Η Εκκλησία της Κρήτης δεν μπαίνει σε διάλογο για τη Θεία Κοινωνία

263

Η Εκκλησία της Κρήτης δεν μπαίνει σε κανένα διάλογο για τον τρόπο της Θείας Μετάληψης, όπως αναφέρει χθεσινό ανακοινωθέν της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου. Η τοπική Εκκλησία, ισχυρίζεται στο ανακοινωθέν, ότι ο τρόπος της Θείας Κοινωνίας δεν αποτελεί αιτία ασθένειας και καλεί τους πιστούς να μείνουν μακριά από φανατισμούς και επικίνδυνους πειραματισμούς. Ολόκληρο το ανακοινωθέν, αναφέρει:

«Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος τής Εκκλησίας Κρήτης, με αφορμή τη συζήτηση πού, ως μη όφειλε, έχει προκύψει, άλλα και εξαιτίας τού διαδικτυακού δημοσίου διαλόγου και των διαφόρων τοποθετήσεων και απόψεων, αναφορικά προς το Μυστήριο των Μυστηρίων, τη Θεία Ευχαριστία και τη Θεία Μετάληψη τού Σώματος και τού Αίματος τού Κυρίου μας Ιησού Χριστού, με βαθιά συναίσθηση ποιμαντικής ευθύνης, ανακοινώνει ομόφωνα, και προς κάθε κατεύθυνση, ότι το Πανίερο Μυστήριο τής Θείας Ευχαριστίας είναι αδιαπραγμάτευτο, ή δε Εκκλησιαστική εμπειρία μαρτυρεί ότι ό καθιερωμένος σήμερα, και επί σειρά αιώνων, τρόπος τής μετάδοσης τού Παναγίου Σώματος και τού Τιμίου Αίματος τού Χριστού μας στους πιστούς, δεν αποτελεί αιτία ασθένειας, γι’ αυτό και δεν τίθεται σέ καμία συζήτηση ή διάλογο.

Η Εκκλησία τής Κρήτης, μακριά από φανατισμούς, αφορισμούς και επικίνδυνους πειραματισμούς, διατυπώνει, για μια ακόμη φορά, την ανάγκη να δυναμώσουμε την πίστη μας στον Τριαδικό Αληθινό Θεό, να παραμείνουμε σταθεροί με αταλάντευτη και κραταιή προσήλωση στα όρια, «ά έθεντο οι Πατέρες ημών» και να στηριχθούμε αμετακίνητοι στην Πίστη των Αγίων, χωρίς υπερβολές και φοβίες. Να σεβαστούμε το Μυστήριο των Μυστηρίων και να μην παρασυρθούμε από βιαστικές και άστοχες φωνές, πού προκαλούν σύγχυση και θόρυβο.

Αλλωστε, ή ελεύθερη προσέλευση στο Ιερό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας έχει ως προϋπόθεση, μεταξύ άλλων, την αληθινή και γνήσια πίστη τού ανθρώπου, χωρίς «δεύτερες σκέψεις» και αμφιβολίες, προκειμένου ή κοινωνία του με το Πανάγιο Σώμα και το Τίμιο Αίμα τού Κυρίου μας, να εκπηγάζει «άφεσιν αμαρτιών και ζωήν αιώνιον».

Είναι ίσως απαραίτητο, περισσότερο από ποτέ, τούτους τούς δύσκολους και μεταβαλλόμενους καιρούς, να δυναμώσουμε και να ενισχύσουμε την πίστη μας, να θεραπεύσουμε τις αδυναμίες μας, να παραμείνουμε σταθεροί στο σκάφος της Αγίας μας Εκκλησίας και να προσεγγίσουμε με σεβασμό και ελπίδα, καθώς και με καρδιακή προσευχή, την Χάρη και το έλεος τού Παναγίου Θεού, ώστε να εξέλθομε δυνατοί και ενισχυμένοι από την κοινή μας δοκιμασία».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει