Ένας διαχρονικός Σίσυφος

292
Του Δημ. Κων. Σαρρή*

Συνεκτικό στοιχείο των εθνών είναι κατά βάση η Παιδεία και ο Πολιτισμός.

Άλλωστε ο Ισοκράτης, πριν 2.500 περίπου χρόνια είχε πει ότι: “Ελληνες είναι οι της  ημετέρας παιδείας μετέχοντες”  δηλαδή όσοι εμφορούνται από τα νάματα και τις αξίες του Ελληνικού πολιτισμού.

Ο Ελληνικός, λοιπόν, Πολιτισμός με την ασύγκριτη δύναμη του αποτέλεσε ένα τεράστιο χωνευτήρι  που αφομοίωσε και ομογενοποίησε ντόπιους, κατακτητές, δούλους, μετανάστες κλπ σε ένα ενιαίο σύνολο με κοινό στοιχείο το Πολιτιστικό (ελληνική γραμματεία, γλώσσα, ήθη, έθιμα κ.λπ.).

Το ομόηθες,το ομόγλωσσο, το ομόθρησκο.

Οι σημερινοί Νεοέλληνες έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τους αρχαίους Έλληνες, τα ίδια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της φυλής μας.

Πλάι στον Μαραθώνα και τις Θερμοπύλες μπορούμε να βάλουμε ισότιμα το

1821, το Κούγκι,  το Αρκάδι, το Επος του 1940, ,αλλά και δίπλα στον Εφιάλτη έναν Πήλιο Γούση ή  έναν Θανάση Βάγια ή έναν δωσίλογο της κατοχής…

Άρα, παρά τη σκλαβιά αιώνων, υπάρχει ιστορική συνέχεια του λαού μας, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας…

Ο Έλληνας λοιπόν, ο αρχαίος και ο σύγχρονος, μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό.

Οι Ρωμαίοι που μας κατέκτησαν για 350 χρόνια, γνώριζαν καλά τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα της φυλής μας, γιατί μας είχαν ψυχογραφήσει ορθά.

Έλεγαν για μας: Ο Έλληνας είναι πολύ εγωιστής και φθονερός. Κατά τον Πρωταγόρα το άτομο είναι “πάντων χρημάτων μέτρον”. Το εγώ του Έλληνα είναι ατίθασο και αχαλίνωτο, γεγονός πού δεν τον αφήνει να είναι δίκαιος.

Οι Έλληνες αλλάζουν τους νόμους συχνά, ενώ στη Ρώμη το Ρωμαϊκό Δίκαιο παρέμεινε επί αιώνες αναλλοίωτο.

Χαίρονται να παραβιάζουν εύστροφα τους νόμους με σοφιστικές ερμηνείες, σύμφωνα με τα συμφέροντα τουs.

Ο Έλληνας έχει ασθενική Ιστορική μνήμη. Η Εκκλησία του Δήμου σαγηνεύεται όταν τους πεις ότι θα αλλάξεις  όλους τους νόμους.

Ο Έλληνας βοηθά τον ασθενέστερο όχι τόσο από φιλανθρωπία αλλά γιατί μεαυτή την πράξη επιδεικνύει την υπεροχή του.

Ο Έλληνας δεν συγχωρεί στον συμπολίτη του την προκοπή και αν είναι στο χέρι του να τον εμποδίσει θα το κάνει. Δεν του αρέσει η χονδροκομμένη δολοφονία με στιλέτο, όπως κάνουν στη Ρώμη, αλλά η καλυμμένη συκοφαντία, ένα είδος αναίμακτου ηθικού φόνου,ενός φόνου που αφήνει ανέπαφη την σάρκα και το θύμα περιφέρει την ηθική του ατίμωση σε δρόμους και σε πλατείες.

Ο Έλληνας κατέχει άριστα την τέχνη της συκοφαντίας. Βρίσκει τον διφορούμενο λόγο, ώστε αυτός να λέει ότι τον λέει με την καλή έννοια, ενώ εσύ πού τον ακούς να τον εννοείς με την κακή του σημασία…

Η αγάπη του για την ισότητα δεν απορρέει από την αγάπη του στην δικαιοσύνη αλλά από τον φόβο μην τον ξεπεράσει κάποιος πιο άξιος από αυτόν.

Ο εγωισμός όμως κάνει τους Έλληνες καλούς στρατιώτες  στον πόλεμο και άξιους μαχητές γιατί η  γενναιότητα  είναι  ατομική πράξη.

Δώσε στους Έλληνες δυνατότητα έντιμης υποχώρησης.

Δώσε τους πλασματική ΙΣΟΤΙΜΙΑ. Αυτή η παροχή θα είναι ο σιωπηρός όρος της αναίμακτης υποταγής τους.

Μη ξεχνάς ότι οι Έλληνες που είναι υπερήφανοι για το ένδοξο παρελθόν

τους και έχουν την υπερηφάνεια του ξεπεσμένου ευγενή, είναι οι ίδιοι που

τιμώρησαν αυτούς που τους προσέφεραν τον υπέρτατο πολιτισμό πού ανέπτυξαν.

Επειδή τα παθήματα πρέπει επίτέλους να γίνονται μαθήματα, απαιτείται να αγωνισθούμε, μέσα από την παιδεία, να αποβάλουμε, κάποτε, τις κακές έξεις που βρίσκονται  κρυμμένες  στο DNA της φυλής μας.

Άλλως, θα είμαστε καταδικασμένοι να έχουμε την καταδίκη ενός διαχρονικού  Σίσυφου, να κουβαλάμε την πέτρα στην κορυφή του βουνού και αυτή να κατρακυλάει, ξανά και ξανά, κάτω σε ένα αέναο φαύλο κύκλο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει