Στήριξη στις επιχειρήσεις ζητά η Ομοσπονδία των εμπόρων

107

Άμεση στήριξη για τις επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος, οι οποίες και πλήττονται βάναυσα από τις εξελίξεις που προέρχονται από την πανδημία του κοροναϊού, προτείνει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης.

Η Ομοσπονδία διαπιστώνει πως οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες, δέχονται τεράστιο πλήγμα, ωστόσο προς το παρόν η κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει κάποια ειδική μέριμνα γι’ αυτές.

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, η Ομοσπονδία προτείνει μια σειρά από μέτρα τα οποία συνοψίζονται στα εξής:

  1. Στους άμεσα πληττόμενους ΚΑΔ των επιχειρήσεων τουριστικού ενδιαφέροντος, παράταση αποπληρωμής επιταγών 75 ημερών εφόσον είναι κλειστές έως 1/7/2020.
  2. Σύσταση στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών για χορήγηση δανείων με κριτήρια έκτακτης ανάγκης στήριξης της επιχειρηματικότητας και εξειδίκευση στην παρούσα πρωτοφανή κατάσταση.
  3. Αντιμετώπιση των νομικών προσώπων ως αυτοτελών μονάδων, χωρίς τα δυσμενή στοιχεία των φυσικών τους προσώπων να αποτελούν λόγω αποκλεισμού από τη χρηματοδότηση, όταν όλη η εικόνα της επιχείρησης είναι θετική.
  4. Για την υπαγωγή στη δράση «Επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων μικρών & μεσαίων επιχειρήσεων πληττόμενων από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού covid 19», απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις. Μια εξ’ αυτών είναι ότι η επιχείρηση «δεν είχε απωλέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως φαίνεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών» την 31/12/2019. Γι’ αυτό ζητείται ΥΔ του λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει το συγκεκριμένο ζήτημα. Θεωρούμε ότι αυτό θα πρέπει να απαλειφθεί από τις προϋποθέσεις και να γίνεται έλεγχος, όσον αφορά την πραγματική λειτουργία της επιχείρησης και πχ έλεγχος στην τριετία 2017-2018-2019, εάν υπάρχει έστω και μια κερδοφόρα χρήση.

Για το θέμα έχουν προχωρήσει ήδη σε συγκεκριμένες κοινοβουλευτικής παρεμβάσεις, τόσο ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, όσο και ο βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης.

«Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψιν της και να εντάξει άμεσα σε μέτρα στήριξης επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε αμιγώς τουριστικές περιοχές, καθώς διακυβεύεται η επιβίωσή τους και η διάσωση πολλαπλάσιων θέσεων απασχόλησης, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την επιχειρηματικότητα και την ελληνική οικονομία» αναφέρει μάλιστα σε δήλωση του χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδάκης.

«Με τα δεδομένα στον τουριστικό κλάδο να είναι άκρως απογοητευτικά, η στήριξη της Πολιτείας προς όλες τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του κλάδου, πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική» τονίζει από την πλευρά του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ  Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης αναφέροντας: «Λύσεις υπάρχουν, αυτό όμως που δεν διακρίνεται, είναι η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην ενίσχυση του κλάδου σήμερα, έτσι ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα αύριο. Γι’ αυτό και θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο πίεσης, έτσι ώστε να μην χαθεί άλλος χρόνος».

Παρέμβαση για το θέμα πραγματοποίησε και ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος και μεταξύ άλλων επισημαίνει τα εξής:

«Ειδική μέριμνα πρέπει να ληφθεί για τις εμπορικές επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος και πρέπει άμεσα να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης, οι πωλήσεις των οποίων εξαρτώνται κατεξοχήν από τον εισερχόμενο τουρισμό, μια και δεν υπάρχουν ακόμα οι καταναλωτές που τα στηρίζουν, οι ξένοι επισκέπτες».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει