ ζητήσαμε άμεση τροποποίηση του άρθρου για το οικονομικό αντάλλαγμα υπέρ του Δημοσίου (απαλλαγή από την υποχρέωση για φέτος και μειωμένο για τα απόμενα έτη) ενώ προτείναμε επιδότηση ανά ναυαγοσωστικό πύργο για την κάλυψη του κόστους από τους ΟΤΑ.

Επαφές-συναντήσεις

Σημαντική κρίνεται η πρόσφατη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΙΤΕ κ. Ταβερναράκη για θέματα που συνδέονται με την ανάπτυξη της Κρήτης αλλά και ειδικότερα την αυτοματοποίηση και απλούστευση των Υπηρεσιών προς τους πολίτες και την ενσωμάτωση καλών πρακτικών και νέων τεχνολογιών.

Διαρκείς είναι επαφές και τηλεδιασκέψεις με τον Πρόεδρο και το ΔΣ της ΚΕΔΕ, τους Προέδρους των ΠΕΔ της χώρας, Δημάρχους και μέλη Δημοτικών Συμβουλίων για ενημέρωση και προώθηση όλων των θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ της Κρήτης.

Παράλληλα η ΠΕΔ διένειμε στους Δήμους της Κρήτης 23.205 μάσκες προκειμένου να καλυφθούν σε πρώτη φάση οι άμεσες ανάγκες των εργαζόμενων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και 30.000 μάσκες και γάντια σε δεύτερη φάση όπου θα διανεμηθούν το επόμενο διάστημα.

Με άμεσες ενέργειες του Προεδρείου προς την ΔΟΥ Ηρακλείου, διευθετήθηκε και μηδενίστηκε το ποσό των 39.993,79 ευρώ που είχε καταλογιστεί στην ΠΕΔ και αφορούσε καταβολή ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2014-2019».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει