καταγγέλλει πλήρη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και ζητά την αποτροπή της ο ΣΥΡΙΖΑ

443

Το θέμα ιδιωτικοποίησης του λιμανιού στο Ηράκλειο και οι επιπτώσεις για την οικονομία και την αναπτυξιακή προοπτική ολόκληρης της Κρήτης ήταν το αντικείμενο συναντήσεων που είχε επιτροπή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης στο Ηράκλειο.

Συναντήσεις έγιναν διαδοχικά με τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, έπειτα από πρωτοβουλία της Διευρυμένης Νομαρχιακής Επιτροπής Ανασυγκρότησης Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Την κομματική οργάνωση εκπροσώπησαν ο συντονιστής της Διευρυμένης Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κλαράκης, ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΗ Α.Ε. Απόλλων Φιλιππής και η πρώην αντιπρόεδρος της ΟΛΗ Α.Ε. Αγγέλα Σμυρνάκη.

Στη συνάντησή τους με τον δήμαρχο Ηρακλείου, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκαν στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, που εν μέσω πανδημίας και αγνοώντας την τοπική κοινωνία, προχώρησε τις διαδικασίες για ορισμό συμβούλου ιδιωτικοποίησης του λιμανιού.

Ο κ. Λαμπρινός ανέφερε ότι θα ζητήσει ενημέρωση για το θέμα από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό.

Στη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαναν τις βαριές επιπτώσεις που θα έχει για όλη την Κρήτη η πλήρης ιδιωτικοποίηση του λιμένα Ηρακλείου, την οποία προωθεί η κυβέρνηση.

Όπως εξήγησαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον περιφερειάρχη, ο δρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση ανοίγει με την ανατροπή του νόμου 4597/19, τον οποίο είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς για να διασφαλίσει τον δημόσιο έλεγχο των λιμανιών.

Από την πλευρά του ο κ. Αρναουτάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για το θέμα και διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι τις επόμενες μέρες θα θέσει το θέμα και θα ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, προκειμένου να τοποθετηθεί.

Η  Διευρυμένη Νομαρχιακή Επιτροπή Ανασυγκρότησης Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπενθυμίζει ότι ο ρόλος του λιμένα Ηρακλείου είναι κομβικός για την οικονομική ζωή του νησιού.

Ο δημόσιος έλεγχος του λιμανιού διασφαλίζει την αξιοποίησή του ως μοχλού ανάπτυξης για την τοπική και εθνική οικονομία. Διασφαλίζει επίσης τις θέσεις και το εργασιακό καθεστώς για τους εργαζόμενους στο λιμάνι.

Αντίθετα η πλήρης ιδιωτικοποίηση το μόνο που μπορεί να διασφαλίσει είναι τα υπερκέρδη για τους υποψήφιους «επενδυτές». Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των λιμανιών στην Ευρώπη (ποσοστό άνω του 85%) παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει