Μονόδρομος η εξεύρεση της “χρυσής τομής” στο ΠΑΓΝΗ για νέες κλίνες ΜΕΘ και αναβαθμισμένη καρδιολογική

1,383

Οτιδήποτε χαθεί θα είναι επιζήμιο για την υγεία στην Κρήτη

Η Κρήτη χρειάζεται και πρέπει να έχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας και στο επίπεδο της καρδιολογίας αλλά και στην ανάπτυξη νέων κρεβατιών ΜΕΘ και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εργαστούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς μετά τη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ καρδιολόγων και της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ, με αφορμή ένα χωροταξικό θέμα για το οποίο αναζητείται λύση.

Όπως έγραψε χθες η “Π”, μέχρι τον υπουργό Υγείας έφθασε η κόντρα που ξέσπασε με αφορμή τον σχεδιασμό για δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (9 κλίνες ΜΕΘ και 5 κλίνες ΜΑΦ) που θα χρηματοδοτηθεί από το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” στον χώρο που στεγάζεται η Μονάδα Εμφραγμάτων της Καρδιολογικής Κλινικής.

Οι καρδιολόγοι κατηγορούν τον διοικητή Γιώργο Χαλκιαδάκη ότι σχεδιάζει αυθαίρετα και μονομερώς επιχειρώντας να υποβαθμίσει μια απο τις σημαντικότερες κλινικές της Κρήτης.

Ο διευθυντής της Καρδιολογικής καθηγητής Φραγκίσκος Παρθενάκης είπε στην “Π” ότι “δεν μπορεί καμιά διοίκηση να αναπτύξει μονάδες ΜΕΘ εις βάρος άλλων κλινικών”.

Οι καρδιολόγοι θεωρούν ότι “ακρωτηριάζεται” η κλινική τους και ετοιμάζονται να ενημερώσουν την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου και άλλους φορείς ώστε να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί του διοικητή.

“Ακρωτηριάζουν” μια κλινική με διεθνή αναγνώριση

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επιστολή που ετοιμάζουν να στείλουν σε όλους τους αρμόδιους φορείς αλλά και τους βουλευτές αναφέρουν: “Το τελευταίο διάστημα επιχειρείται από τον Διοικητή του Νοσοκομείου η μεταφορά και συρρίκνωση της Εντατικής Μονάδας Καρδιοπαθών σε χώρο ακατάλληλο και επικίνδυνο για τους ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου αλλά και για τους υπόλοιπους που υποβάλλονται σε κάποια επείγουσα καρδιολογική επέμβαση.

Παράλληλα ακρωτηριάζονται οι δραστηριότητες και η ανάπτυξη της κλινικής, η οποία αναγνωρίζεται  διεθνώς για το έργο της, την πρωτοπορία της και την προσφορά της στον πληθυσμό της Κρήτης.

Ο προτεινόμενος χώρος για τη μεταφορά των ασθενών με έμφραγμα εκεί δεν πληροί καμία από τις διεθνείς προδιαγραφές για τις μονάδες, τις οποίες έχει υιοθετήσει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας της χώρας. Περιορίζει τον αριθμό των κλινών,  δυσκολεύει αφάνταστα το έργο των ιατρών και νοσηλευτών της Εντατικής Μονάδας Καρδιοπαθών και θέτει σε κίνδυνο τους ασθενείς.

Δημιουργεί σοβαρά προβλήματα επίσης στα εργαστήρια της επεμβατικής καρδιολογίας, τα οποία θα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν με ασφάλεια  στο τεράστιο έργο,  που είναι η καθημερινή και 24ωρη αντιμετώπιση όλων των σοβαρών καρδιολογικών περιστατικών από όλα τα Νοσοκομεία της Κρήτης και της Νότιας Ελλάδας”.

Οι καρδιολόγοι υπογραμμίζουν ότι “η λύση ενός προβλήματος π.χ. δημιουργία κλινών ΜΕΘ δεν πρέπει να δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα σε μία κλινική αναφοράς που προσφέρει τόσα πολλά για την υγεία, την ασφάλεια και την καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών με καρδιακά νοσήματα, τα οποία ως γνωστόν αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου διεθνώς.

Την λύση για ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ θα την βρει η 7η ΥΠΕ και τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Νοσοκομείου. Υπάρχουν λύσεις οι οποίες έχουν προταθεί   και τις οποίες γνωρίζει η Διοίκηση, η οποία επέλεξε να πλήξει την καρδιολογική κλινική”.

Όχι μόνο δεν θα συρρικνωθεί,   αντίθετα θα αναβαθμίσουμε την Καρδιολογική

Σε νέες δηλώσεις του στην “Π” ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γ. Χαλκιαδάκης υποστηρίζει ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να υποβαθμιστεί η Καρδιολογική Κλινική, αντίθετα θα υποστηριχθεί από τη διοίκηση για να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο το σημαντικό έργο και τις υπηρεσίες της.

“Σε καμία περίπτωση δεν θα συρρικνωθούν οι δραστηριότητές της, αντίθετα θα ενισχυθούν.

Μας συμφέρει να έχουμε αναβαθμισμένες υπηρεσίες και σε ΜΕΘ και στην Καρδιολογική. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση να φτιάξουμε κάτι καταστρέφοντας κάτι άλλο” είπε και πρόσθεσε:

“Η τεχνική υπηρεσία υπέδειξε τον χώρο της Μονάδας Εμφραγμάτων ως τον καταλληλότερο για να λειτουργήσει η Μονάδα ΜΕΘ που χρηματοδοτεί το ίδρυμα “Σ. Νιάρχος”.

Είναι μια μοναδική, μια σπάνια ευκαιρία να αυξήσουμε 100% τις κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο και είναι παράλογο να την χάσουμε.

Οι καρδιολόγοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πιστεύουν ότι η κλινική τους συρρικνώνεται γιατί θα ισχύσει το αντίθετο. Εμείς θέλουμε να έχουμε ένα νοσοκομείο – πρότυπο, όχι μόνο για την Κρήτη και την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη” είπε σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: “Δεν μας συμφέρει ως διοίκηση να υποβαθμίσουμε κανένα τμήμα, αντίθετα μας συμφέρει να τα αναβαθμίζουμε συνεχώς”.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει