Ξεκινούν τα δημοτικά, ένα δύσκολο σταυρόλεξο

ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

171

Η καλή μέχρι σήμερα πορεία με το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων εξαρτήθηκε εν πολλοίς και στο γεγονός ότι οι Δήμοι έθεσαν στην υπηρεσία των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλο το προσωπικό καθαριότητας που εργαζόταν και στην πρωτοβάθμια αλλά και τους παιδικούς σταθμούς. Τώρα, όταν λειτουργήσουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί, πώς θα εξασφαλίζεται ότι η καθαριότητα θα γίνεται σχολαστικά; Αυτή την απορία εκφράζουν στην “Π” οι άνθρωποι που θα κληθούν να αναλάβουν το ασφαλές άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Ηράκλειο.

Χθες το βράδυ, ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Στέλιο Πέτσα, ότι, μετά από ομόφωνη θετική εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου οι εκπαιδευτικές δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία), – οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και  οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί.

Στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κ. Πέτσα, στη 1 το μεσημέρι στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, θα συμμετάσχει η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος για περαιτέρω εξειδίκευση των λεπτομερειών σχετικά με την επαναλειτουργία των δομών.

Ο κ. Μπελαδάκης -Ο κ. Αγγελάκης - Ο κ. ΘεοφάνουςΟ προϊστάμενος της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Κώστας Θεοφάνους, αναφέρει πως όλο αυτό το διάστημα οι διευθυντές και υποδιευθυντές των σχολείων βρίσκονταν στις θέσεις τους για να διεκπεραιώσουν μία σειρά από θέματα. Ο κ. Θεοφάνους θεωρεί πως όταν ανοίξουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, θα ακολουθηθεί το μοντέλο της δευτεροβάθμιας, δηλαδή, θα οριστεί μία ημερομηνία για να επιστρέψουν όλοι οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία. Σε ερώτηση, πώς αποτιμάται, τελικά, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αναφέρει πως παρά τα προβλήματα που υπήρχαν στην αρχή, όλα εξελίχθηκαν καλά.

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Νίκος Αγγελάκης, αναφέρει πως όλα κυλούν ομαλά στα γυμνάσια και τα λύκεια, τα σχολεία τροφοδοτούνται διαρκώς με τα απαραίτητα, όπως είναι τα αντισηπτικά, ενώ υπάρχουν διπλές και τριπλές βάρδιες στην καθαριότητα των κτηρίων, αναλόγως το μέγεθός τους. Οι καθαρίστριες έχουν τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας ενώ υπήρξε συνεργασία με τον κ. Μαρίνο Παττακό, προκειμένου το προσωπικό καθαριότητας των παιδικών σταθμών να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των σχολείων. Όταν, όμως, λειτουργήσει η πρωτοβάθμια αλλά και οι παιδικοί, τότε, αναγκαστικά, η καθαριότητα θα γίνεται με τους όρους που γινόταν προ κοροναϊού, αφού το προσωπικό θα μοιραστεί όπως και πριν.

Ο κ. Αγγελάκης αναφέρει πως ακόμα και αν δοθεί το “πράσινο” φως για προσλήψεις προσωπικού, οι διαδικασίες δε θα έχουν προλάβει να ολοκληρωθούν εγκαίρως. Τονίζει πως ο Δήμος κάνει ό,τι χρειάζεται από την πλευρά του για να λειτουργούν τα σχολεία όπως πρέπει.

Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Μανώλης Μπελαδάκης, αναφέρει πως η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων έχει κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες που δεν γνωρίζει σε ποιο βαθμό θα μπορέσουν να ξεπεραστούν. Το μεγάλο στοίχημα είναι να τηρηθούν οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, όμως, τα σχολεία της πρωτοβάθμιας είναι τα 2/3 του συνόλου των σχολείων του Ηρακλείου. Συνεπώς, το προσωπικό καθαριότητας που απαιτείται είναι πάρα πολύ για να γίνουν όλα όπως ορίζει η εποχή του κοροναϊού.

Δεδομένου, ακόμα, ότι πολλοί εκπαιδευτικοί ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως αυτές ορίζονται και από τον ΕΟΔΥ, τότε αναρωτιέται ποιοι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί θα μπορέσουν, τελικά, να διδάξουν.

Θα χρειαστεί ένας επιπλέον προϋπολογισμός για να καλυφθούν οι ανάγκες σε είδη, όπως είναι τα αντισηπτικά.

Τέλος και σημαντικότερο, ο κ. Μπελαδάκης αναφέρει πως δεν είναι καθόλου εύκολο τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες να πειθαρχήσουν στα μέτρα, οι αποστάσεις δύσκολο να τηρηθούν, ιδιαίτερα εκτός της τάξης.

Θεωρεί, λοιπόν, ότι η όποια απόφαση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της όλες τις παραπάνω παραμέτρους.

Σημειώνεται πως από το Υπουργείο Παιδείας, αν και δεν έχουν γίνει γνωστά τα επίσημα αριθμητικά στοιχεία για την επιστροφή των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε γυμνάσια και λύκεια, υπάρχει ικανοποίηση για την πορεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής. Υπενθυμίζεται, ότι τα λύκεια άνοιξαν τις πόρτες τους για τους μαθητές της Γ’ λυκείου πριν από δύο εβδομάδες -την 11η Μαΐου- και την περασμένη Δευτέρα -την 18η Μαΐου- άνοιξαν και τα γυμνάσια και επέστρεψαν στις αίθουσες και οι μαθητές της Α’ και Β’ λυκείου.

Τις πύλες τους θα ανοίξουν τα ΑΕΙ ξανά σήμερα προκειμένου να πραγματοποιούνται δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις και να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα το εξάμηνο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει