Βρέθηκε η χρυσή τομή για τα καταστήματα εστίασης στο Ηράκλειο

7,706

Δύο 24ωρα πριν ανοίξουν τις πόρτες τους τα καταστήματα εστίασης στο Ηράκλειο, φαίνεται ότι επήλθε συμφωνία ανάμεσα στις δημοτικές  παρατάξεις της Λότζια σε σχέση με το πλαίσιο το οποίο θα λειτουργούν, καθώς βρέθηκε η χρυσή τομή που ένωσε όλες πλευρές.

Την πρόταση στην οποία κατάφεραν να συγκλίνουν, είχε παρουσιάσει χθες η «Π» και  προβλέπει ότι οι καταστηματάρχες θα μπορούν να ωφεληθούν επιπλέον κοινόχρηστο χώρο, αλλά χωρίς να χάσουν την έκπτωση του 50% επί των δημοτικών τελών.  Μένει να επικυρωθεί και μέσα από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για να μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή.

Στη λύση αυτή κατέληξαν, μετά την απροθυμία της δημοτικής Αρχής να υιοθετήσει την πρόταση των καταστηματαρχών για αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών ώστε να ισορροπήσουν σε ό,τι αφορά στις χρεώσεις, με αυτές των πιο ακριβών μεγάλων πόλεων της χώρας. Αφού γίνει η μείωση αυτή, οι καταστηματάρχες είχαν προτείνει να εφαρμοστεί η έκπτωση ύψους 50% που προτείνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Ωστόσο η πρόταση αυτή αξιολογήθηκε από τη δημοτική Αρχή ότι δεν μπορεί να «περπατήσει» εκτιμωντας ότι θα προκύψουν εμπλοκές στις εγκρίσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.  Στο πλαίσιο αυτό διατυπώθηκε η δεύτερη πρόταση η οποία στηρίζεται στο εξής σκεπτικό: «Σύμφωνα με την τροπολογία Θεοδωρικακου η παραχώρηση των επί πλέον κοινοχρήστων χώρων από τους Δήμους θα είναι ατελώς αλλά οι καταστηματάρχες στην περίπτωση δεν θα δικαιούνται την έκπτωση του 50% στα τέλη των χώρων που μισθώνουν μέχρι σήμερα.

Με δεδομένο ότι στην πόλη μας δεν υπάρχει μεγάλη δυνατότητα για παραχωρήσεις επιπλέον τετραγωνικών μέτρων ιδιαίτερα στο ιστορικό κέντρο προτείνεται να γίνει μείωση των τελών σε όλες τις επιχειρήσεις εστίασης της τάξεως του 50% στους υπάρχοντες χώρους και για όποιες από αυτές επιθυμούν να πάρουν επιπλέον χώρο να πληρώνουν γι αυτό τον χώρο το 50 % της αξίας του σύμφωνα με τα ισχύοντα τέλη.

Το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις για τα τέλη κοινοχρήστων χώρων του έτους 2020 εφόσον αδυνατούν να τα εξοφλήσουν να μπορούν να διακανονιστούν σε 24 δόσεις η να συμψηφιστούν με τα τέλη του επόμενου έτους». Αυτό είναι το περιεχόμενο της νέας πρότασης στην οποία συμφώνησαν οι δημοτικές παρατάξεις που φαίνεται ότι  έκαναν  ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των καταστηματαρχών εστίασης, αφού έδειξαν διατεθειμένοι το Σεπτέμβριο τρέχοντος έτους που θα  συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επανακαθορισμός των τελών κοινοχρήστων χώρων, να τεθεί στο Σώμα το πάγιο αίτημα τους  με το οποίο διεκδικούν  μείωση 50% των τελών κοινοχρήστων χώρων προκειμένου αυτά να προσαρμοστούν στο ύψος των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει